En amerikansk biofysiker, som er blandt verdens højest citerede forskere, er blevet ekskluderet fra redaktionen på tidsskriftet Journal of Theoretical Biology (JTB) efter at have begået “videnskabelig uredelighed af den højest slags”.
Det skriver Nature, da det er kommet frem, at forskeren er taget i “gentagende gange at manipulere peer-review-processen” ved at fremme citationer af sin egen forskning, også kaldet fra selv-citationer.
Forskeren hedder Kuo-Chen Chou, og han driver Gorden Life Science Institute i Boston, Massachusetts.
Kuo-Chen Chou har, ifølge Nature, påvirket adskillige forskere til at citere “en lang liste af hans publikationer”, når han har været reviewer, altså bedømt andre forskeres udgivelser. Nogle gange har Chou hentet op mod 50 citationer ved at bede andre forskere om at citere ham.
– Mængden af hans anmodninger om selv-citationer er chokerende, siger Jonathan Wren, redaktør på tidsskriftet Bioinformatics til Nature.
Bioinformatics valgte allerede sidste år at udelukkede Chou som reviewer på deres udgivelser på grund af Chous mistænksomme citationsbrug.
– Det, der ryster mig, er at hans mistænksomme citationsmønster går årtier tilbage, og at forfattere så ofte er gået med til det, tilføjer Jonathan Wren.
58.000 citationer
Kuo-Chen Chou har udgivet 602 forskningsartikler, og de er citeret mere end 58.000 gange, ifølge forlagsgiganten Elseviers citationsdatabase Scopus.
Det er også Elsevier, der udgiver tidsskriftet JTB, som Chou nu er ekskluderet fra.
Med sine 58.000 citationer er Kuo-Chen Chou en af verdens højest citerede forskere, skriver Nature.
Jonathan Wren gjorde JTB opmærksom på Chous mistænksomme citationsmønster, på baggrund af en undersøgelse på hans eget tidsskrift, hvor Chou fungerede som reviewer indtil januar 2019.
Wrens undersøgelse på Bioinformatics viste, Chou i gennemsnit bad forfattere om at tilføje yderligere 35 citationer til deres udgivelse, hvoraf Chou selv var medforfatter i 9 ud af 10 tilfælde.
Hundredvis af forskere under mistanke
Der er nu mindst tre andre tidsskrifter, der har en undersøgelse af Chous citationsmisbrug på trapperne, oplyser Jonathan Wren til Nature.
Også Elsevier er igang med at undersøge mistænksomme selvcitationer. Sidste år meddelte forlaget, at hundredvis af forskere er under mistanke for bevidst citationsmanipulation for at fremme deres egen karriere.
Antallet af citationer er ét af de vigtigste indikatorer på forskningens impact, altså gennemslagskraft i samfundet. Derfor betragtes de mest citerede forskere i almindelighed som nogle af fremmeste inden for deres felt.
Kuo-Chen Chous citationsmisbrug er det første, der er kommet frem i lyset oven på Elsevier udmelding – en udmelding, der kom kort tid efter et stort metastudie af forskeres brug af selv-citationer.
I studiet har man identificeret mindst 250 forskere, som har hentet mere end halvdelen af sine citationer fra sig selv eller deres medforfattere.
Det mest ekstreme tilfælde er den indiske it-forsker Sundarapandian Vaidyanathan, der har fået hele 94 procent af sine citationer fra sig selv eller sine medforfattere.
– Jeg mener, at selv-citationer er langt mere almindeligt, end vi tror, siger John Ioannidis fra Stanford Universitet, der har specialiseret sig i metavidenskab (studiet af forskning, red.), og har stået i spidsen for studiet af forskeres selv-citationer, til Nature.
Det er langt fra ualmindeligt, at forskere henter citationer fra sig selv – tværtimod. Den gennemsnitlige selv-citationsrate ligger på 12,7 procent, ifølge studiet.
Men selvom der er langt fra 12,7 til ca. 50 procent, bør alarmklokkerne allerede begynde at ringe, når forskere henter godt en fjerdedel af sine citationer fra sig selv, udtaler Ioannidis i Nature-artiklen.
Selvom de fleste forskere og videnskabsfolk er enige om, at ekstreme selv-citationer er et problem, er der meget lidt konsensus om, hvornår det er for meget, eller hvad man skal gøre ved det. Først og fremmest fordi mange forskere har legitime grunde til at citere deres eget eller kollegaers arbejde, forklarer Jesper Wiborg Schneider, professor på Dansk Center for Forskningsanalyse på Aarhus Universitet til Science Report.
Læs også: Hundredevis af forskere henter de fleste citationer fra sig selv.
Forlaget Elsevier har nu udviklet, og er i gang med at implementere, en teknologi, der fremover skal gøre forlaget i stand til at finde de forskere, der bevidst manipulerer med citationer, før artiklerne bliver udgivet.
Ifølge Nature optræder Kuo-Chen Chous navn nu heller ikke længere på Clarivates liste over de mest citerede forskere i verden. I 2019 valgte det amerikanske analysefirma at fjerne forskere, der havde en “usædvanlig høj grad af selv-citationer” fra listen.
Kuo-Chen Chou har ikke ønsket at svare på spørgsmål omkring sine selvcitationer overfor Nature, men henviser i stedet til hjemmeside.
Forsiden lige nu:

Forskningsmagten er blevet placeret i skødet på fondene
I SPORENE PÅ MAGTEN. Staten har svigtet som forskningspolitisk anker og finansierende myndighed. Særligt de erhvervsdrivende fonde udfylder tomrummet med mere produkt- og patentorienterer forskning, vurderer magtforskere.

I vesten forsker vi mest i egen navle – det former vores forståelse for verden
Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne
GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.