Sådan lyder budskabet i en helt ny evalueringsrapport, der netop er landet hos uddannelses- og forskningsministerens bord.
Fokusér på strategisk forskning og udvikling
De potentielle forbedringsforslag fordeler sig på en række forskellige områder. Der skal bruges flere kræfter på at stimulere strategisk forskning og udvikling, som kan løfte områder som klima og miljø.
Men fonden skal også få styrket sit internationale udsyn og gøre mere for at hjælpe danske forskere og virksomheder med internationalt samarbejde, lyder det i rapporten.
INNOVATIONSFONDEN LAVER WHITSLEBLOWER-ORDNING
Ekspertpanelets formand, Mark Ferguson, præsenterede torsdag middag evalueringen for uddannelses- og forskningsministeren, der udtaler:
– Innovationsområdet er helt centralt for Danmarks fremtidige vækst og udvikling. Derfor er det vigtigt, at vi har Innovationsfonden som en stærk spiller, der skaber resultater og får forskningen ud i samfundet. Det gør fonden i dag, men evalueringen peger på nogle udviklingsområder, som vi skal tage alvorligt, lyder det fra Tommy Ahlers.
Ministeren hæfter sig især ved, at fonden skal få sig et mere strategisk fokus, så grøn forskning og teknologi vægtes endnu højere. Det vil gavne dansk innovation og samfundet generelt, og det ser ministeren frem til at gå i dialog med aftalepartierne bag fonden om.
– Formålet var at give tilskud til strategisk forskning, teknologiudvikling og innovation
– Fonden skal understøtte løsninger på konkrete samfundsudfordringer og øge forsknings- og innovationsindsatsen i virksomheder.
Evaluering en del af planen
Danmarks Innovationsfond blev sat i verden for blandt andet at lave programmer og simple ansøgningsprocesser samt skabe én central indgang for virksomheder og forskere, der ønsker økonomisk støtte til innovationsprojekter. Alt sammen for at skabe vækst og beskæftigelse i Danmark.
Og en del af den politiske aftale bag fondens oprettelse indebar, at fonden skulle evalueres i 2018 – blandt andet for at undersøge, om den lever op til sit lovbestemte formål.
I december 2018 har regeringen desuden valgt at nedsætte et internationalt ekspertpanel, der skal komme med anbefalinger til den samlede danske indsats for videnbaseret innovation.
Ekspertpanelets foreløbige anbefalinger er dem, der netop er afleveret til ministeren. Samtidigt er et andet panel ved at evaluere den samlede danske indsats for vidensbaseret innovation – de kommer med anbefalinger til efteråret.
Forsiden lige nu:

Spionagetruslen mod dansk forskning er markant og kompleks
Danmark er verdensførende på en række områder, og det øger spionagetruslen mod dansk forskning, fortæller Anders Henriksen, chef for kontraspionage hos PET.

Forskeres muligheder for at deltage i den offentlige debat skal undersøges
Professor Jacob Dahl Rendtorff fra Roskilde Universitet har modtaget en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til at undersøge forskerens rolle i samfundet set i lyset af den seneste tids debat om forskningsfrihed.

KU-forsker vil bygge matematisk model der skal stoppe pandemier
Professor Samir Bhatt fra Københavns Universitet har fået The Schmidt Science Polymaths Award, så han kan forfølge sin ambition om at bygge en matematisk model der skal stoppe pandemier.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.