Sådan lyder budskabet i en helt ny evalueringsrapport, der netop er landet hos uddannelses- og forskningsministerens bord.
Fokusér på strategisk forskning og udvikling
De potentielle forbedringsforslag fordeler sig på en række forskellige områder. Der skal bruges flere kræfter på at stimulere strategisk forskning og udvikling, som kan løfte områder som klima og miljø.
Men fonden skal også få styrket sit internationale udsyn og gøre mere for at hjælpe danske forskere og virksomheder med internationalt samarbejde, lyder det i rapporten.
INNOVATIONSFONDEN LAVER WHITSLEBLOWER-ORDNING
Ekspertpanelets formand, Mark Ferguson, præsenterede torsdag middag evalueringen for uddannelses- og forskningsministeren, der udtaler:
– Innovationsområdet er helt centralt for Danmarks fremtidige vækst og udvikling. Derfor er det vigtigt, at vi har Innovationsfonden som en stærk spiller, der skaber resultater og får forskningen ud i samfundet. Det gør fonden i dag, men evalueringen peger på nogle udviklingsområder, som vi skal tage alvorligt, lyder det fra Tommy Ahlers.
Ministeren hæfter sig især ved, at fonden skal få sig et mere strategisk fokus, så grøn forskning og teknologi vægtes endnu højere. Det vil gavne dansk innovation og samfundet generelt, og det ser ministeren frem til at gå i dialog med aftalepartierne bag fonden om.
– Formålet var at give tilskud til strategisk forskning, teknologiudvikling og innovation
– Fonden skal understøtte løsninger på konkrete samfundsudfordringer og øge forsknings- og innovationsindsatsen i virksomheder.
Evaluering en del af planen
Danmarks Innovationsfond blev sat i verden for blandt andet at lave programmer og simple ansøgningsprocesser samt skabe én central indgang for virksomheder og forskere, der ønsker økonomisk støtte til innovationsprojekter. Alt sammen for at skabe vækst og beskæftigelse i Danmark.
Og en del af den politiske aftale bag fondens oprettelse indebar, at fonden skulle evalueres i 2018 – blandt andet for at undersøge, om den lever op til sit lovbestemte formål.
I december 2018 har regeringen desuden valgt at nedsætte et internationalt ekspertpanel, der skal komme med anbefalinger til den samlede danske indsats for videnbaseret innovation.
Ekspertpanelets foreløbige anbefalinger er dem, der netop er afleveret til ministeren. Samtidigt er et andet panel ved at evaluere den samlede danske indsats for vidensbaseret innovation – de kommer med anbefalinger til efteråret.
Forsiden lige nu:

Ny magtudredning skal undersøge demokratiets kapløb med tiden
Professor i statskundskab Michael Bang Petersen er forskningsleder af en ny magtudredning, som skal undersøge demokratiets tilstand og videnskabens rolle i et samfund udfordret af tid og teknologi. Det er første gang i 20 år.

Ny alliance skal veksle viden til biodiversitet i erhvervslivet
Lyttebøfferne er slået ud i det såkaldte “Biodiversitetspartnerskab”. Miljøministeriet, organisationer og forskere skal det næste år samle anbefalinger til danske virksomheder indsatser for at beskytte verdens natur.

Novo Nordisk Fondens fem nye forskningsgrupper arbejder med innovativ CO2-fangst
Novo Nordisk Fonden går ind i nye, uudforskede områder og støtter fem nye CO₂-projekter. Projekterne skal skabe innovativ, tværfaglig forskning inden for områder, der supplerer centrets eksisterende forskning i CO₂-fangst.
Seneste artikler:

‘Det danske forskningsmirakel’ skranter – tiden er inde til en ny universitetslov
Universitetsloven og strukturen for dansk forskning kan være en vigtig faktor for nedgangen i ‘det danske forskningsmirakel’, vurderer professor og overlæge Jens Frederik Rehfeldt.

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Lemvigh-Müller går i kødet på scope 3 med Science Based Targets
Lemvigh-Müller slår hul på udfordringen med særligt scope 3 udledninger. Videnskabeligt baserede standarder og datasystematik er afgørende for at hæve den bæredygtige barre, mener bæredygtighedschef Pernille Kiær.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.