Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Samfund

Innovationsfonden kan blive bedre

Ny evaluering afslører god start, men potentiale til forbedring i Innovationsfonden.

Innovationsfonden er kommet godt fra land, men der er potentiale til forbedring, lyder det i ny evaluering.
Innovationsfonden er kommet godt fra land, men der er potentiale til forbedring, lyder det i ny evaluering.
Danmarks Innovationsfond er kommet godt fra start siden etableringen i 2014, men skal gøre mere for blandt andet at stimulere strategisk forskning.

Sådan lyder budskabet i en helt ny evalueringsrapport, der netop er landet hos uddannelses- og forskningsministerens bord.

I rapporten kommer det internationale ekspertpanel, der siden efteråret 2018 har evalueret Innovationsfonden, med 30 anbefalinger til, hvordan Innovationsfonden kan forbedre sin indsats.

Fokusér på strategisk forskning og udvikling

De potentielle forbedringsforslag fordeler sig på en række forskellige områder. Der skal bruges flere kræfter på at stimulere strategisk forskning og udvikling, som kan løfte områder som klima og miljø.

Men fonden skal også få styrket sit internationale udsyn og gøre mere for at hjælpe danske forskere og virksomheder med internationalt samarbejde, lyder det i rapporten.

INNOVATIONSFONDEN LAVER WHITSLEBLOWER-ORDNING

Ekspertpanelets formand, Mark Ferguson, præsenterede torsdag middag evalueringen for uddannelses- og forskningsministeren, der udtaler:

– Innovationsområdet er helt centralt for Danmarks fremtidige vækst og udvikling. Derfor er det vigtigt, at vi har Innovationsfonden som en stærk spiller, der skaber resultater og får forskningen ud i samfundet. Det gør fonden i dag, men evalueringen peger på nogle udviklingsområder, som vi skal tage alvorligt, lyder det fra Tommy Ahlers.

Ministeren hæfter sig især ved, at fonden skal få sig et mere strategisk fokus, så grøn forskning og teknologi vægtes endnu højere. Det vil gavne dansk innovation og samfundet generelt, og det ser ministeren frem til at gå i dialog med aftalepartierne bag fonden om.

Om Innovationsfonden:
– Danmarks Innovationsfond blev etableret i 2014
– Formålet var at give tilskud til strategisk forskning, teknologiudvikling og innovation
– Fonden skal understøtte løsninger på konkrete samfundsudfordringer og øge forsknings- og innovationsindsatsen i virksomheder.

Evaluering en del af planen

Danmarks Innovationsfond blev sat i verden for blandt andet at lave programmer og simple ansøgningsprocesser samt skabe én central indgang for virksomheder og forskere, der ønsker økonomisk støtte til innovationsprojekter. Alt sammen for at skabe vækst og beskæftigelse i Danmark.

Og en del af den politiske aftale bag fondens oprettelse indebar, at fonden skulle evalueres i 2018 – blandt andet for at undersøge, om den lever op til sit lovbestemte formål.

I december 2018 har regeringen desuden valgt at nedsætte et internationalt ekspertpanel, der skal komme med anbefalinger til den samlede danske indsats for videnbaseret innovation.

Ekspertpanelets foreløbige anbefalinger er dem, der netop er afleveret til ministeren.  Samtidigt er et andet panel ved at evaluere den samlede danske indsats for vidensbaseret innovation – de kommer med anbefalinger til efteråret.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.