Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

Morten Meldal: – Ny bevillingsstruktur skal give kontrollen tilbage til forskerne

Morten Meldal vil have en ny bevillingsstruktur baseret på peer review. Kun på den måde sikrer man, at bevillingerne går til de bedste ansøgere uden at der går for lang tid, mener han.

Morten Meldal, professor på KU, modtog sidste år en nobelpris i kemi. Foto: Jens-Christian Navarro, Kemisk Institut, KU.

- Det man gør i dag, gør man i mangel af bedre. Bevillingsstrukturen blev etableret i gamle dage på baggrund af manglende ansvar fra forskerne. Efter 1960’erne mente man ikke, forskerne optrådte ansvarligt nok, og derfor blev kontrollen med forskningen skærpet, siger Morten Meldal, professor ved Kemisk Institut på Københavns Universitet.

Efter at han modtog nobelprisen sidste år, har han blandt andet brugt pladsen i mediespalterne på at kritisere den nuværende bevillingsstruktur, der ifølge ham er baseret på et meget bureaukratisk ansøgnings- og evalueringssystem.

Systemet koster enorme mængder af tid og ressourcer for forskerne, når de skal søge bevillinger. Tid og ressourcer der ikke altid bærer frugt, og som derfor kunne være brugt mere hensigtsmæssigt, mener Morten Meldal.

Nu kommer han for første gang med konkrete bud på, hvordan en ny bevillingsstruktur kan se ud.

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Science Report er du opdateret på det danske forskningsmiljø.

Vi giver dig historier om forskningspolitik, debatindlæg fra forskere og nøglepersoner og artikler om de nyeste forskningstendenser.

Gratis prøveadgang »

Har du allerede abonnement? Log ind her: