Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

Stor aftale i hus: Fonde skal dække projektomkostninger på universiteter

Fra 2024 kommer seks af landets største private forskningsfonde til at betale regningen for afledte udgifter ved forskningsbevillinger på universiteter. Aftalen får fond til at øge sin uddelingspulje.

Kernen i den nye aftale er, at de medvirkende fonde gennem projekttillæg bidrager til dækningen af afledte omkostninger ved forskningsbevillinger under 50 millioner kroner. Foto: iStock/nazarkru.

Ingen er efterhånden i tvivl om de private fondes stigende magt og midler, der slår alle rekorder og strømmer til universiteterne. Akilleshælen har været, hvordan de store bevillingssummer ikke kun gavner, men også udhuler universiteternes økonomiske råderum.

Men i dag er en god dag, skriver Danske Universiteter. De har nemlig landet en aftale med seks af de helt store private forskningsfinansierende fonde: Novo Nordisk Fonden, Villum Fonden, Carlsbergfondet, Velux Fonden, Lundbeckfonden og Leo Fondet.

Det er en rigtig god dag for dansk forskning.

Brian Bech Nielsen, formand for Danske Universiteter

Aftalen indfører klare linjer for kapitalindsprøjtninger til forskningsbidrag på universiteterne. Det afgørende værktøj er en ny finansieringsmodel, hvor fondene dækker en række af de afledte omkostninger, der er forbundet med fondenes bevillinger til forskning på universiteterne.

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Science Report er du opdateret på det danske forskningsmiljø.

Vi giver dig historier om forskningspolitik, debatindlæg fra forskere og nøglepersoner og artikler om de nyeste forskningstendenser.

Gratis prøveadgang »

Har du allerede abonnement? Log ind her: