Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Justitia: Ytringsfrihed på danske universiteter daler og halter efter resten af Norden

Ny analyse viser, at Danske Universiteter skraber bunden i forhold til andre nordiske lande, når det kommer til ytringsfrihed. Tænketanken Justitia foreslår derfor, at akademisk frihed bliver sikret i loven.

En analyse af Justitias peger på, at den akademiske frihed i Danmark er faldet over de seneste 20 år og nu hensætter Danmark til en sidsteplads i Norden, hvad angår ytringsfrihed. Foto: iStock/ uschools.

Hvad må jeg sige, sammenligne med og sætte på pensumlisten? Hvordan må jeg i det hele taget undervise og gå til forskning?

Landets professorer og lektorer tripper rundt på listetå og hiver i tide og utide mundkurven på, når de møder ind på universiteterne.

Eller så grelt er det dog ikke.

Men oftere og oftere, slår tvivlen rødder, om hvilke eksempler man må hive frem til at forklare begreber, hvordan man bør tiltale undervisere og studerende, og hvilke film eller andet indhold, der er politisk korrekt at inddrage.

Hvad kan krænke?

Med andre ord er forskeres ytringsfrihed blevet et varsomt og ømt punkt på danske universiteter. Som konsekvens har vi smidt vores forgyldte førsteplads, hvad angår ytringsfrihed på universiteterne. Vi halter nu efter vores nordiske naboer på en sidsteplads.

Det viser en ny analyse af Tænketanken Justitia.

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Science Report er du opdateret på det danske forskningsmiljø.

Vi giver dig historier om forskningspolitik, debatindlæg fra forskere og nøglepersoner og artikler om de nyeste forskningstendenser.

Gratis prøveadgang »

Har du allerede abonnement? Log ind her: