For et år siden indførte Carlsbergfondet en ny ordning, der gjorde det muligt for danske universiteter at få dækket de ekstra udgifter, universitetet ellers står tilbage med, når en forsker går på barsel.
Nu har også Ny Carlsbergfondet, der som privat og uafhængig kunstfond under Carlsbergfondet støtter kunst og kunstvidenskabelig forskning i Danmark, fulgt trop.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Ny Carlsbergfondet.
Med den nye ordning vil Ny Carlsbergfondet fremover refundere universiteternes merudgifter i forbindelse med barsel blandt de ph.d.-stipendiater, fondet medfinansierer. Det skal bidrage til at sikre størst mulig ligestilling og diversitet i det danske forskningssystem, lyder det fra Ny Carlsbergfondet.
Ordningen indføres med virkning fra det nye opslag under Ny Carlsbergfondets Forskningsinitiativ, som har frist for ansøgninger d. 18. september.
Diversitet sikrer kvalitet
Det er stadig kvinderne, der typisk tager langt størstedelen af barselsorloven i Danmark, og dette gælder også inden for universiteternes forskningsmiljøer.
Men eftersom barselsorlov blandt yngre forskere indbefatter betydelige merudgifter for universiteterne, udgør barsel en mulig kønsbarriere i landets forskningssystem.
Forkvinde for Ny Carlsbergfondet, Christine Buhl Andersen, understreger, at den nye ordning både skal være en sikring for de kvindelige forskeres muligheder for en lang forskerkarriere på lige fod med de mandlige forskere, men også at ordningen er et vigtigt signal at sende i det hele taget.
– Vi ved, at der er en nogenlunde ligelig fordeling af kvinder og mænd blandt de yngste forskere, men at der er en betydelig overvægt af mænd, når det gælder de lange forskerkarrierer. Vi vil med vores nye ordning være med til sikre, men også signalere, at barsel ikke må være et problem og absolut ikke blive en hindring for kvindelige forskeres muligheder. Vores forskningsmiljøer skal være af højeste kvalitet, og det sker ikke uden den størst mulige diversitet, siger Christine Buhl Andersen.
Et vigtigt signal
Den nye ordning betyder, at fondet fremover refunderer universiteternes meromkostninger til løn i forbindelse med barsel blandt de kommende ph.d.-stipendiater under Ny Carlsbergfondets Forskningsinitiativ. Ordningen gælder for såvel kvinder som mænd og sker som tillægsbevilling efter ansøgning fra det pågældende universitet.
– Vores ordning er et lille skridt, som vel at mærke kun berører forskere, støttet af Ny Carlsbergfondet. Men det er samtidig et vigtigt signal om, at vi må gøre op med de formelle barrierer, der er med til at forhindre, at den danske forskningsverden kan realisere sit fulde potentiale, siger Christine Buhl Andersen.
Fondets nye refusionsordning under barsel gør sig allerede gældende for fondets postdoc-program og indføres for ph.d.-stipendiater med virkning fra dette års opslag i Ny Carlsbergfondets Forskningsinitiativ.
Forsiden lige nu:

Thomas Sinkjær: – Vi får en udfordring, hvis forskningsberedskabet bliver kompromitteret
Nye tal fra DFiR’s årsrapport viser yderligere stigning af universiteternes eksterne forskningsmidler. Thomas Sinkjær frygter for det, han kalder ’det brede forskningsberedskab’.

Røverhistorier, løgnhalse og snørklede fortællinger inspirerer DTU-forsker
Anne Ladegaard Skov peger på tre bøger, der har formet hende som forsker, og det er den ene røverhistorie efter den anden.

Ida Willig bliver dekan for Humaniora på RUC
Professor i journalistik Ida Willig bliver dekan på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet. Hun har mangeårig erfaring med at skabe gode forskningsmiljøer og brænder for de store dagsordener.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.