Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Samfund

De nordiske lande har bevilget milliarder til corona-forskning

Sverige har bevilget flest penge. Danmark placerer sig som nummer tre, viser rapport.

De nordiske lande har brugt milliarder på forskning i coronavirus og covid-19. Foto: BlackJack3D/iStock.

De nordiske lande har afsat 3.270 milliarder norske kroner svarende til omkring 2.430 milliarder kroner til forskning i COVID-19.

Det viser en ny NordForsk-rapport, der har undersøgt de nordiske landes investeringer i forskning relateret til COVID-19.

– Denne rapport viser, at de nordiske forskningsfinansierere har evnen til hurtigt at tilpasse sig i en situation, hvor der er behov for ny viden hurtigt for at løse store samfundsmæssige udfordringer, siger Arne Flåøyen, direktør for NordForsk.

Undersøgelsen blev udført fra februar til april, og den inkluderer både gennemførte og planlagte initiativer fra offentlige og private aktører.

Udstiller nationale forskelle

Undersøgelsen viser, at der er store forskelle på, hvor mange penge landene bruger på forskningen.

Blandt de nordiske lande har Sverige har afsat flest penge til COVID-19-forskningen – 1.552 millioner norske kroner svarende til godt 1.15 milliarder danske kroner. Danmark har afsat 522 millioner norske kroner svarende til knap 390 millioner danske kroner.

– Spørgsmålet er, om systemet har haft en tilstrækkelig evne til at udføre god kvalitetssikring af alle de aktiviteter, der er planlagt på så kort tid, siger Arne Flåøyen.

Kilde: NordForsk

Forskellige forskningsområder

Dykker vi ned i tallene, viser rapporten, at langt de fleste midler – 58 procent af de samlede bevillinger – er blevet afsat til medicinsk forskning. Den næststørste kategori er samfundsvidenskab med 23 procent (omkring 560 millioner kroner).

Kilde: NordForsk

Ser vi på de enkelte lande, viser rapporten, at Danmark har afsat 51 procent af de samlende bevillinger til forskning i medicin. Sverige og Island har afsat henholdsvis 80 og 82 procent af deres samlede finansieringer til dette område.

Forsiden lige nu:

Ida Willig bliver dekan for Humaniora på RUC

Professor i journalistik Ida Willig bliver dekan på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet. Hun har mangeårig erfaring med at skabe gode forskningsmiljøer og brænder for de store dagsordener.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.