Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

Tidligere CBS-formand gav vederlag mod reglerne

Rigsrevisionen opfordrer ministerium til at kræve beløb tilbagebetalt.

Foto: Copenhagen Business School.

Rigsrevisionen retter hård kritik mod Karsten Dybvad, tidligere bestyrelsesformand på Copenhagen Business School (CBS).

Det oplyser Rigsrevisionen i ’Beretning om revisionen af statens forvaltning i 2020’. Beretningen blev offentliggjort onsdag, og Inside Business skrev som de første om kritikken torsdag.

”Copenhagen Business School (CBS) har tildelt et engangsvederlag på 692.000 kroner til en afgået rektor i strid med reglerne, selv om CBS’ daværende bestyrelsesformand var gjort bekendt med reglerne. Udbetalingen er i strid med vilkårene for det statslige tilskud, som CBS modtager,” lyder det i rigsrevisorernes beretning.

Læs også: Ny formand for CBS-bestyrelsen er udpeget

Beløbet er blevet udbetalt til Per Holten-Andersen, der forlod rektorposten i 2019. Han fik i forbindelse med sin fratræden desuden et fratrædelsesbeløb på omkring 800.000 kroner, oplyser Rigsrevisionen. Det på trods af, at det ifølge åremålscirkulæret ikke er muligt at aftale både ”et fratrædelsesbeløb og et engangsvederlag ved ansøgt afsked”.

Uddannelses- og Forskningsministeriet har i forbindelse med udbetalingen, påpeget over for Karsten Dydvad, at udbetalingen ikke fulgte reglerne.

Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetjeneste oplyser til Science Report, at ministeriet på nuværende tidspunkt ingen kommentarer har til sagen.

Dybvad: Beløb udbetalt i god tro

Karsten Dybvad er i dag formand for Danske Bank. Han skriver i en mail til Inside Business, at engangsvederlaget var indføjet i den tidligere rektors oprindelige kontrakt. Her skriver Rigsrevisionen, at de 692.000 kroner er ”aftalt i forbindelse med forlængelse af en åremålsaftale i 2016, hvor det blev aftalt at videreføre et kontraktvilkår om udbetaling af
engangsvederlag sammen med et fratrædelsesbeløb”.

Læs også: CBS og DTU vil løse samfundsudfordringer gennem strategisk samarbejde

Ifølge Karsten Dybvad ville det være en ”klar forringelse”, hvis engangsvederlaget blev fjernet i forbindelse med kontraktforlængelsen.

På trods af, at Karsten Dybvad anerkender, at han har været i kontakt med Styrelsen for Videregående Uddannelser, mener han, at beløbet er blevet udbetalt i god tro, da styrelsen skulle have udtrykt forståelse for udbetalingen.  

– Uagtet dette, er ansvaret for indgåelsen af kontrakten mit, og jeg tager naturligvis Statsrevisorernes og Rigsrevisionens kritik til efterretning og afventer CBS’ afklaring af sagens afslutning, skriver han i en mail til Inside Business.

CBS undersøger retskrav

I sin beretning skriver Rigsrevisionen, at Uddannelses- og Forskningsministeriet ”bør kræve den del af tilskuddet tilbagebetalt, som er anvendt i strid med reglerne”. Samtidig lyder det, at CBS bør overveje, om universitetet vil rette ”et krav mod den tidligere bestyrelse for tabet af tilskud”.

Inside Business har været i kontakt med Kirsten Winther Jørgensen, universitetsdirektør på CBS. Ifølge hende undersøger CBS, om universitetet har grundlag for at rette krav mod Karsten Dybvad og den tidligere bestyrelse.

Forsiden lige nu:

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.