Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Samfund

Universiteterne stifter tværfagligt forskningscenter

Håbet er, at forskningscentret kan gøre en forskel internationalt inden for udviklingen af fremtidens fødevarer.

Et nyt forskningscenter skal skabe grønne løsninger inden for fødevaresystemer. Foto: ithinksky/iStock

Et nyt tværfagligt forskningscenter skal spille ”en central rolle i udviklingen af fremtidens løsninger til grøn omstilling inden for landbrugs- og fødevaresystemer”.

Det skriver det nye center Start – Centre for SusTainable AgRifood sysTems – i en pressemeddelelse.

Bag forskningscentret står alle otte danske universiteter.

– Det er ganske unikt, at alle danske universiteter er gået sammen for at danne en stærk fælles front på tværfagligt niveau. Agendaen inden for landbrug og fremtidens fødevarer har meget høj prioritet for dansk forskning og de udfordringer, som vores verden står over for, kræver handling for at skabe en mere bæredygtig udvikling, især inden for landbrugs- og fødevaresystemer, siger, institutdirektør på DTU Fødevareinstituttet, Christine Nellemann. Hun er udpeget som siddende formand for styregruppen bag det nye center.

Sekretariatet vil blive forankret på Aarhus Universitet med en styregruppe bestående af repræsentanter fra alle de otte universiteter.

Med det nye center håber universiteterne, at de kan udveksle viden.

– Ved yderligere at styrke forskernes tværfaglige samarbejde fra en mangfoldighed af discipliner, gør vi det muligt at skabe realistiske fremtidige løsninger sammen – både nationalt og globalt, siger Eskild Holm Nielsen, dekan på Faculty of Technical Sciences på Aarhus Universitet.

Han tilføjer:

– I et samarbejde med både erhvervsliv, politikere og internationale partnere vil forskningssamarbejdet i Start skabe et stærkt fundament for missionsdrevne innovationsaktiviteter, så vi kan skabe en afgørende effekt for vores klima og miljø og sikre langsigtede løsninger på fødevareområdet. Målet er, at Danmark skal være et europæisk living lab, der kan fremvise den planlagte overgang af europæiske fødevaresystemer.

Start vil fra begyndelsen bestå af 70 forskere på tværs af universiteter og forskningsretninger.

Start’s ambitioner

Med Start vil de otte universiteter blandt andet andet arbejde mod: 

  • Klima: 70 procent reduktion inden 2030 og CO2-neutralitet inden 2050.
  • Næringsstoffer: Reduktion af tab af næringsstoffer for at opfylde kravene i vandrammedirektivet og direktivet om nationale emissionslofter.
  • ”Farm-to-fork”-strategi: mål for fødevaresikkerhed, ernæring, cirkularitet osv.
  • Pesticider: Reducere brugen af pesticider med mindst 50 procent, og undgå brug, der kan skade vandressourcerne og biodiversiteten.
  • Biodiversitet: Bidrage til at omdanne 30 procent af Europas jord til beskyttede områder og øge biodiversiteten og bestøverne i landbrugslandskabet.
  • Fødevarer: Øge produktionen for at levere 45 procent mere sunde fødevarer inden 2050
  • Energi og materialer: Bidrage til at opfylde behovet for at erstatte fossile kulstofkilder med energi og materialer.

Kilde: START – Centre for SusTainable AgRifood sysTems

Forsiden lige nu:

Lasse Horne Kjældgaard bliver direktør for Carlsbergfondet

Den 1. januar 2023 tiltræder Lasse Horne Kjældgaard som direktør for Carlsbergfondet og bliver dermed den første direktør i Carlsbergfondets historie. Ansættelsen sker som led i en ambition om at styrke fondets governance-struktur og samtidig sikre det bedst mulige samspil på tværs af fondets forskellige afdelinger.

Seneste artikler:

Da mennesket tæmmede sig selv, fik evolutionen et andet fortegn

Den antropologiske selvtæmningstese bliver udfoldet og tryktestet i en ny bog af videnskabsformidler Thomas Thaulov Raab. Han mener, at det er på tide, at der kommer en tværfaglig historie om, hvordan mennesket tæmmede sig selv.

Kæmpestor tilslutning til ny Science Festival for de alleryngste

En ny lillesøster til den landsdækkende Naturvidenskabsfestival ser ud til at få en flyvende start. Flere end 600 dagtilbud over hele Danmark er i denne uge i gang med deres første Mikro Science Festival fyldt med leg og små eksperimenter.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.