I 2015 vedtog FN 17 verdensmål, som frem mod 2030 skal lede menneskeheden og planeten i retning af en mere bæredygtig udvikling. Mange af disse mål handler om vand, og ét af dem adresserer det specifikt. Netop hvad angår vand er Danmark frontløbere: Fordi vi er omkranset af vand, har vi lært at udnytte vores ressourcer og beskytte vores vandmiljø bedst muligt. Vi er derfor kendt ude i verden for at skabe innovative, solide og højteknologiske løsninger på vandområdet.
USA har det største markedspotentiale
Hvilke steder de danske løsninger i særlig grad kan være relevante, er for nylig blevet kortlagt i en global vandanalyse, som er lavet af Dansk Industri (DI). Analysen skal bruges til at understøtte et mål, som Danmark vedtog i 2015: at eksporten af dansk vandteknologi skal fordobles frem mod 2025, og at der på den måde skal skabes 4000 nye arbejdspladser.
Men Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef i DI, fremhæver i et interview på DI´s hjemmeside, at analysen ikke kun er vigtig for Danmark, men også for resten af verden.
-Vand er et centralt element i den bæredygtige udvikling, og derfor kan mange lande lære af – og hente inspiration fra Danmark. Vi har en styrkeposition i at levere intelligente og effektive vandløsninger og dermed løfte den globale dagsorden inden for vandområdet, siger hun.
Resultatet af DI´s analyse viser, at USA og især New York har det mest interessante marked. For at hjælpe danske virksomheder med at udnytte dette potentiale har DI og organisationen State of Green stiftet Danish Cleantech Hub.
Danish Cleantech Hub vil formidle kontakten
Danish Cleantech Hub holder til i New York, og kan derfor både promovere danske løsninger på vandområdet, og være et mellemled mellem danske virksomheder og lokale partnere i New York. De har derudover skabt tænketanken NY Blue Tech, hvor offentlige, private og akademiske interessenter kan udveksle viden om nye løsninger på vandområdet.
Netop udveksling af viden var også formålet med en konference, som tænketanken afholdt d. 24. januar i New York. Her diskuterede en lang række interessenter New Yorks fremtidige vandudfordringer på baggrund af DI´s vandanalyse.
DI´s analyse: En hjælp til at prioritere
Analysen fra DI kan hjælpe danske virksomheder, organisationer og ministerier med at planlægge deres fremtidige markedstiltag. Og ifølge Karin Klitgaard er der meget at hente:
-Vi mener i DI, at Danmark bør gå ambitiøst efter store markedsandele. Danske virksomheder har unikke kompetencer og løsninger, der matcher mange af de alvorlige globale problemstillinger, der eksisterer indenfor vandområdet, og der eksisterer derfor betydelige eksport – og vækstmuligheder inden for sektoren, fortæller hun.
Vil du høre mere om vandanalysen, så afholder DI d. 22. marts en konference om vand og FNs verdensmål. Her vil det være muligt at snakke med dem, der står bag analysen.
Du kan læse mere om DI´s globale vandanalyse her
Og om Danish Cleantech Hub her
Forsiden lige nu:

Forskerne er taberne, når fuptidsskrifter går på rov
En voksende underskov af såkaldte fagfællebedømte fuptidsskrifter truer forskningskvalitet og risikerer at knuse forskeres karrierer. Men der er råd at hente for at undvige de brodne kar.

Derfor blev Niels Bohr Instituttet NATO’s nye kvantecenter
Niels Bohr Instituttet bliver NATO’s nye kvantecenter, og det skaber enorme perspektiver for udviklingen af dansk kvanteforskning og for Danmark som forskningsnation. Vi har spurgt lederen af Niels Bohr Instituttet, hvordan det lykkedes at skaffe centret til Danmark.

Blå proteiner kan rense indre farvande og levere mere bæredygtig mad
Der er særdeles gunstige betingelser for at dyrke tang og muslinger i de danske fjorde, fremhæver professor Jens Kjerulf Petersen, DTU Aqua. Muslingeproduktionen har potentiale til 20-30 gange den nuværende størrelse.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.