– Det 14. klimapartnerskab er live! Et klimapartnerskab for alt det som iværksætterne kan gøre for klimaet – og hvad de har behov for. De skal ikke glemmes og jeg håber de vil råbe højt, så vi også laver politik for dem, skriver Tommy Ahlers, klimaordfører fra Venstre i et tweet med henvisning til Børsen, hvor han lancerede nyheden.
For selvom 13 tunge erhvervsledere netop nu arbejder på højtryk for at komme med løsninger på, hvordan deres branche kan bidrage til at nå regeringens klimamål i næste uge, er det ikke nok, mener han.
Iværksætterne glimrer nemlig ved deres fravær, og det vil Tommy Ahlers og Mette Lykke, adm. direktør for madspildsapp’en Too Good to Go lave om på. Det 14. klimapartnerskab består af iværksættere, investorer, og dem, der arbejder med iværksætteri på universiteterne.
– Jeg glæder mig vildt meget til at se, hvad der kommer ud af det arbejde, som Mette Lykke fra Too Good To Go kommer til at stå i spidsen for med Dansk Erhverv som motor. Iværksætterne er super vigtige, hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling.
– De er eksperter i at finde nye og radikale løsninger, ligesom de udfordrer veletablerede virksomheder til at forny sig. Jeg håber, at det 14. klimapartnerskab bliver et talerør for alle iværksættere, der skal hjælpe ikke bare Danmark, men hele verden i den grønne omstilling, skriver Tommy Ahlers i et Instagram-opslag.
I videoen henviser han blandt andet til udvikleren af Tesla.
Tænk på Elon Musk, der provokerede os til at tænke “en elbil kan også være fed”. Tænk på Airbnb, der provokerede os til at tænke, at man behøver måske ikke at bo på hotel, bare fordi man skal være i en anden by i en weekend. På samme måde skal danske iværksættere provokere og vise vejen for os alle sammen.
Om et par måneder forventes det 14. klimaparterskab, ifølge Tommy Ahlers at komme med en række anbefalinger, som erhvervsminister Simon Kollerup (S) giver udtryk for, at han er klar til at lytte til.
Et af formålene er ifølge Mette Lykkes udtalelser til Børsen at sætte fokus på, hvordan man skaffer risikovillig kapital til grønne iværksætter. Som Sustain Report tidligere har omtalt, kan det nemlig være overordentlig svært at tiltrække midler som “impact iværksætter”.
– Du er oppe imod hårde odds som impact startup. Jeg oplever, at der er mange, som giver op på vejen. Kapitalen er svær at finde, det samme gælder rådgivningen.
Sådan siger Lili Dreyer, founder af WAIR – en impact startup, der arbejder med upcycling af tekstilaffald (at omdanne tekstil affald til et nyt produkt af samme eller højere kvalitet, red.).
En undersøgelse foretaget af Danske Bank fra 2017, der afsøgte de udfordringer, impact startups møder, bakker op om den holdning.
Her svarer 87 procent af iværksætterne, at de finder det nuværende økosystem splittet, og de efterspørger mere opmærksomhed fra stakeholdere og den generelle offentlighed.
Klavs Hjort, chef for Growth og Impact i Danske Bank, mener dog ikke, at man skal se skævt til investorer, som ikke smider kapital i impact startups.
– Vi ved, at 30 procent af de almindelige startups dør efter det første år og 50 procent dør efter fem år. Det gør dem til en high risk investering, og det er endnu mere high risk at investere i den her nye bølge af entreprenørerne, fordi det for manges vedkommende samtidig er første gang, de laver forretning, siger han i et tidligere interview med Sustain Report.
