Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Sustain

’Bæredygtigt badetøj af gamle fiskenet’ er i virkeligheden lavet af tæpperester

GREENWASHING. Copenhagen Cartel landede en investering i Løvens Hule og sælges i 50 butikker herhjemme. Badetøjet er ikke lavet primært af gamle fiskenet, som stifteren hævdede- det udgør kun en promille. Alligevel markedsføres tøjet med fiskenet og havdyr.

"Save the Turtles", reklamerede Copenhagen Cartel i Løvens Hule. Men virksomhedens badedragter er ikke baseret på plastik fra havene, men derimod plastik udvundet fra tæppeindustrien. Foto: iStock/Placebo365

På et kursus i reklame og marketing vil man sikkert kunne bruge virksomheden Copenhagen Cartels præsentation i DR-programmet Løvens Hule som et skoleeksempel på storytelling.

Vi er i 2021-sæsonen: Efter præsentationen af de såkaldte løver, investorerne, blændes der op for første iværksætter, som søger kapital. Ned af trappen kommer Katrine Lee Larsen. I hælene på hende modellerne: En voksen kvinde med et helt lille barn på armen og et barn omkring skolestartalderen. Alle i badetøj. Det største barn med et skilt med teksten ‘save the turtles’.

“Sæsonens første iværksætter vil rydde op i verdenshavene og bruge plastikaffald til en god forretning,” fortæller den dybe speakerstemme.

“Vi laver bæredygtigt badetøj ud af plastik fra havet, primært gamle fiskenet,” fortæller Katrine Lee Larsen om sin virksomhed.

Undervejs i hendes præsentation, får seerne historien om, at ideen blev født ud fra en frustration over den store mængde plastikaffald på Bali, hvor Katrine Lee Larsen arbejdede gennem et år.

Med både et personligt afsæt, nuttede dyr og et stort reelt samfundsproblem med plastik i havene har historien om produktet stort set alt. Det ærgerlige er blot, at den ikke holder til en tryktest.

Badetøjet er ikke bæredygtigt. Det bidrager ikke til at rydde op i verdenshavene, for det indeholder kun en meget lille mængde plastik fra havet og kun mikroskopiske mængder af gamle fiskenet. Hovedbestanddelen af badetøjet kommer i virkeligheden fra afskær og overskudsproduktion af tekstiler til tæpper.

Mange producenter af samme type badetøj

Måske har Katrine Lee Larsen fået ideen, mens hun var på Bali. Det er dog værd at bemærke, at der internationalt på få år er skudt et væld af virksomheder op, som på stort set alle på samme tid har fået samme ide om at lave badetøj, som hævdes at være lavet af ‘ocean plastic’ og ‘ghost gear,’ altså gamle fiskenet fisket op af havet.

I Løvens Hule ender fortællingen med, at investorløven Christian Arnstedt og hans virksomhed, Blazar Capital køber 20 procent af virksomheden for 700.000 kr. Altså en samlet værdiansættelse af virksomheden til 3,5 mio. kr.

Det er en meget lille del, af den plastik, der er i havene, som kan genanvendes.

Professor Gillian Gerke i mail til Sustain Report

I løbet af de to år siden udsendelsen er der sket en del. Copenhagen Cartel har i dag butikker i det centrale København og i Københavns Lufthavn. Ifølge virksomhedens egen hjemmeside sælges badetøjet i over 50 butikker i Danmark, herunder Magasin, Salling og lingerikæden Wunderwears butikker. 

Trævler man den forretningsmæssige del af Copenhagens Cartels badetøj op og følger tråden tilbage, får man hurtigt en række svar på, hvad der gemmer sig under badedragterne.

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Science Report er du opdateret på det danske forskningsmiljø.

Vi giver dig historier om forskningspolitik, debatindlæg fra forskere og nøglepersoner og artikler om de nyeste forskningstendenser.

Gratis prøveadgang »

Har du allerede abonnement? Log ind her:

Discover more from Science Report

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading