De danske C25-selskaber vil kunne nedbringe deres klimaaftryk med 14 ton CO2-ækvivalenter, forkortet CO2e, i 2030 sammenlignet med 2020. Det viser en rapport fra revisionshuset PwC og tænketanken AxcelFuture, der har foretaget en analyse af Danmarks største selskaber og deres klimarapportering.
Det er dog generelt vanskeligt at udlede ud fra selskabernes egne rapporter, om der er tale om reel eliminering af selskabernes egne udledninger, eller om de vejer op for deres udledninger ved at købe ”aflad” i grønne projekter, fremgår det.
– Udfordringen er imidlertid, at en stor del af målsætningerne potentielt ikke opnås ved at eliminere selskabernes egne udledninger. Konkret kan selskaberne vælge at minimere deres klimaaftryk gennem for eksempel støtte til at plante træer i udviklingslande, såkaldt offsetting, eller køb af grønne elektricitetscertifikater, skriver PwC og AxcelFuture i rapporten.
Avis afslørede svindel
Spørgsmålet om klimarabatter har længe været på bordet – ikke mindst efter, at Politiken i 2020 afslørede svindel med offsetting, hvor særligt underleverandørerne af klimakompensationer snød danske virksomheder. Artikelserien ‘Klimabedraget‘ afslørede blandt andet, at omkring halvdelen af den klimakompensation, som den danske stat og danske virksomheder har investeret i, har været nytteløs.
Ifølge CSR- og bæredygtighedsekspert Steen Vallentin, der er lektor ved Copenhagen Business School, er mange virksomheder dog klar over, at det ikke går at “købe aflad” – dog kan en del ikke nå deres mål uden.
– Hvis vi ser på nogle af de fremmeste virksomheder på området, såsom Carlsberg, så er de parate til at sige, at det ikke nytter noget at købe aflad eller forlade sig på kvotemarkedet. Man er nødt til at sikre sig, at man kan leve op til de målsætninger man stiller, uden fiksfakserier, siger Steen Vallentin til Sustain Report.
Læs også: Carlsberg: Vi er on track med bæredygtighedsmål
– Det er sådan en afvejning, man har i mange virksomheder; hvor meget man kan forlade sig på den slags aflad, og fremstå troværdig i forhold til de målsætninger man har sat – også med tanke på de negative historier, der har været ude, hvor det viser sig, at de her “klimarabatter” har været fis i en hornlygte, tilføjer han.
71 procent af C25-selskaberne har sat mål om at reducere deres samlede udledninger, og yderligere 12 procent har reduktionsmål, der relaterer sig til udledningerne per produceret produkt. 17 procent af virksomhederne har ikke nogen klimamål endnu, fremgår det af rapporten.
Rapportering er første skridt
Rapporten kalder dog de største danske børsnoterede selskabers målsætninger for ambitiøse, særligt fordi 92 procent af selskaberne opgør deres direkte CO2-udledning, altså deres Scope 1 og Scope 2. Det svarer til 23 ud af de 25 selskaber.
79 procent af selskaberne opgør udledninger andre steder i værdikæden, såsom hos leverandører, kaldet Scope 3.
– Den første forudsætning for, at selskaber kan bidrage positivt til den grønne omstilling, er at danne sig overblik over, hvilke af (og i hvilket omfang) virksomhedens aktiviteter der påvirker klimaet, skriver PwC og AxcelFuture.
Steen Vallentin mener dog, at Scope 3 er en stor udfordring, fordi det i høj grad ikke er noget, virksomheden direkte kan kontrollere, men snarere handler om at kommunikere med sine partnere:
– I forhold til Scope 1, 2 og særligt 3 også, så vil jeg gerne se, hvad der står med småt. Scope 3 er en djævelsk udfordring for de fleste at få styr på, og det er som regel bare omsat til, at man arbejder, så godt man kan med sin leverandørkæde og sine stakeholders for at påvirke dem.
– Jeg vil gerne se, hvad det er de leverer på scope 3, for det er noget, selv de fremmeste slås rigtigt meget med, siger Steen Vallentin.
CBS-lektoren venter dog, at der vil ske et skift, når blandt andet EU’s taksonomiforordning bliver implementeret.
– Noget af det, vi kommer til at se omkring implementeringen af EU-taksonomien, hvor der vil komme mere fokus på standardmål og tærskler for om virksomhederne leverer på Parisaftalen, er, at de, som er bagerst i feltet, vil komme længere frem og begynde at arbejde mere på klimatiltag, siger han, og tilføjer:
Læs også: CSR-eksperter vil uddanne erhvervslivet til grøn omstilling
– Vi er nødt til at skabe nogle gode rammer for samarbejde og vidensdeling med henblik på at bringe folk sammen og arbejde hen mod en effektiv løsning, det er i hvert fald en del af værktøjskassen. En anden del er European Green Deal og EU-taksonomien, som mange af os stadig arbejder på at forstå præcis, hvad bliver for en størrelse.
EU’s taksonomiforordningsforslag fra 2019 definerer, hvad der kan defineres som grønne investeringer.
Klassificeringssystemet, der udspringer af Parisaftalen, indeholder seks klima- og miljømål, herunder om bæredygtig anvendelse og beskyttelse af vand- og havressourcer, modvirkning af klimaforandringer, samt omstillingen til cirkulær økonomi. Planen er de seks klima- og miljømål skal implementeres løbende frem mod 2023.
Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag
I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa
DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

I top 10: Danmark river bevillinger hjem fra Det Europæiske Forskningsråd
Hver femte danske ansøger får bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Med støtte til 14 danske forskere, lander Danmark i top ti over højest antal bevillinger.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
