Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Sustain

Chr. Hansen vil bruge danske erfaringer med solceller i USA

Strømmen i Chr. Hansens bygninger i Danmark kommer nu fra solceller.

To nye solcelleparker i Slagelse og Rejstrup ved Randers leverer nu grøn el til Chr. Hansen Danmark, som led i en tiårig aftale med Better Energy, som blev offentliggjort i september sidste år.

Better Energy har etableret parkerne og driver dem mod at Chr. Hansen binder sig til at aftage 2/3 af parkernes årlige energiproduktion til en fast pris. Det svarer til forbruget i 15.000 danske husstande og dækker koncernens energibehov til driften i Danmark.

Den danske del af koncernen udgør dog under halvdelen af koncernens globale forbrug. Derfor er USA næste marked, som står til at omlægge til grøn energi, fortæller Annemarie Meisling, Sustainability Director i Chr. Hansen.

– Bæredygtighed er en vigtig agenda for Chr. Hansen, og når vi gør noget, vil vi gerne gøre det ordentligt. Med stor produktion i Danmark, som tæller godt 40 pct. af vores globale energiforbrug, ville vi også gerne finde en løsning, der gav værdi lokalt, og kunne inspirere andre virksomheder. Som global virksomhed er vi glade for, at den model vi har valgt, er noget som forhåbentlig mange af vores regioner kan få glæde af i fremtiden. Vi er allerede ved at undersøge muligheden for et lignende set-up i USA.

Mange investorer har stort fokus på ESG og især hele klimaspørgsmålet

Vigtigt at bidrage til mere grøn strøm
Aftalen kaldes en PPA, eller Power Purchase Agreement, som dækker over langtidskontrakter om køb og salg af el fra sol- og vindmølleparker. Udsving i energien fra solcellerne opvejes af andre typer vedvarende energi som vind og biogas via en garanti fra selskabet Energi Danmark, som handler med elpriser.

Da den blev offentliggjort sidste år, tøvede Better Energys adm. direktør Rasmus Lildholdt Kjær ikke med at kalde den “historisk”:

– Aftalen er historisk i forhold til at accelerere den grønne omstilling, og Chr. Hansen er first mover på det her område i Danmark. De driver reelt den grønne omstilling ved at tilføre ny grøn strøm, sagde han i den forbindelse.

Og den pointe spillede en rolle for Chr. Hansen.

– Da vi gik i gang med at se på mulige projekter for at øge andelen af vedvarende energi i vores energimix, var det vigtigt for os, at den løsning vi valgte, var med til at bidrage til mere grøn strøm, fremfor at hægte os på den eksisterende produktion.

Er der øget fokus på grøn energi fra jeres investorer eller andre stakeholdere, eller kommer drivkraften alene fra jer selv?

– Det er en bevidst strategisk beslutning for os at styrke vores grønne fodaftryk. Samtidig mærker vi helt tydeligt en øget interesse fra investorer og andre stakeholders. Mange investorer har stort fokus på ESG og især hele klimaspørgsmålet. Det samme gælder kunder. Vores store kunder har selv sat klimamål og har brug for leverandører, der blandt andet kan være med til at reducere drivhusgasser i værdikæden.

Økonomien har ikke været det altovervejende argument for at indgå denne aftale

Gambling med el-markedet
Hvis priserne på el falder i de kommende ti år, bliver aftalen med Better Energy dyrere for Chr. Hansen, men priserne kan også risikere at stige på grund af øget efterspørgsel, og så kan det vise sig at være en god forretning lidt ligesom forskellen på at vælge fastforrentede eller variable realkreditlån.

Hvad har I gjort jer af overvejelser i forhold til at binde jer for en tiårig periode?

– Vi har lavet en tiårig PPA- aftale og vil derfor først kunne gøre regnestykket op, om dette har været en økonomisk fordel, om meget lang tid. Heldigvis er det at vælge grønt ikke længere nødvendigvis ensbetydende med dyrere løsninger.

– Vi har lavet en langsigtet aftale, der giver god mening for os, både økonomisk og miljømæssigt, baseret på en vurdering af, hvordan vi forudser priserne på el udvikler sig over de næste år. Økonomien har dog ikke været det altovervejende argument for at indgå denne aftale; vi føler os overbeviste om, at den også skaber værdi på en lang række andre parametre.

Hvad er dine råd til andre virksomheder, som overvejer at indgå en PPA?

– Bare gør det! Vi har allesammen et ansvar at tage i forhold til skiftet fra konventionel til vedvarende energi. Der er en række forskellige måder at gøre det på, som afhænger af den individuelle virksomhed. For os har det været altafgørende, at vi dels kunne være med til at bidrage med mere grøn strøm til hele Danmark, og dels at modellen er skalerbar. Således er vi allerede i gang med at se på, hvordan det kan gøres i andre lande.

– Rent praktisk skal man forvente, at det tager tid at fuldføre sådan et projekt. Der er brug for et stærkt internt team med kendskab til elmarkedet med mere og for en stærk intern koordinering  og forventningsafstemning for at komme i mål med et sådant projekt.

Bæredygtighed og skiftet mod vedvarende energiforsyning er om muligt endnu vigtigere i en verden efter corona

Fossile spotpriser påvirker ikke grøn omstilling på lang sigt
I øjeblikket er fossile brændsler faldet markant i pris. Det gør det sværere for teknologier baseret på vedvarende energi at konkurrere på prisen og kan derfor sinke den grønne omstilling, ifølge en ny analyse fra Boston Consulting Group, skriver Børsen.

Også Bloomberg rapporterer, at det ellers rødglødende marked for solceller i USA er kølet ned, som følge af olieprisernes kollaps.

Er du enig i det? Og hvad skal så overbevise virksomheder om at vælge den grønne løsning? 

– Vores PPA-aftale løber over 10 år, og derfor forventer vi i den periode at se udsving i energiomkostningerne. Det er netop, når fossilt brændsel er lavere prissat, at det er ekstra vigtigt at promovere grønne løsninger, for ellers når Danmark ikke sin målsætning om 70 pct. CO2-besparelse inden år 2030.

– Mange virksomheder har dog en længere tidshorisont vedrørende energipriser, og derfor forventer vi ikke en markant påvirkning grundet de nuværende lave spotpriser. De fleste virksomheder behøver næppe heller at blive overbevist; de ved forhåbentlig allerede, at de bør vælge grøn strøm. Bæredygtighed og skiftet mod vedvarende energiforsyning er om muligt endnu vigtigere i en verden efter corona. Coronakrisen har lært os at være langt mere agile og omstillingsparate, og den erfaring skal vi bruge nu.

Chr. Hansens fabrik i Avedøre, som er verdens største til produktion af mælkesyrebakterier, tegner sig for mere end 70 procent af Chr. Hansens samlede strømforbrug i Danmark. Hovedsædet i Hørsholm står for cirka 15 procent, mens fabrikkerne i Roskilde og Gråsten trækker resten.

Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder

Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.