To nye solcelleparker i Slagelse og Rejstrup ved Randers leverer nu grøn el til Chr. Hansen Danmark, som led i en tiårig aftale med Better Energy, som blev offentliggjort i september sidste år.
Better Energy har etableret parkerne og driver dem mod at Chr. Hansen binder sig til at aftage 2/3 af parkernes årlige energiproduktion til en fast pris. Det svarer til forbruget i 15.000 danske husstande og dækker koncernens energibehov til driften i Danmark.
Den danske del af koncernen udgør dog under halvdelen af koncernens globale forbrug. Derfor er USA næste marked, som står til at omlægge til grøn energi, fortæller Annemarie Meisling, Sustainability Director i Chr. Hansen.
– Bæredygtighed er en vigtig agenda for Chr. Hansen, og når vi gør noget, vil vi gerne gøre det ordentligt. Med stor produktion i Danmark, som tæller godt 40 pct. af vores globale energiforbrug, ville vi også gerne finde en løsning, der gav værdi lokalt, og kunne inspirere andre virksomheder. Som global virksomhed er vi glade for, at den model vi har valgt, er noget som forhåbentlig mange af vores regioner kan få glæde af i fremtiden. Vi er allerede ved at undersøge muligheden for et lignende set-up i USA.
Mange investorer har stort fokus på ESG og især hele klimaspørgsmålet
Vigtigt at bidrage til mere grøn strøm
Aftalen kaldes en PPA, eller Power Purchase Agreement, som dækker over langtidskontrakter om køb og salg af el fra sol- og vindmølleparker. Udsving i energien fra solcellerne opvejes af andre typer vedvarende energi som vind og biogas via en garanti fra selskabet Energi Danmark, som handler med elpriser.
Da den blev offentliggjort sidste år, tøvede Better Energys adm. direktør Rasmus Lildholdt Kjær ikke med at kalde den “historisk”:
– Aftalen er historisk i forhold til at accelerere den grønne omstilling, og Chr. Hansen er first mover på det her område i Danmark. De driver reelt den grønne omstilling ved at tilføre ny grøn strøm, sagde han i den forbindelse.
Og den pointe spillede en rolle for Chr. Hansen.
– Da vi gik i gang med at se på mulige projekter for at øge andelen af vedvarende energi i vores energimix, var det vigtigt for os, at den løsning vi valgte, var med til at bidrage til mere grøn strøm, fremfor at hægte os på den eksisterende produktion.
Er der øget fokus på grøn energi fra jeres investorer eller andre stakeholdere, eller kommer drivkraften alene fra jer selv?
– Det er en bevidst strategisk beslutning for os at styrke vores grønne fodaftryk. Samtidig mærker vi helt tydeligt en øget interesse fra investorer og andre stakeholders. Mange investorer har stort fokus på ESG og især hele klimaspørgsmålet. Det samme gælder kunder. Vores store kunder har selv sat klimamål og har brug for leverandører, der blandt andet kan være med til at reducere drivhusgasser i værdikæden.
Økonomien har ikke været det altovervejende argument for at indgå denne aftale
Gambling med el-markedet
Hvis priserne på el falder i de kommende ti år, bliver aftalen med Better Energy dyrere for Chr. Hansen, men priserne kan også risikere at stige på grund af øget efterspørgsel, og så kan det vise sig at være en god forretning lidt ligesom forskellen på at vælge fastforrentede eller variable realkreditlån.
Hvad har I gjort jer af overvejelser i forhold til at binde jer for en tiårig periode?
– Vi har lavet en tiårig PPA- aftale og vil derfor først kunne gøre regnestykket op, om dette har været en økonomisk fordel, om meget lang tid. Heldigvis er det at vælge grønt ikke længere nødvendigvis ensbetydende med dyrere løsninger.
– Vi har lavet en langsigtet aftale, der giver god mening for os, både økonomisk og miljømæssigt, baseret på en vurdering af, hvordan vi forudser priserne på el udvikler sig over de næste år. Økonomien har dog ikke været det altovervejende argument for at indgå denne aftale; vi føler os overbeviste om, at den også skaber værdi på en lang række andre parametre.
Hvad er dine råd til andre virksomheder, som overvejer at indgå en PPA?
– Bare gør det! Vi har allesammen et ansvar at tage i forhold til skiftet fra konventionel til vedvarende energi. Der er en række forskellige måder at gøre det på, som afhænger af den individuelle virksomhed. For os har det været altafgørende, at vi dels kunne være med til at bidrage med mere grøn strøm til hele Danmark, og dels at modellen er skalerbar. Således er vi allerede i gang med at se på, hvordan det kan gøres i andre lande.
– Rent praktisk skal man forvente, at det tager tid at fuldføre sådan et projekt. Der er brug for et stærkt internt team med kendskab til elmarkedet med mere og for en stærk intern koordinering og forventningsafstemning for at komme i mål med et sådant projekt.
Bæredygtighed og skiftet mod vedvarende energiforsyning er om muligt endnu vigtigere i en verden efter corona
Fossile spotpriser påvirker ikke grøn omstilling på lang sigt
I øjeblikket er fossile brændsler faldet markant i pris. Det gør det sværere for teknologier baseret på vedvarende energi at konkurrere på prisen og kan derfor sinke den grønne omstilling, ifølge en ny analyse fra Boston Consulting Group, skriver Børsen.
Også Bloomberg rapporterer, at det ellers rødglødende marked for solceller i USA er kølet ned, som følge af olieprisernes kollaps.
Er du enig i det? Og hvad skal så overbevise virksomheder om at vælge den grønne løsning?
– Vores PPA-aftale løber over 10 år, og derfor forventer vi i den periode at se udsving i energiomkostningerne. Det er netop, når fossilt brændsel er lavere prissat, at det er ekstra vigtigt at promovere grønne løsninger, for ellers når Danmark ikke sin målsætning om 70 pct. CO2-besparelse inden år 2030.
– Mange virksomheder har dog en længere tidshorisont vedrørende energipriser, og derfor forventer vi ikke en markant påvirkning grundet de nuværende lave spotpriser. De fleste virksomheder behøver næppe heller at blive overbevist; de ved forhåbentlig allerede, at de bør vælge grøn strøm. Bæredygtighed og skiftet mod vedvarende energiforsyning er om muligt endnu vigtigere i en verden efter corona. Coronakrisen har lært os at være langt mere agile og omstillingsparate, og den erfaring skal vi bruge nu.
Chr. Hansens fabrik i Avedøre, som er verdens største til produktion af mælkesyrebakterier, tegner sig for mere end 70 procent af Chr. Hansens samlede strømforbrug i Danmark. Hovedsædet i Hørsholm står for cirka 15 procent, mens fabrikkerne i Roskilde og Gråsten trækker resten.
Forsiden lige nu:

TikTok-videnskab baner vej til den første SoMe Science Award
Lasse Winther har indtaget DR og diverse sociale mediers kanaler med digital formidling af videnskab. Nu belønnes han med natur- og videnskabsfestivalen Blooms SoMe Science Award.

Forskere og industri hungrer efter hinanden i jagten på grøn omstilling
Ledere fra industri, forskning og lovgivning mødtes til dialogmaraton om fælles front til grøn omstilling i Videnskabernes Selskab. Hastighed, skalering, talent og cirkularitet var omdrejningspunkt.

Ny rapport vender vrangen ud på universitetsloven
En ny rapport viser store udfordringer med forskningsfriheden og arbejdsvilkår på de danske universiteter. Men det er lykkedes at modernisere universiteterne og få mere forskning ud i samfundet.
Seneste artikler:

‘Det danske forskningsmirakel’ skranter – tiden er inde til en ny universitetslov
Universitetsloven og strukturen for dansk forskning kan være en vigtig faktor for nedgangen i ‘det danske forskningsmirakel’, vurderer professor og overlæge Jens Frederik Rehfeldt.

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Lemvigh-Müller går i kødet på scope 3 med Science Based Targets
Lemvigh-Müller slår hul på udfordringen med særligt scope 3 udledninger. Videnskabeligt baserede standarder og datasystematik er afgørende for at hæve den bæredygtige barre, mener bæredygtighedschef Pernille Kiær.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
