Merkur Andelskasse kommer til at skulle facilitere lån til omkring 200 danske små og mellemstore virksomheder, der har været presset under coronakrisen.
Der er dog ét krav, for at kunne få fat i pengene.
Virksomheden skal nemlig være bæredygtig eller socialt ansvarlig. Det fremgår af en pressemeddelelse.
– Vi ser frem til at hjælpe nuværende og nye kunder med at investere I fremtiden. Med Merkurs bæredygtige fokus vil vi selvfølgelig sikre, at investeringerne er til gavn for klimaet, miljøet og har et socialt ansvarligt sigte, lyder det fra Merkus administrerende direktør, Charlotte Skovgaard.
Merkurs DNA er i høj grad, at være en bank, der fokuserer på bæredygtighed og socialt ansvar.
Milliarder fra EU
Merkur har indgået en aftale med EU’s Europæiske Investeringsfond, EIF om garantier på op til 20 millioner euro, svarende til cirka 149 millioner kroner, som altså skal få ben at gå på i danske SMV’er.
– Med garantien i ryggen kan Merkur stille med nye og mere favorable lånevilkår inden for investeringer i for eksempel bygninger, energirenovering eller klimatilpasninger. Investeringer, der skal gøre det muligt for virksomhederne at fortsætte vækst og udvikling ovenpå coronakrisen, også på længere sigt, oplyser banken.
Læs også: Merkur styrker bæredygtigheds-kommunikation med ny chef
Garantien er en del af EU’s coronakrisepakke på i alt 540 milliarder euro – omkring 4 billioner danske kroner – som blev vedtaget sidste år.
– Selvom vi begynder at se hen mod en afslutning af sundhedskrisen i det meste af EU, så er de økonomiske konsekvenser af krisen langtfra overstået. Vores garanti understøtter Merkurs finansiering af virksomhedernes vej ud efter krisen, siger EIF’s administrerende direktør Alain Godard.
Grønne bidrag i finanssektoren vokser
– For mange små og mellemstore virksomheder udgør den generelle situation ovenpå corona en vis usikkerhed, uanset om de er eller har været direkte påvirket af coronakrisen eller ej. Det kan denne garanti være med til at lette på, lyder det fra administrerende direktør i Merkur Charlotte Skovgaard.
I 2020 voksede finanssektorens bidrag til den grønne omstilling til 460 milliarder kroner, hvilket var en stigning på 60 milliarder fra året før, viser en rapport fra Finans Danmark. Målet er, at finanssektorens bidrag skal lande på 700 milliarder i 2030.
– Måden, du låner og forbruger penge på, har en kæmpe indflydelse. Derfor kan banker skabe en stor impact. Det mener jeg er et overset element i bæredygtighedsdebatten, sagde Charlotte Skovgaard til Sustain Report i forbindelse med bankens b-corp certificering sidste år.
Hun tilføjede:
– Vi har for eksempel altid valgt kun at låne ud til bæredygtige virksomheder, og virksomheder der tager socialt ansvar, og nu får vi papir på, at vi også selv er bæredygtige hele vejen rundt.
Læs også: “Bæredygtigheds-certificering styrker vores forretning”
Selvom finanssektoren i sig ikke er den mest forurenende branche, arbejdes der internt på forbedringer.
Ifølge Finans Danmark faldt mængden af CO2-udledninger i Scope 1 med ni procent i 2020 sammenlignet med året før, og med seks procent i Scope 2. Selvom en stor del af især Scope 1 handler om blandt andet mindre kørsel med firmabiler på grund af coronakrisen, så skyldes den faldende udledning også inddirekte udledninger fra kraftværker, der leverer el, oplyser interesseorganisationen.
Forsiden lige nu:

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne
GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Ny formand for ph.d.-råd skal kombinere forskning og folkeskole
Professor Nikolaj Elf træder til som ny formand for Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning, som årligt uddeler 30 millioner kroner til ph.d.’er.

Nye bevillinger skal finde konkrete løsninger på aktuelle samfundsudfordringer
Fra konstruktiv klimajournalistik til indsats for hjemløse. Fem nye forskningsprojekter har modtaget bevillinger fra Velux Fondens HUMpraxis-program.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
