Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Sustain

Filantropi er både de rigestes aflad og en genvej til handling

De super rigeste fra oliesheiker til tøjbrands som Patagonia veksler kapitalisme til filantropi under det bæredygtige banner. Det er både godt og skidt for demokratiet, lighed og en bæredygtig fremtid.

Tre CBS-professorer går i kødet på forsider og bagsider af de rigestes virksomheder og rigmænds filantropi. Foto: iStock/wildpixel.

Patagonia beder os stoppe med at købe nyt. Outdoorbrandet opretter og donerer overskud til en ny klimafond. Forbrugersamvittigheden er i behold. Væksten og populariteten stiger.

Dokumentaren "Wild Life" fortæller en lignende historie: Medstifter af North Face Doug Tompkins solgte sine andele til fordel for at købe naturarealer og starte rewildering projekter i Chile. De arealer er nu doneret til landet.

Det er spektakulære eksempler på de rigestes filantropi, der gavmildt melder sig på banen i den bæredygtige kamp for fremtiden.

-Der er mange af de store virksomheder og individer i de super rige elite, som donerer en stor del af formue til velgørende formål. Det er ideen om kapitalismen med et menneskeligt ansigt, siger Anders Sevelsted, som er politisk og historisk sociologi ved Copenhagen Business School, og har forsket i filantropi og moralske eliter.

Det lyder godt. Måske for godt.

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Science Report er du opdateret på det danske forskningsmiljø.

Vi giver dig historier om forskningspolitik, debatindlæg fra forskere og nøglepersoner og artikler om de nyeste forskningstendenser.

Gratis prøveadgang »

Har du allerede abonnement? Log ind her: