Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Sustain

Forretning og grøn er brikker i samme spil, siger indstillet til ‘Årets Sustainability Håb’

‘- Da jeg blev mor, indså jeg, at man ikke kan tage skyklapper på, siger Iben Garland Sonne.

'- Da jeg blev mor, indså jeg, at man ikke kan tage skyklapper på, siger Iben Garland Sonne.

– Jeg tror på, at det er vigtigt, at man markerer og fejrer de små sejre, for at bæredygtigheden ikke bliver for stor og svær en størrelse at arbejde med. Derfor arbejder jeg på at gøre bæredygtigheden lavpraktisk.

Sådan lyder det fra 33-årige Iben Garland Sonne. Hun er blevet indstillet til ‘Årets Sustainability Håb’ ved Sustain Awards af sin arbejdsplads, Nordhavn-virksomheden Akuart, på grund af sit arbejde med grøn omstilling som Project Manager & Sustainability Lead.

– Jeg vil gerne nå frem til, at bæredygtighed bliver en naturlig del af beslutningsprocesserne på tværs af værdikæden, og det sker kun, hvis alle i virksomheden føler ejerskab og stolthed over at arbejde med den grønne omstilling, tilføjer Iben Garland Sonne.

Akuart er en dansk virksomhed, der skaber akustiske løsninger, såsom vægpaneler og vægkunst med integreret lyddæmpende funktion. Virksomheden har eksisteret siden 1998.

Iben Garland Sonne har i løbet af sine otte måneder hos Akuart blandt andet været med til at starte projekter, der skal skabe cirkularitet i virksomhedens værdikæde, ansøgt om medlemskab i Global Compact samt igangsat processen, der skal gøre virksomhedens seneste kollektion svanemærket.

Det er blandt andet derfor, Pablo de Arce, Akuarts head of marketing, har indstillet Iben Garland Sonne til prisen.

– Iben fortjener at blive ‘Årets Sustainability Håb’, fordi hun italesætter fordele og udfordringer ved den bæredygtige omstilling involverende, ærligt og med et smil, så alle kan være med på den grønne rejse, forstå målsætningen og fejre delmål undervejs.

Han tilføjer:

– Og fordi vi nu kan tale om bæredygtighed med forståelse og stolthed, frem for dårlig samvittighed.

Læs også: Skal du med til Sustain Awards 2021?

Sustain Reports prisoverrækkelse Sustain Awards, løber af stablen 14. oktober på Langelinie Pavillonen i København. Her vil en række inspirerende talere, en stærk jury og stolte vindere igen i år indtage scenen for at gøre os alle sammen klogere på, hvad virksomheder kan gøre for at bidrage til den bæredygtige og grønne omstilling.

Læs også: Hvem er ‘Årets Sustainability Håb’ 2021?

Redaktionen på Sustain Report har rakt ud til de indstillede kandidater, så du i de kommende uger kan lære mere om deres arbejde, og finde ud af hvad der rører sig i hovedet på de unge håb.

Og denne gang har vi altså talt med Iben Garland Sonne.

Hvad arbejder du primært med i dag inden for sustainability?

– I rollen som Sustainability Lead arbejder jeg på at udarbejde en strategi og strukturere alle de gode intentioner og ideer, som længe har floreret hos Akuart. Der er i virksomheden en generel holdning til at bæredygtighed er vejen frem – både fordi det er fremtidens forretningsgrundlag, og fordi det gør én glad og stolt at møde ind på en arbejdsplads, der tager ansvar og går i front med initiativ og innovation. 

– Vi er stadig en forholdsvis lille organisation, så jeg får lov at have en finger med i spillet på tværs af afdelinger. Jeg har blandt andet været med til at udvikle dogmeregler for vores produktudvikling, været i dialog med leverandører om materialer, ambitioner og nye muligheder, og igangsat projekter for at skabe overblik og beregne vores baseline, kalkulere produkternes scope 1- og 2-emissioner, sætte klimamål og søge miljøcertificeringer. 

– Derudover ser jeg det som en af mine fornemmeste roller at skabe struktur, overblik og forståelse for bæredygtighedsdagsordenen internt, så alle føler sig inddraget, tager ejerskab og bidrager til den fortsatte grønne udvikling.

Hun tilføjer:

– Vores største force i den grønne omstilling er, at vi har en innovativ kultur, hvor vi altid er i udviklingsmode og gennemfører beslutninger hurtigt. Der er ikke ret langt fra ide til handling, så muligheden for at rykke på gode ideer og lave ændringer er god. Mit ansvar er så at holde overblikket og sætte struktur på alle de gode intentioner, så vi kan prioritere vores ideer i forhold til vores strategi og komme i mål med de vigtigste initiativer først og sikre en kontinuerlig udvikling med konkrete resultater. 

Hvad er din drivkraft, når det gælder sustainability som karrierevej?

– Jeg har vidst, at jeg ville arbejde med bæredygtighed siden jeg under min studietid blev mor for fem år siden. Min søn kom til verden, samtidig med jeg skrev min bachelor om bæredygtig adfærd. Derfra har jeg, både privat og fagligt, dykket dybere ned i dagsordenen, og jo mere jeg ved og lærer om verdens tilstand og bæredygtighed, ser jeg to mulige reaktioner. Man kan tage skyklapper på og lade som om, man ikke ved noget, eller man kan tage kampen op og være en del af løsningen.

Hun tilføjer, at som mor til snart tre børn, har det ikke været muligt at vælge skyklapløsningen.

– Derfor er jeg også enormt glad for at se den velvilje og entusiasme resten af virksomheden støtter op med, og som også møder mig i min dialog med leverandører, kunder og partnere.

Hvilken konkret forskel vil du gerne gøre med dit arbejde inden for sustainability? 

– Både privat og fagligt, bliver jeg mødt af enormt mange gode intentioner og interesserede kommentarer, men desværre også en del frustration og “misforståelser” i forhold til emnet – mange føler sig magtesløse, løbet over ende og hægtet af den grønne dagsorden, som udvikler sig enormt hurtigt. Min ambition er til hver en tid at gøre de store ord og ambitioner til en lavpraktisk og udførlig dagsorden. Der kan synes rigtig langt i mål, men for hvert lille trin vi tager, og hver sejr vi fejrer, virker det en smule mere realistisk og faktisk tilfredsstillende at gå den bæredygtige vej. 

– Jeg vil enormt gerne gøre så folk føler sig inspirerede og motiverede til de grønne initiativer, frem for at det bliver en sur byrde eller endnu et hak i den dårlige samvittighed.

– Og så vil jeg gerne vise at bæredygtighed helt simpelt er god forretning! Hver gang vi optimerer designet, strømliner levereringer, finder lokale producenter med mere, så er det ikke kun en gevinst for miljøet, men også for den finansielle bundlinje. Jeg tror, at det er et vigtigt aspekt at huske på, så der ikke kommer en barriere imellem at være grøn og at være forretningsdrevet. De to ting er brikker i det samme spil.

  • De endeligt nominerede samt vinderen afsløres den 14. oktober til Sustain Awards 2021.
  • Foruden ‘Årets Sustainability Håb’ kåres også ‘Årets Sustainability Leder’, ‘Årets Omstilling’ og ‘Årets Purpose’.
  • Vil du indstille en kollega til ‘Årets Sustainability Håb’? Du kan stadig nå det inden 10. september.
  • Læs her hvordan: Hvem er ‘Årets sustainability håb’ 2021?

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.