Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Sustain

Forskere finder svar på kødlignende proteiner: blågrønalger

Indtil nu har proteinrige alternativer til kød haft minus på klimakontoen og tekstur. Forskere på KU har nu fundet det “ultimative” alternativ ved at bruge blårgrønalger som rugemor for ”kødagtige” proteiner. Danmark kan være oplagt industriland til fremtidens mirkoalgefabrikker.

Cyanobakterier såsom spirulina bliver allerede dyrket industrielt i flere lande. Danmark er oplagt sted til fremtidens mirkoalgefabrikker, fremhæver KU-professor. Foto: iStock/psisa.

Du kan i stigende grad finde quinoabøffer, ærteproteinrige shakes, plantepålæg og bønnepostejer i køledisken. Forskere har efterhånden ramt umami-smagen med svampeuniversitets dybder, ærteproteiners ernæringsværdi og aktivt gærs ostelignende smag.

Det ekstra spændende er, at proteinet dannes i fiberagtige strenge, som minder lidt om kødfibre.

Poul Erik Jensen, professor, Institut for Fødevarevidenskab, KU

Men der har manglet noget for virkelig at få forbrugerne med på vognen: teksturen.

Næste problem er, at trods det voksende parti af plantebaserede varer, har der været fejl i "klimabonnen". Forarbejdningen af de plantebaserede proteinalternativer koster nemlig rigtig mange ressourcer, så de i sidste ende ikke er så bæredygtige alligevel.

Nu har KU Science muligvis knækket koden til at kunne løse begge problemer. Deres forskere har fundet svaret i bakterieriget. Mere konkret i form af blågrønalger eller mere retvisende cyanobakterier, oplyser København Universitet.

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Science Report er du opdateret på det danske forskningsmiljø.

Vi giver dig historier om forskningspolitik, debatindlæg fra forskere og nøglepersoner og artikler om de nyeste forskningstendenser.

Gratis prøveadgang »

Har du allerede abonnement? Log ind her:

Discover more from Science Report

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading