Den grønne omstilling kan blive Danmarks vej ud af den økonomiske krise, der har ramt i kølvandet på coronapandemien.
– Jeg tror, at den grønne transformation kan være fuldstændig afgørende. Ikke blot i økonomisk forstand, lyder det fra den administrerende direktør i Ørsted, Mads Nipper.
Ordene faldt tirsdag til ATV’s Årsmøde 2021.
Nipper pegede videre på, at den grønne omstilling kan accelerere Danmarks eksportmuligheder og dermed ”skabe velstand og arbejdspladser i Danmark”.
– Det lyder forkert og urealistisk at sige, at mulighederne er ubegrænsede, men det er de faktisk, sagde Mads Nipper.
Mulighederne skyldes blandt andet de enorme investeringer, som verdens lande skal investere for at nå Net Zero.
– Ser vi alene på havvind, skal området over ti år seksdobles i størrelse.
Sats på udvikling af teknologi
På ATV’s årsmøde sagde Mads Nipper, at Danmark kan og bør satse på udvikling af ny teknologi.
– I Danmark er vi dygtige til vindteknologi, hvilket giver os et kæmpe eksportpotentiale. For Danmark som nation og for os som virksomhed skal vi fortsætte med at udvikle. For teknologi kan kopieres, og resten verden er dygtig til at komme efter, sagde Mads Nipper.
Her pegede Mads Nipper på, at Danmark burde kaste sig over udviklingen af grønne brændsler:
– Markedet for grønt brændsel eksisterer endnu ikke. Det er derfor et marked, vi kan tage en lederposition på, hvis vi vil, sagde Mads Nipper.
Læs også: Ørsted satser på landvind og solenergi i Europa
Ifølge Mads Nipper er andre lande allerede gået massivt ind i udviklingen af grønt brændstof. Han nævnte blandt andet, at Tyskland har afsat 67 milliarder kroner til at støtte den tyske industri på området.
– Danmark har endnu ikke en national strategi for det endnu. Det haster, siger Mads Nipper.
Kritiserede regeringen
Ørsted-direktøren har tidligere efterlyst en national plan for power-to-x.
– Vi tror fejlagtigt, at vi er ret langt fremme, men faktum er, at vi kun hænger i med fingerneglene. Hvis vi ikke får en strategi med handling bag i løbet af uger snarere end måneder, så bliver vi kørt over, sagde han i marts.
Læs også: Nipper i klimaopråb: Vi bliver kørt over
I marts kom det frem, at regeringen har besluttet, at Danmark skal deltage i det fælleseuropæiske IPCEI-projekt, der skal etablere et brintmarked i EU. Regeringen har i første omgang afsat 77,6 millioner kroner til den danske deltagelse, og der afsøges yderligere finansiering, ifølge Dansk Energi.
Ørsted har kommercielle interesser i grøn brint, da de er en del af et konsortium, der vil opføre en enorm “grøn brintfabrik”. Alligevel står Mads Nipper ikke alene med kritikken af regeringen. Blandt andre Copenhagen Infrastructure Partners, CIP, mener, at “skalaen skal op og prisen skal ned, så det grønne alternativ bliver konkurrencedygtigt med de fossile produkter”.
Godt samarbejde med politikerne
På trods af sin tidligere kritik af regeringen gav Mads Nipper udtryk for, at samarbejdet mellem erhvervsliv og politikere i diverse udvalg i forbindelse med coronakrisen fungerer upåklageligt.
– Jeg må sige, at jeg opfatter politikerne som lydhøre, støttende og parat til at træffe modige beslutninger, sagde Mads Nipper til ATV’s årsmøde.
Samtidig forholdt Nipper sig til, at mange har været kritiske overfor samarbejdet mellem erhvervsliv og politikerne.
– Der er en dyb følelse af forpligtelse fra os, der har repræsenteret erhvervet. Men vi gør det jo ikke kun for idealismens skyld. Vi gør det også, fordi vi kan se, at der er forretning i det. Samtidig har politikerne lovet – og det har de holdt et langt stykke henad vejen – at det vi kommer med, vil de være med til at støtte. Det er alt fra at fjerne tåbelige afgifter på overskudsvarme til energiøer, sagde Mads Nipper.
Mads Nipper har tiltro til, at samarbejdet fører til gode løsninger på det grønne område.
– Men jeg tror, at det vil variere fra sektor til sektor. Det er helt tydeligt, at nogle sektorer – blandt andet energi & forsyning og den lette industri – vi har begge fremlagt planer for, hvordan de to sektorer kan være udledningsfri inden 2030, sagde Mads Nipper, der ser større udfordringer for sektorer som den tunge industri og landbruget:
– Der er nogle naturligt indbyggede barrierer, der er svære at fjerne ved elektrificering eller afgiftsomlægninger.
Vindeventyret som forbillede
De indbyggede barrierer kan ifølge Mads Nipper gøres mindre.
– På det tidspunkt i vindinvesteringen tog politikerne en modig og langsigtet beslutning om at skabe et marked. Det kapitaliserer vi alle sammen på nu. Det samme bør vi gøre med de grønne brændstoffer, sagde Mads Nipper.
Han fortsatte:
– Selv for en velkonsolideret virksomhed som Ørsted er der ikke finansielt rationale i at bygge og finansiere grønne brændsler. Et tæt samarbejde med politikerne og virksomheder, så kan vi gøre det.
Læs også: Her er Nippers tre største udfordringer i Ørsted
Og Danmark skal huske de høje ambitioner.
– Udover vores egen forfængelighed er der kun to årsager til, at vi skal have den her 70 procents målsætning. Den ene er, at resten af verden skal lade sig inspirere af os. Den anden er, at vi skal være dygtige til at opfinde teknologi, der kan påvirke verden i en positiv retning. Ellers er vores 0,1 procent af de globale udledninger ligegyldige. Så bliver det orkestret på Titanic, der spiller.
Forsiden lige nu:

Sprogforskers karrieresti er belagt med både hverdagssprog og trusler
DERFOR BLEV JEG FORSKER: “Jeg ved, hvor du bor” er ikke en trussel i sig selv, men har alligevel en ildevarslende lyd. Tanya Karoli Christensen har specialiseret sig i den slags ytringer og fortæller i dag, hvorfor hun blev forsker.

OL-kemi, Science-hold og grønne løsninger: Ørsted Medaljen hylder unik underviser og rollemodel
STEM-fagene og en grøn fremtid skal være for alle. Det formår lektor, Novo-rådgiver og gymnasielærer i kemi Nicolai Bogø Stabell med unik undervisning, der både når universitetshøjder og samtidig lader talentet overvinde forhindringer hos udfordrede elever. Derfor modtager han H.C. Ørsted Medaljen i bronze.

Stor forskningsbevilling skal få danskerne op af sofaen
Forskere fra Syddansk Universitet har modtaget støtte fra Nordea-fonden til at videreføre den nationale måling ’Danmark i Bevægelse’ og blive klogere på børn, unge og voksnes bevægelsesvaner. Målet er at skabe et mere fysisk aktivt Danmark.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
