Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Sustain

Review af forskningsartikler: Miljø og ressourcer kan ikke holde til fortsat vækst

Gennemgang af videnskabelige artikler viser, at der ikke findes eksempler på reel afkobling af økonomisk vækst fra den uholdbare miljø- og klimabelastning og overtræk på jordens ressourcer.

Nok så mange cirkulære produkter er ikke nok til at sikre at kloden kan holde til fortsat vækst, viser den nye rapport, Norion har udarbejdet har udarbejdet for Nordisk Ministerråd. Foto: iStock/jonathanfilskov-photography.

Konsulentvirksomheden Norion fik med al tydelighed vist et paradoks i arbejdet med at arrangere konferencen “Decoupling in the Nordics 2023 - Is economic growth compatible with a sustainable future?”

Emnet ‘dekobling’ handler om, hvorvidt vi kan ændre vores økonomi, så fortsat økonomisk vækst ikke er ensbetydende med en uansvarlig klima- og miljøbelastning og overtræk på klodens ressourcer.

Som optakt til konferencen, som Nordisk Ministerråd står bag, har Norion udarbejdet en rapport, hvor konsulentvirksomheden har gennemgået den akademiske litteratur på området. Her er konklusionen ret entydig. Mere miljøvenlige og cirkulære produkter er ikke i sig selv nok til at afkoble økonomisk vækst fra en uansvarlig miljø- og ressourcebelastning, som kloden i længden ikke kan holde til. Væksten i økonomien ’æder’ de gevinster, som mere miljøvenlige produkter isoleret set fører til.

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Science Report er du opdateret på det danske forskningsmiljø.

Vi giver dig historier om forskningspolitik, debatindlæg fra forskere og nøglepersoner og artikler om de nyeste forskningstendenser.

Gratis prøveadgang »

Har du allerede abonnement? Log ind her: