Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Sustain

Nyt Power-to-X center revolutionerer materialer til den grønne omstilling

Flere danske fonde bevilger 300 mio. kr. til et pionercenter for udvikling af materialer og power-to-X-teknologier til den grønne omstilling. Centeret samler førende nationale og internationale forskere.

Professor Frede Blaabjerg fra Aalborg Universitet er co-lead på det nye Power-to-X center, mens professor Tejs Vegge fra DTU bliver leder. Foto: DTU

Et nyt pionercenter for udvikling af materialer og teknologier til Power-to-X skal sætte fart på den grønne omstilling.

Centeret ’Pioneer Center for Accelerating P2X Materials Discovery’ – i daglig tale CAPeX, skal blandt andet udvikle mere effektive og robuste materialer til at omdanne vand og CO2 til bæredygtige brændstoffer og kemikalier ved hjælp af grøn strøm fra vindmøller og solceller.

Pionercenteret er blevet muligt med en samlet bevilling på 300 millioner kroner fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, Danmarks Grundforskningsfond, Carlsbergfondet, Lundbeckfonden, Novo Nordisk Fonden og VILLUM FONDEN.

De mest effektive materialer, der i dag bruges til at producere brint ved hjælp af elektrolyse er baseret på sjældne mineraler og jordarter.

En af de vigtigste udfordringer for CAPeX er, at udvikle nye bæredygtige katalysatorer til elektrolyse, som kan skaleres og udbredes globalt, og at levere bæredygtige løsninger til bl.a. tung transport og flytrafik, som kan gøres så effektive og billige, at de lever op til FN’s klimamål.

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Science Report er du opdateret på det danske forskningsmiljø.

Vi giver dig historier om forskningspolitik, debatindlæg fra forskere og nøglepersoner og artikler om de nyeste forskningstendenser.

Gratis prøveadgang »

Har du allerede abonnement? Log ind her: