Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Sustain

PensionDanmark investerer i grøn virksomhed

Virksomheden Stiesdal A/S har blandt andet udviklet fundamenter til havvindmøller.

Virksomheden Stiesdal A/S har blandt andet udviklet fundamenter til havvindmøller.

PensionDanmark har købt sig ind i den danske cleantech-virksomhed Stiesdal.

Det oplyser PensionDanmark i en pressemeddelelse.

– Investeringen i Stiesdal har et betydeligt afkastpotentiale, samtidig med at det er en virksomhed, der i høj grad kan bidrage til at modvirke klimaforandringer og skabe nye grønne jobs i Danmark. Dermed er den et perfekt match for os, siger Torben Möger Pedersen, administrerende direktør i PensionDanmark, i pressemeddelelsen.

Læs også: PensionDanmark og AP Pension investerer i grøn megafond

Stiesdal arbejder med grønne løsninger gennem udvikling af teknologi.

– Vi står stærkt med PensionDanmarks indtrædelse i virksomhedens ejerkreds. PensionDanmark er kendt for at have bæredygtighed og ansvarlighed som en del af DNA’et og for at fokusere på vedvarende energi og jobskabelse. Det passer perfekt til virksomhedens værdier og visioner, siger Henrik Stiesdal, administrerende direktør i Stiesdal A/S, i pressemeddelelsen.

Virksomheden blev etableret i 2016, og har siden da blandt andet udviklet flydende fundamenter, der gør det muligt at installere havvindmøller uanset havdybden.

– Stiesdal er en ung virksomhed, men de har vist, at de kan tænke nyt, udvikle konkrete løsninger og etablere partnerskaber, der virkelig kan flytte den grønne omstilling. PensionDanmarks investering, som er på et pænt trecifret millionbeløb, skal bruges til at understøtte virksomhedens fortsatte produktudvikling. Med fire teknologier, der alle rummer et betragteligt potentiale, er der flere veje til succes, og med en erfaren personkreds, der tidligere har vist, at de kan løfte grøn energi kommercielt, har vi stor tiltro til, at Stiesdal kommer til at gøre en forskel, siger Torben Möger Pedersen.

Vil måle impact på verdensmål

I sommeren 2019 fortalte Torben Möger Pedersen til Sustain Report, at PensionDanmark brugte FN’s bæredygtighedsmål, eller Verdensmålene, som værdigrundlag til at binder alle pensionsselskabets aktiviteter sammen.

PensionDanmark

Torben Möger Pedersen er administrerende direktør i PensionDanmark. Foto: Ursula Bach/PensionDanmark.

– Vi vil gerne nå derhen, at vi kan måle vores impact på de forskellige Verdensmål. Når vi eksempelvis ser på efteruddannelse, kigger det jo ind i Verdensmål 4, der handler om kvalitetsuddannelse til alle. Det har vi en ambition om at måle ved at se på det antal millioner vi giver til det, og på hvor meget det løfter kompetenceniveauet hos de pt. cirka 40.000 medlemmer, vi hvert år hjælper.

Læs også: PensionDanmark: Vi vil måle vores impact på verdensmålene

– Tilsvarende på investeringssiden. Når vi investerer i eksempelvis vedvarende energi-infrastruktur, kan vi regne ud, hvad produktionen af grøn strøm er på anlæggene, og hvad det har af impact på CO2-regnskabet. Det regnestykke bidrager til verdensmålene om klima og bæredygtig energi. På den måde prøver vi at tvinge hele vores organisation til at tænke på en dobbelt bundlinje. Det vil sige, når du sætter en aktivitet i gang, så tænk også på, om den lever op til vores målsætning om at være en bæredygtig pensionskasse, sagde Torben Möger Pedersen.

PensionDanmark oplyser, at deres investering i Stiesdal sker ved tegning af nye aktier. Samtidig rejses også kapital fra den eksisterende ejerkreds.

Stiesdal A/S

Stiesdal driver fire datterselskaber med fokus på hver sin grønne teknologi:

Stiesdal Offshore Technologies har udviklet det modulbaserede flydende havvindmøllefundament Tetra. Et demoprojekt ventes installeret ud for Norges kyst i 2021 med finansiering fra Shell, RWE og TEPCO.

Stiesdal Storage Technologies har udviklet energilagringsløsningen GridScale, som er baseret på opvarmning og nedkøling af sten. Ifølge Stiesdal har løsningen længere lagringstid end lithium ion-batterier. Det første demoprojekt vil dagens lys i 2022.

Stiesdal PtX Technologies har udviklet brintteknologien HydroGen, som er en ny type elektrolysesystem, der kan omdanne strøm til brint. Brinten kan efterfølgende omdannes til grønne brændstoffer. Det første demoprojekt ventes opført i begyndelsen af 2022.

Stiesdal Fuel Technologies har udviklet SkyClean-teknologien, som kan producere CO2-negativt brændstof til fly. Det sker gennem pyrolyse, hvor biomasse omdannes til biobrændsel til flytransport, mens der opfanges og lagres CO2 fra atmosfæren. En testenhed blev installeret på DTU i 2019, og et pilotanlæg i industriel skala ventes opført i slutningen af 2021.

Kilde: PensionDanmark

Forsiden lige nu:

Ny aftale: Den nationale rumkonference skal afholdes på SDU, AU og AAU

Uddannelses- og Forskningsministeriet vil de næste tre år holde sin årlige nationale rumkonference i samarbejde med SDU, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet. Første konference bliver afholdt på SDU i 2023 og vil få fokus på tværfaglighed i rumforskningen og vækstlaget i den danske rumindustri.

Værsgo, politikere: Her er forskningsverdens ønskeliste

Science Reports valgserie har afsøgt forskningsverdens udfordringer og ønsker til det kommende rul af politikere. Enden er nået, og nu lander hermed den samlede ønskeliste med de fem største ønsker til at sikre forskningen nu og i fremtiden.

Seneste artikler:

Da mennesket tæmmede sig selv, fik evolutionen et andet fortegn

Den antropologiske selvtæmningstese bliver udfoldet og tryktestet i en ny bog af videnskabsformidler Thomas Thaulov Raab. Han mener, at det er på tide, at der kommer en tværfaglig historie om, hvordan mennesket tæmmede sig selv.

Kæmpestor tilslutning til ny Science Festival for de alleryngste

En ny lillesøster til den landsdækkende Naturvidenskabsfestival ser ud til at få en flyvende start. Flere end 600 dagtilbud over hele Danmark er i denne uge i gang med deres første Mikro Science Festival fyldt med leg og små eksperimenter.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.