Da Venstres klimaordfører Tommy Ahlers i sidste uge valgte at forlade dansk politik, var det med den begrundelse, at han mente, at han kunne gøre mere for den grønne omstilling som iværksætter i erhvervslivet end i politik.
– Jeg er nået frem til, at jeg stopper i Folketinget. Dels fordi jeg gerne vil være med at levere løsninger i den grønne omstilling sammen med andre iværksættere, og dels fordi jeg ofte oplever, at politik handler meget om spillet og lidt for lidt om visionerne og de gode ideer, lød det fra den tidligere uddannelses- og forskningsminister.
Læs også: Tommy Ahlers forlader politik
Den udmelding har fået debatten til at blusse op om, hvorvidt det er markedet eller politikerne, der driver den grønne omstilling. Og yderligere aktuel er den blevet, efter mandagens FN-rapport om, at vi er tæt på kritiske temperaturstigninger inden for få år.
– Man skal være både døv og blind for ikke at kunne se, at de sidste 30 år har politikerne svigtet, lyder det mandag fra socialdemokraten Ida Auken i P1’s ‘Guld og grønne skove’.
Her talte blandt andre Ida Auken og klimaforandringsøkonom og investor August Lund netop om balancen mellem marked og politik.
Hønen eller ægget?
Ifølge Ida Auken, hvis mærkesager er klima og miljø, giver det dog ingen mening at stille markedet op over for politik, når det drejer sig om, hvilket af de to der bedst kan drive den grønne omstilling.
– Jeg synes, det er en falsk modsætning hele den her præmis om, at markedet og politik er hinandens modsætninger. Markedet rykker simpelthen ikke, før de politiske rammer giver incitamentet til det, siger Ida Auken.
Investor August Lund mener dog, at markedet allerede har valgt side – og den er ikke grøn:
– Vi har allerede taget den beslutning. For lige nu, når man sidder som investor, så er man motiveret til at investere i sort energi, fordi vi favoriserer sort energi, når vi giver virksomheder som Aalborg Portland eller landbruget lov til at bruge atmosfæren som en losseplads, så er det os andre, der skal betale for det.
Han tilføjer:
– Man favoriserer investeringer i sort energi, fordi man subsidierer dem, i og med de ikke skal betale deres omkostninger.
Ifølge August Lund er grunden til, at en reel CO2-afgift endnu ikke er indført, mangel på mod hos politikerne:
– Det er nemmere at pege på et eller andet utopisk scenarie, der skal komme og redde os alle sammen.
FN: “Alarmklokkerne er ørerdøvende“
Men der kan netop blive mere brug for politiske mod end nogensinde.
Det viser en en IPCC-rapport fra FN udsendt mandag morgen, hvor verdens førende klimaforskere advarer om, at vi er nærmere kritiske temperaturstigninger end hidtil troet.
Rapporten advarer om, at global opvarmning på 1,5 eller sågar 2,0 grader ikke vil være til at undgå i de kommende to årtier, med mindre der sker hurtige reduktioner i CO2-emissioner på den helt store skala, skriver flere medier herunder CNBC.
En temperaturstigning på 2,0 grader, sammenlignet med niveauerne post-industrialismen, vil ifølge FN give store problemer for både landbruget og den almene sundhed.
– Alarmklokkerne er overdøvende, og beviserne kan ikke fornægtes: Drivhusgasemissioner fra fossilt brændstof og skovrydning kvæler vores planet og sætter milliarder af mennesker i umiddelbar risiko, lyder det i rapporten fra FN’s generalsekretær António Guterres.
Læs også: Påvirker klimakrisen de unges babyplaner?
Rapporten understreger desuden, at temperaturstigninger er menneskeskabte, og at Paris-aftalens mål bliver svære at nå med de nuværende strategier.
Ifølge rapporten er det to millioner år siden, at CO2-niveauet i vores atmosfære har været så højt som nu.
Den globale overfladetemperatur var 1,09 grader højere i 2011-2020 end i 1850-1900.
Den nuværende CO2-koncentration har ikke været oplevet i mindst 2 millioner år.
Den globale opvarmning vil overstige 1,5 grader og 2 grader i løbet af det 21. århundrede, medmindre drivhusgasudledninger bliver reduceret kraftigt i de kommende årtier.
Fortsætter den globale opvarmning vil vi opleve flere hidtil usete ekstreme vejrhændelser. De forventede ændringer i hyppighed er større for mere ekstreme vejrhændelser.
Mange af de forandringer, der forårsages af drivhusgasudledninger frem til i dag og i fremtiden, er irreversible i århundreder, op til årtusinder.
Kilde: DMI
‘Guld og grønne skove’ produceres for DR af Rakkerpak Productions, som Sustain Report deler hus med.
Forsiden lige nu:

Spionagetruslen mod dansk forskning er markant og kompleks
Danmark er verdensførende på en række områder, og det øger spionagetruslen mod dansk forskning, fortæller Anders Henriksen, chef for kontraspionage hos PET.

Forskeres muligheder for at deltage i den offentlige debat skal undersøges
Professor Jacob Dahl Rendtorff fra Roskilde Universitet har modtaget en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til at undersøge forskerens rolle i samfundet set i lyset af den seneste tids debat om forskningsfrihed.

KU-forsker vil bygge matematisk model der skal stoppe pandemier
Professor Samir Bhatt fra Københavns Universitet har fået The Schmidt Science Polymaths Award, så han kan forfølge sin ambition om at bygge en matematisk model der skal stoppe pandemier.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
