Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Sustain

Politikerne har svigtet, mener Ida Auken

P1-panel debatterer Ahlers exit og FN-rapport på dagen, hvor FN udsender tankevækkende rapport om verdens fremtid.

P1-panel debatterer Ahlers exit og FN-rapport på dagen, hvor FN udsender tankevækkende rapport om verdens fremtid.

Da Venstres klimaordfører Tommy Ahlers i sidste uge valgte at forlade dansk politik, var det med den begrundelse, at han mente, at han kunne gøre mere for den grønne omstilling som iværksætter i erhvervslivet end i politik.

– Jeg er nået frem til, at jeg stopper i Folketinget. Dels fordi jeg gerne vil være med at levere løsninger i den grønne omstilling sammen med andre iværksættere, og dels fordi jeg ofte oplever, at politik handler meget om spillet og lidt for lidt om visionerne og de gode ideer, lød det fra den tidligere uddannelses- og forskningsminister.

Læs også: Tommy Ahlers forlader politik

Den udmelding har fået debatten til at blusse op om, hvorvidt det er markedet eller politikerne, der driver den grønne omstilling. Og yderligere aktuel er den blevet, efter mandagens FN-rapport om, at vi er tæt på kritiske temperaturstigninger inden for få år.

– Man skal være både døv og blind for ikke at kunne se, at de sidste 30 år har politikerne svigtet, lyder det mandag fra socialdemokraten Ida Auken i P1’s ‘Guld og grønne skove’.

Her talte blandt andre Ida Auken og klimaforandringsøkonom og investor August Lund netop om balancen mellem marked og politik.

Hønen eller ægget?

Ifølge Ida Auken, hvis mærkesager er klima og miljø, giver det dog ingen mening at stille markedet op over for politik, når det drejer sig om, hvilket af de to der bedst kan drive den grønne omstilling.

– Jeg synes, det er en falsk modsætning hele den her præmis om, at markedet og politik er hinandens modsætninger. Markedet rykker simpelthen ikke, før de politiske rammer giver incitamentet til det, siger Ida Auken.

Investor August Lund mener dog, at markedet allerede har valgt side – og den er ikke grøn:

– Vi har allerede taget den beslutning. For lige nu, når man sidder som investor, så er man motiveret til at investere i sort energi, fordi vi favoriserer sort energi, når vi giver virksomheder som Aalborg Portland eller landbruget lov til at bruge atmosfæren som en losseplads, så er det os andre, der skal betale for det.

Han tilføjer:

– Man favoriserer investeringer i sort energi, fordi man subsidierer dem, i og med de ikke skal betale deres omkostninger.

Ifølge August Lund er grunden til, at en reel CO2-afgift endnu ikke er indført, mangel på mod hos politikerne:

– Det er nemmere at pege på et eller andet utopisk scenarie, der skal komme og redde os alle sammen.

FN: “Alarmklokkerne er ørerdøvende

Men der kan netop blive mere brug for politiske mod end nogensinde.

Det viser en en IPCC-rapport fra FN udsendt mandag morgen, hvor verdens førende klimaforskere advarer om, at vi er nærmere kritiske temperaturstigninger end hidtil troet.

Rapporten advarer om, at global opvarmning på 1,5 eller sågar 2,0 grader ikke vil være til at undgå i de kommende to årtier, med mindre der sker hurtige reduktioner i CO2-emissioner på den helt store skala, skriver flere medier herunder CNBC.

En temperaturstigning på 2,0 grader, sammenlignet med niveauerne post-industrialismen, vil ifølge FN give store problemer for både landbruget og den almene sundhed.

– Alarmklokkerne er overdøvende, og beviserne kan ikke fornægtes: Drivhusgasemissioner fra fossilt brændstof og skovrydning kvæler vores planet og sætter milliarder af mennesker i umiddelbar risiko, lyder det i rapporten fra FN’s generalsekretær António Guterres.

Læs også: Påvirker klimakrisen de unges babyplaner?

Rapporten understreger desuden, at temperaturstigninger er menneskeskabte, og at Paris-aftalens mål bliver svære at nå med de nuværende strategier.

Ifølge rapporten er det to millioner år siden, at CO2-niveauet i vores atmosfære har været så højt som nu.

Hovedbudskaber i FN-rapporten
Mennesket er skyld i opvarmningen af i atmosfæren, oceanerne og landjorden.

Den globale overfladetemperatur var 1,09 grader højere i 2011-2020 end i 1850-1900.

Den nuværende CO2-koncentration har ikke været oplevet i mindst 2 millioner år.

Den globale opvarmning vil overstige 1,5 grader og 2 grader i løbet af det 21. århundrede, medmindre drivhusgasudledninger bliver reduceret kraftigt i de kommende årtier.

Fortsætter den globale opvarmning vil vi opleve flere hidtil usete ekstreme vejrhændelser. De forventede ændringer i hyppighed er større for mere ekstreme vejrhændelser.

Mange af de forandringer, der forårsages af drivhusgasudledninger frem til i dag og i fremtiden, er irreversible i århundreder, op til årtusinder.

Kilde: DMI

‘Guld og grønne skove’ produceres for DR af Rakkerpak Productions, som Sustain Report deler hus med.

Forsiden lige nu:

Forskningsmagten er blevet placeret i skødet på fondene

I SPORENE PÅ MAGTEN. Staten har svigtet som forskningspolitisk anker og finansierende myndighed. Særligt de erhvervsdrivende fonde udfylder tomrummet med mere produkt- og patentorienterer forskning, vurderer magtforskere.

I vesten forsker vi mest i egen navle – det former vores forståelse for verden

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed i akademia, mener forskere fra DIIS.

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.