Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Sustain

PtX-anlæg til havs giver nye miljøudfordringer

Miljøforholdene skal kortlægges langt bedre, når man bygger energianlæg til havs, mener ekspert. Støj kan ramme havpattedyr, og PtX-anlæg påvirke saltbalance og temperatur.

De store havmølleparker er med til at levere grøn energi, men der mangler viden om miljøforholdene. Foto:iStock/TebNad

Der er mange ubekendte, når man skal vurdere miljøkonsekvenserne af de storstilede planer for nye havmølleparker og energiøer. Der mangler både viden om nogle af de mest følsomme dyrearter, og når man bygger PtX-anlæg, hvor vindenergi skal laves til brint, er der også flere miljømæssige jokere i spillet.

-Den eksisterende viden om dyre- og plantelivet i det danske havmiljø er på mange områder sparsom og spredt og utilstrækkelig som grundlag for at vurdere de konsekvenser, havvind-projekter har på miljøet. Det kræver i nogle tilfælde flere års miljøundersøgelser for at skaffe den nødvendige viden om miljøet, der skal ligge til grund for miljøvurderingen af et konkret projekt. Det er en udfordring i forhold til de aktuelle planer om at fremskynde og øge udbygningen af havvind i Danmark som en del af den grønne omstilling, siger Margot Møller Nielsen,.

Hun er biolog og chefkonsulent i Niras, der er blandt de virksomheder, der på europæisk plan har størst erfaring med miljøvurdering af havmølleparker.

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Science Report er du opdateret på det danske forskningsmiljø.

Vi giver dig historier om forskningspolitik, debatindlæg fra forskere og nøglepersoner og artikler om de nyeste forskningstendenser.

Gratis prøveadgang »

Har du allerede abonnement? Log ind her: