Hvis man hører til dem, som mener, at digitalisering og bæredygtighed går hånd i hånd, er der godt nyt i et udspil fra Dansk Industri, Dansk Energi, Energinet og Microsoft.
Deres frontpersoner ønsker nemlig, at der bliver dannet et ‘Green Tech Lab’, som skal “styrke innovationen gennem nye typer samarbejder”.
Samarbejderne gælder både mellem iværksættere og etablerede virksomheder, men også industrier, forskningsinstitutioner og andre sektorer skal inspirere hinanden. Det er nemlig nødvendigt med nye måder at tænke på og nye samarbejder, hvis regeringens målsætning om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030.
Det skriver Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør, Dansk Industri, Thomas Egebo, adm. direktør, Energinet, Lars Aaaard, adm. direktør, Dansk Energi og Nana Bule, adm. direktør, Microsoft Danmark i et debatindlæg i Børsen.
Og netop når det gælder nedbringen af CO2-udledninger, kan et Green Tech Lab bidrage med viden om, hvordan man bedst muligt anvender data til det formål.
“Dataanalyse og brug af sensorer hjælper allerede med at nedsætte energiforbruget. Men der er et kæmpe potentiale for at bruge data på nye og anderledes måder,” lyder det i debatindlægget, som ikke kommer ind på præcist, hvad det ellers kunne være.
Men udover at bringe flere grønne løsninger til bordet, skal Green Tech Lab også have til formål at tiltrække kapital fra investorer i både ind- og udland.
Læs også: Universiteter går sammen om nyt innovationsmiljø.
Organisatorisk skal det ske i samspil med den kommende energiklynge og den grønne fremtidsfond, som regeringen har foreslået.
Med energiklyngen henviser skribenterne til, at fem af de største danske klyngeorganisationer har ansøgt Erhvervsstyrelsen og Erhvervsfremmebestyrelsen om midler til at undersøge mulighederne for en konsolidering af klyngearbejdet på energiområdet.
Også det har til formål at “sikre og udbygge Danmarks styrkeposition inden for energiteknologi og innovation”. Bag ansøgningen står klyngerne Energy Innovation Cluster, Clean, House of Energy, Gate21 og Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling.
Green Tech Lab skal dog ikke kun have fokus på energisektoren men være “tværindustriel” og samt inddrage samarbejder mellem det offentlige og det private. Det offentlige er en betydelig indkøber og lægger ordrer for cirka 300 mia. kr. hos private virksomheder hvert år.
Læs også: Regeringen vil styrke universiteternes samarbejde med erhvervslivet.
Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder
Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

KU diskuterer gæsteforfatterskaber – akademisk valuta eller magtmisbrug?
Praksisudvalget havde inviteret til konference om forfatterskabstvister med et tætpakket program. Fra en bred palet af vinkler blev de omstridte gæsteforfatterskaber diskuteret som et etisk og juridisk problem i forskningsverdenen.

Queerness og kønsstudier: Forskers vej i karrieren, hvor “ingen bliver til noget af egen kraft”
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Ingen i Mons Bissenbakkers nærmeste familie havde læst på universitetet. En underviser prikkede ham på skulderen, og det har resulteret i, at han i dag er lektor i kønsforskning og leder af Center for Køn, Seksualitet og Forskellighed.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.