Hvis man hører til dem, som mener, at digitalisering og bæredygtighed går hånd i hånd, er der godt nyt i et udspil fra Dansk Industri, Dansk Energi, Energinet og Microsoft.
Deres frontpersoner ønsker nemlig, at der bliver dannet et ‘Green Tech Lab’, som skal “styrke innovationen gennem nye typer samarbejder”.
Samarbejderne gælder både mellem iværksættere og etablerede virksomheder, men også industrier, forskningsinstitutioner og andre sektorer skal inspirere hinanden. Det er nemlig nødvendigt med nye måder at tænke på og nye samarbejder, hvis regeringens målsætning om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030.
Det skriver Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør, Dansk Industri, Thomas Egebo, adm. direktør, Energinet, Lars Aaaard, adm. direktør, Dansk Energi og Nana Bule, adm. direktør, Microsoft Danmark i et debatindlæg i Børsen.
Og netop når det gælder nedbringen af CO2-udledninger, kan et Green Tech Lab bidrage med viden om, hvordan man bedst muligt anvender data til det formål.
“Dataanalyse og brug af sensorer hjælper allerede med at nedsætte energiforbruget. Men der er et kæmpe potentiale for at bruge data på nye og anderledes måder,” lyder det i debatindlægget, som ikke kommer ind på præcist, hvad det ellers kunne være.
Men udover at bringe flere grønne løsninger til bordet, skal Green Tech Lab også have til formål at tiltrække kapital fra investorer i både ind- og udland.
Læs også: Universiteter går sammen om nyt innovationsmiljø.
Organisatorisk skal det ske i samspil med den kommende energiklynge og den grønne fremtidsfond, som regeringen har foreslået.
Med energiklyngen henviser skribenterne til, at fem af de største danske klyngeorganisationer har ansøgt Erhvervsstyrelsen og Erhvervsfremmebestyrelsen om midler til at undersøge mulighederne for en konsolidering af klyngearbejdet på energiområdet.
Også det har til formål at “sikre og udbygge Danmarks styrkeposition inden for energiteknologi og innovation”. Bag ansøgningen står klyngerne Energy Innovation Cluster, Clean, House of Energy, Gate21 og Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling.
Green Tech Lab skal dog ikke kun have fokus på energisektoren men være “tværindustriel” og samt inddrage samarbejder mellem det offentlige og det private. Det offentlige er en betydelig indkøber og lægger ordrer for cirka 300 mia. kr. hos private virksomheder hvert år.
Læs også: Regeringen vil styrke universiteternes samarbejde med erhvervslivet.
Forsiden lige nu:

Thomas Sinkjær: – Vi får en udfordring, hvis forskningsberedskabet bliver kompromitteret
Nye tal fra DFiR’s årsrapport viser yderligere stigning af universiteternes eksterne forskningsmidler. Thomas Sinkjær frygter for det, han kalder ’det brede forskningsberedskab’.

Røverhistorier, løgnhalse og snørklede fortællinger inspirerer DTU-forsker
Anne Ladegaard Skov peger på tre bøger, der har formet hende som forsker, og det er den ene røverhistorie efter den anden.

Ida Willig bliver dekan for Humaniora på RUC
Professor i journalistik Ida Willig bliver dekan på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet. Hun har mangeårig erfaring med at skabe gode forskningsmiljøer og brænder for de store dagsordener.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.