Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Sustain

Uddelegering af ansvar lægger beslutningerne hos specialister

PODCAST: Rasmus Kjeldahl er direktør i Børns Vilkår hvor de har indført sociokrati som organisationsform. Ansvaret er skubbet ud i mindre cirkler og cheferne har nu mere fokus på trivsel og kompetenceudviklingen.

Rasmus Kjeldahl er direktør i Børns Vilkår.

Rasmus Kjeldahl har mange år som direktør i bagagen, og har gennem tiden undret sig over, hvordan organisationer med stærke missioner alligevel oplevede mistrivsel og meningsløshed blandt deres medarbejdere. Derfor satte han som mission at løse dette. 

I Børns Vilkår er det vigtigt at være i tæt kontakt med deres målgruppe, som er i stadig bevægelse – ikke mindst i forhold til at bruge ny teknologi og medier. Dette skal organisationen kunne svare på. Gennem læsning, kurser, og studierejser fandt Rasmus Kjeldahl sammen med den øvrige ledelse frem til Teal begrebet og at sociokrati, var et godt bud på et ’operativsystem’,  der kunne understøtte en ny ledelsesmodel i samklang med Børns Vilkårs værdier og organisation. 

Ideen blev forankret i organisationen gennem en flerårig indsats og der blev gjort plads til at italesætte både positive og negative forventninger til den form for ’medledelse’. Dette understøttede tryghed og ejerskab blandt medarbejdere og ledere. Målet var i første omgang, at få en kritisk masse af engagerede medarbejdere der var nysgerrige på organisationsformen. Forandringshastigheden var ikke mål i sig selv, men retningen og processen var i fokus.

Udfordring af droppe hierakiet

Et vigtigt element var at det faglige blev lagt ud i selvbestemmende cirkler, og de eksisterende chefers opgave ændrede dermed karakter i retning af øget fokus på trivsel, arbejdsbelastning, coaching og kompetenceudvikling. “Det betyder sådan set, at de har meget mere overskud og tid til det menneskearbejde, som i virkeligheden jo også er det mest interessante for de fleste chefer” forklarer Rasmus Kjeldahl.

For mange traditionelle ledere herunder også Rasmus Kjeldahl selv, er det en udfordring at droppe den hierarkiske tankegang og frasige sig ’vetoretten’ og kontrol og i stedet indtræde en mere coachende rolle. Denne udfordring ser han sjældent hos de nyuddannede fra universiteterne, da de er vant til rollebaseret samarbejde.

Samlet set er erfaringerne i Børns Vilkår positive, og det er svært at forestille sig at gå tilbage til en mere traditionel organisering.

LYT TIL PODCAST

Han tror på at også andre organisationer kan få glæde af at undersøge sociokratiet, men at det også må tilpasses den enkelte organisations opgaver og værdier. Rigtigt anvendt ville det kunne give et løft for trivsel, agilitet og produktivitet i de fleste organisationer uanset sektor.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.