Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Andre skriver

Iværksættere vil sende alle studerende i praktik

Regeringens iværksætterpanel anbefaler, at alle studerende kommer i praktik

Regeringens iværksætterpanel vil have flere studerende til at søge i praktik

Det er vigtigt, at studerende får kombineret deres teoretiske viden med praktiske erfaringer. Det mener regeringens iværksætterpanel, der er nedsat med det mål at gøre Danmark til et af de bedste steder i Europa at være iværksætter.

Derfor foreslår panelet, at deres laves tiltag så langt flere studerende end i dag kommer i praktik undervejs i deres uddannelse. I dag er det kun omkring hver tredje studerende der kommer i praktik, men står det til panelet, skal det tal hæves markant, skriver Politiken.

Målet er at få uddannet kandidater, der ikke kun har teoretisk viden:

– Vi hører både opstartsvirksomheder og etablerede virksomheder sige det samme, nemlig at de vil have folk, der ikke bare har haft snuden i sporet i fem år, men har noget praktisk erfaring, siger Tommy Ahlers, der er formand for iværksætterpanelet og selv flere opstartsvirksomheder på CVet, til Politiken.

Konkret foreslår panelet, at universiteter og andre uddannelsesinstitutioner finder måder at give de studerende merit for deres praktikophold, så det bliver mere attraktivt at tage et praktikophold.

Panelet foreslår også, at der ændres i den omdiskuterede fremdriftsreform fra 2013, så studerende der tager et praktikophold bliver belønnet med tre måneders ekstra studietid. Det skal også være med til at gøre det mere attraktivt at søge praktik, siger Tommy Ahlers:

– Mange studieretninger giver i dag kun merit til en del af praktikopholdet. Kombineret med kravene fra fremdriftsreformen kan det gøre det vanskeligt at få det praktiske omkring et praktikophold til at hænge sammen, siger han.

Uddannelses- og Forskningsminister Søren Pind har ikke taget endeligt stilling til forslaget, men i en mail til Politiken skriver han, at han ligesom panelet gør sig tanker om hvordan man får teori og praksis til at gå “hånd i hånd” og kalder panelets anbefalinger “interessante”, men derudover tager han ikke stilling.

Det gør Socialdemokratiets uddannelsesordfører, Mette Reismann, til gengæld. Hun mener, at det kun kan gå for langsomt med at sikre, at flere studerende kommer i praktik:

– Det er jo op til de enkelte universiteter, og jeg synes da bare, at de skal komme i gang, for alle studerende skal da have tilbud om at komme i praktik og få merit for det, siger hun.

Som det er nu, er der meget stor forskel på, i hvor høj grad de forskellige uddannelser giver de studerende mulighed for at komme i praktik, viser en undersøgelse fra EVA.

På IT Universitetet er der for eksempel ingen af uddannelserne, der tilbyder praktik, hvorimod alle DTU studerende får tilbuddet. På Aarhus og Aalborg Universitet er det henholdsvis 34 og 43 procent af de studerende der prøver kræfter med virkeligheden undervejs i deres studier.

Hos Danske Universiteter, er formand, og DTU rektor, Anders Bjarklev positivt stemt overfor tanken om at sende flere studerende i praktik. Han advarer dog mod et tvangssystem:

– Der skal være plads til forskelle. Man skal kunne lave det, der er det rigtige i forhold til det enkelte studium. Men selvfølgelig meget gerne i tæt samråd med dem, der senere skal ansætte de folk, som vi uddanner, siger han.

Iværksætterpanelet fremlægger sine samlede anbefalinger mandag, men allerede nu er sløret altså løftet for dele af dem.

Iværksætterpanelet består af 15 medlemmer:

  • Tommy Ahlers, Iværksætter og investor (Formand)
  • Jakob Jønck, Medstifter af Endomondo og Simple Feast
  • Kirsten Drejer, Medstifter og arbejdende bestyrelsesmedlem i Symphogen
  • Juha Christensen, Stifter af Cogniance
  • Camilla Hessellund Lastein, Stifter af Lix Technologies
  • Louise Ferslev, Stifter af MyMonii
  • Kaspar Basse, Stifter af Joe & The Juice
  • Esben Østergaard, Medstifter af Universal Robots
  • Cecilia Bonefeld-Dahl, CEO i Globit og generalsekretær for Digital Europe
  • Tommy Andersen, Medstifter af Nordic Makers
  • Carsten Borring, Head of Listings & Capital Markets Denmark i NASDAQ
  • Tine Thygesen, Stifter af Founders House
  • Peter Heering, Stifter/medstifter af Scalepoint Technologies og FOUNDERS
  • Anne-Marie Finch, VP i Trustpilot med ansvar for Global HR & Talent
  • Ulla Brockenhuus-Schack, Managing Partner i Seed Capital.

Forsiden lige nu:

I vesten forsker vi mest i egen navle – det former vores forståelse for verden

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.