Når medicinalindustrien betaler for medicinsk forskning, er der langt større chance for at få et positivt resultat end når uafhængige undersøgelser udført samme forsøg. Det viser en ny undersøgelse, som er udgivet af Syddansk Universitet.
“Vi kan se, at mens omkring halvdelen af de kliniske forsøg betalt af det offentlige finder en positiv behandlingseffekt af lægemidler og medikoteknisk udstyr, gælder det samme for to tredjedele af de industrifinansierede” siger Andreas Lundh som er en af forskerne bag undersøgelsen til DR Viden.
Medicinsk forskning er dyrt og betales derfor ofte helt eller delvist af de firmaer som står bag produkterne der undersøges og som derfor kan tjene penge på et positivt resultat. Og det er problematisk, fordi industrifinansierede studier ifølge undersøgelsen både har en markant større sandsynlighed for at opnå positive resultater, de kommer langt oftere frem til positive konklusioner og så har de oftere en konklusionen som ikke underbygger deres kliniske resultater.
De mange positive resultater skyldes ikke at firmaer er mere sikre når de påbegynder kliniske forsøg. Undersøgelsen gennemgår nemlig 75 oversigtsstudier og mere end 6000 kliniske forsøg, og selvom flere af forsøgene ligner hinanden og undersøger det samme, varierer deres resultater alt efter om det er sponsorerede eller uafhængige studier.
Ifølge Andreas Lundh kan løsningen være en organisation, som sikrer at der bliver udført uafhængige undersøgelser inden et lægemiddel kan godkendes.
- Undersøgelsen er lavet i samarbejde med Herlev Hospital, Odense Universitetshospital og forskere fra Canada og Australien.
- For mere info, se SDU-artiklen om undersøgelsen.
Forsiden lige nu:

Spionagetruslen mod dansk forskning er markant og kompleks
Danmark er verdensførende på en række områder, og det øger spionagetruslen mod dansk forskning, fortæller Anders Henriksen, chef for kontraspionage hos PET.

Forskeres muligheder for at deltage i den offentlige debat skal undersøges
Professor Jacob Dahl Rendtorff fra Roskilde Universitet har modtaget en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til at undersøge forskerens rolle i samfundet set i lyset af den seneste tids debat om forskningsfrihed.

KU-forsker vil bygge matematisk model der skal stoppe pandemier
Professor Samir Bhatt fra Københavns Universitet har fået The Schmidt Science Polymaths Award, så han kan forfølge sin ambition om at bygge en matematisk model der skal stoppe pandemier.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
