I dag rejser 60 rektorer og dekaner fra hele norden til Bruxelles for at mødes med europæiske beslutningstagere. Målet med Nordic University Days, som arrangementet hedder, er at understrege forskningens betydning for at finde løsninger på de mange udfordringer, som Europa står overfor.
Og udfordringer er der nok af.
Vi står på tærsklen af en klimakrise, verdensøkonomien er skrøbelig og store udfordringer med bæredygtighed presser sig på både nationalt, regionalt og globalt. Ingen af udfordringerne stopper ved vores landegrænse, og ingen af udfordringerne kan håndteres at et land alene.
Udfordringerne skal løses i fællesskab, og kræver investeringer i forskning, innovation og uddannelse.
Når politikere i København og Bruxelles erklærer sig bekymrede over fremtidens store udfordringer, må de også gøre deres for, at forskningen kan spille en afgørende rolle i at løse dem
Vi kommer til Bruxelles sammen med kollegaer fra Finland, Sverige, Island og Norge. For vi står sammen i de nordiske lande om at arbejde for et EU-budget, som reflekterer den tid, vi lever i, og de udfordringer vi står over for. Det betyder ikke mindst en stærk prioritering af forskningsområdet.
Stærkt budget til Horizon Europe
Når politikere i København og Bruxelles erklærer sig bekymrede over fremtidens store udfordringer, må de også gøre deres for, at forskningen kan spille en afgørende rolle i at løse dem. Det er forudsætningen for, at universiteter og forskningsmiljøer kan tage opgaven på sig. Vi vil søge dialogen og argumentere for et stærkt budget til Horizon Europe, som er EU’s store forskningsprogram.
Det er store tal. Men er det ambitiøst nok?
Den afgående kommission har foreslået et forskningsbudget på 100 milliarder euro for perioden fra 2021 til 2027, mens parlamentet har spillet ud med 120 milliarder euro.
Det er store tal. Men er det ambitiøst nok? Vi håber, at vi med en fælles nordisk indsats kan være med til at sæt barren endnu højere. Vores opfordring til politikerne i Bruxelles bliver at kigge på budgettet og forhandlingerne igennem fremtidens briller. En euro sparet på forskning i dag, kan blive dyr i fremtiden.
Vi håber, at vi trænger igennem med budskabet. Timingen er god. Med efteråret kommer en ny begyndelse. Der kommer en ny sammensætning af parlamentet, nye kommissærer, og forhandlingerne om det næste flerårige budget går ind i slutspurten.
Forsiden lige nu:

Praksisnær forskning risikerer at drukne i smalle og korte tidshorisonter
Der er ti års jubilæum for erhvervsakademier og professionshøjskolers arbejde med anvendelsesorienterede forskning og udvikling (FoU). DFiR giver fem anbefalinger til at sikre fremtidens forskning og velfærd.

Disse 7 forskningsarrangementer skal du opleve på Folkemødet
Folkemødet på Bornholm byder igen i år på over 100 videnskabelige og forskningsrelaterede arrangementer – se de 7 mest interessante her.

Forskningsgruppen Social Complexity Lab vinder Årets Forskningsmiljøpris 2023
Social Complexity Lab ved DTU Compute vinder Det Unge Akademis pris for Årets Forskningsmiljø 2023.
Seneste artikler:

‘Det danske forskningsmirakel’ skranter – tiden er inde til en ny universitetslov
Universitetsloven og strukturen for dansk forskning kan være en vigtig faktor for nedgangen i ‘det danske forskningsmirakel’, vurderer professor og overlæge Jens Frederik Rehfeldt.

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Lemvigh-Müller går i kødet på scope 3 med Science Based Targets
Lemvigh-Müller slår hul på udfordringen med særligt scope 3 udledninger. Videnskabeligt baserede standarder og datasystematik er afgørende for at hæve den bæredygtige barre, mener bæredygtighedschef Pernille Kiær.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.