debat

GTS-direktør: Testfaciliteter – ja tak!

Nye undersøgelser viser et fald i antallet af danske virksomheder, der investerer i forskning og udvikling. Den udvikling skal stoppes. Vi må have arbejdshandskerne på og gøre mere, skriver direktør i GTS-foreningen

Af - 8. maj 2019

Ragnar Heldt Nielsen, GTS-foreningen.

Danmark har brug for en ny globaliseringsstrategi, der bygger videre på Globaliseringsaftalen fra nullerne.

Det slår Mette Reissmann fast i en artikel bragt i Science Report d. 29. april.

S: NY GLOBALISERINGSPULJE SKAL STYRKE FORBINDELSEN MELLEM FORSKNING OG ERHVERV

I artiklen peger Mette Reissmann også på, at vi skal satse på teknisk forskning, at der er brug for at udvælge danske styrkepositioner – og så skal der investeres i testfaciliteter, hvor virksomheder kan teste nye produkter. Det er helt nødvendigt. Nye undersøgelser viser et fald i antallet af danske virksomheder, der investerer i FoU. Den udvikling skal stoppes. Vi må have arbejdshandskerne på og gøre mere.

I GTS-institutterne er erfaringen, at det virker, når aktørerne i innovationssystemet arbejder på tværs og bidrager med det, de hver især er gode til. Vi anbefaler derfor, at der bliver opbygget stærke fælles teknologiplatforme inden for udvalgte styrkepositioner, hvor virksomhederne kan accelerere deres innovationskapacitet.

Ved at samle alle gode kræfter fra innovationssystemet som fx GTS-institutter og universiteter i de nye teknologiplatforme kan vi sikre, at virksomhederne har adgang til de rette testfaciliteter kombineret med forskningsbaseret viden og teknologiske specialistkompetencer, der bringer virksomheder hele vejen frem til markedet.

Før det bliver besluttet, hvilke nye faciliteter, der skal opbygges, skal vi løfte blikket og se efter, om viden og faciliteter allerede eksisterer for ikke at opbygge dobbeltkompetencer.

Som et bidrag til at skabe et sådan overblik lancerede vi tilbage i januar hjemmesiden www.teknologiskinfrastruktur.dk, der er en samlet indgang til testfaciliteter og laboratorier opbygget på GTS-institutterne. Det er første brik i et puslespil, der skal afdække, hvor viden og faciliteter allerede findes i Danmark.

Men for at få hele billedet med bør der laves en egentlig roadmap for teknologisk infrastruktur. For når vi har afdækket, hvad der allerede findes, er det nemmere at få øje på, hvad der mangler. Det er et vigtigt skridt til at skabe sammenhæng i systemet.

Vi skal hurtigst muligt i gang med at lægge en plan for, hvordan vi skaber et dansk innovationssystem i verdensklasse. Til efteråret fremlægger det internationale panel, der i øjeblikket gennemgår innovationsfremmesystemet, deres anbefalinger til fremtidens innovationssystem. Det bliver spændende at se, hvad de kommer frem til.

Vi håber, de peger på yderligere investeringer og klare satsninger. GTS-institutterne er klar til at være en del af det hold, der gør det lettere og mere attraktivt for endnu flere danske virksomheder at arbejde med forskning og udvikling. Vi glæder os til den videre dialog om udvikling af værktøjer og tiltag.

samfund

Højt citeret forsker ekskluderet for citationsmisbrug

En af verdens mest citerede forskere er blevet ekskluderet fra to tidsskrifter efter “chokerende” brug af selvcitationer. Tilfældet er det første, der kommer frem i lyset, oven på Elseviers undersøgelse af hundredvis af forskere.


Warning: sizeof() [function.sizeof]: Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sciencereport.dk/public_html/wp-content/plugins/wp-mystat/lib/mystat.class.php on line 1252