Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Debat

Har kunstig intelligens gjort os bange for vores egen skygge?

FREMTIDENS AI. ATV kickstarter den nye temaserie om kunstig Intelligens (AI) rolle i forskning. Retorik og frygt står i vejen for potentialet og udvikling af de rette reguleringer, metoder og samfundsløsninger, mener formanden for ATV’s Digitale Vismandsråd.

Professor Kaj Grønbæk. Foto: Sebastian Krog Knudsen.

Af professor Kaj Grønbæk, Institut for Datalogi, AU, formand for ATV’s Digitale Vismandsråd, Akademiet for de Tekniske Videnskaber

Artificial Intelligence (AI) som begreb kommer nemt til at polarisere folks syn på digital teknologi. På den ene side opstilles optimistiske og urealistiske forventninger til maskinel bevidsthed og intuition, der overgår mennesker. På den anden side ser man SpotÒ-robotter - udstyret med våben i stedet for værktøj - angribe mennesker som i sci-fi-film.

Det vil altid være mennesker, der beslutter, hvad AI skal bruges til.

Kaj Grønbæk, professor, Institut for Datalogi, AU, formand for ATV’s Digitale Vismandsråd

Derfor bør vi overveje et opgør med selve begrebet, som en førende AI-forsker Michael I. Jordan har plæderet for. Vi skal holde op med at kalde alt muligt for AI, netop fordi begrebet har den polariserende effekt, der kommer til at skygge for de mange gode anvendelser af de grundlæggende machine learning-teknikker.

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Science Report er du opdateret på det danske forskningsmiljø.

Vi giver dig historier om forskningspolitik, debatindlæg fra forskere og nøglepersoner og artikler om de nyeste forskningstendenser.

Gratis prøveadgang »

Har du allerede abonnement? Log ind her: