Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Debat

Lundbeckfonden: Diversitet er et middel – ikke et mål til at løse fremtidens komplekse problemer

Lundbeckfonden introducerer forskningsverden for en ny pris, der fejrer diversitet i forskningsgrupper. Det skal styrke forskningen, fremhæver fondens prisvansvarlige forskningsdirektør Jan Egebjerg.

Jan Egebjerg er forskningsdirektør i Lundbeckfonden. Foto: Lundbeckfonden.

Kommentar af Jan Egebjerg, forskningsdirektør og senior vicepræsident for bevillinger og priser i Lundbeckfonden

Onsdag 2. november uddeler Lundbeckfonden for første gang den nystiftede pris, LF Scientific Enrichment Prize, der hylder diversitet i forskningsgrupper. Og det er der en helt særlig grund til. Diversitet beriger forskningen, men er ikke et mål i sig selv.

Gør vi tingene på samme måde eller stiller de samme spørgsmål – får vi samme svar. Skal vi løse både de nutidige og fremtidens komplekse problemer, skal vi se problemerne fra flere forskellige sider.

Det er et afgørende middel til at opnå bedre forskning – og belyse de blinde vinkler.

Jan Egebjerg, forskningsdirektør, Lundbeckfonden

Det gør vi ved at kunne se de blinde vinkler. Derfor bør forskningsgrupper være sammensat af forskelligheder. Med forskellighed mener jeg diversitet, der dækker over blandt andet køn, fagligheder, nationalitet og alder.

Ledelse af diversitet stiller høje krav til forskningslederne. Det er en langt større ledelsesopgave at lede en divers gruppe af forskere, end en mere ensartet gruppe som har samme ønsker, udfordringer og behov. Men det er den vej, vi skal, hvis vi skal blive klogere og udvikle den omfattende viden, vi har om for eksempel hjernen.

Læs mere: Ridder og RUC-rektor: – Drop den snorlige vej og vær en anderledes leder – uden at være mand

Med Scientific Enrichment-prisen fejrer vi en forskningsleder, som beriger forskning på højt niveau ved systematisk at inddrage forskellige perspektiver gennem en divers sammensætning af sin forskningsgruppe, der har fokus på, hvordan der kan blive udviklet en positiv gruppedynamik, så forskellighederne blandt forskerne resulterer i bedre forskning og deler ud af sin viden, så den kan komme andre til gavn.

Med prisen ønsker vi i Lundbeckfonden at bidrage til, at tanker om diversitet bliver integreret i den måde forskningsledere sammensætter deres forskningsgrupper på.

Lundbeckfonden ser ikke diversitet som et mål i sig selv. Det er et afgørende middel til at opnå bedre forskning – og belyse de blinde vinkler.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel

Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.