Kommentar af Jan Egebjerg, forskningsdirektør og senior vicepræsident for bevillinger og priser i Lundbeckfonden
Onsdag 2. november uddeler Lundbeckfonden for første gang den nystiftede pris, LF Scientific Enrichment Prize, der hylder diversitet i forskningsgrupper. Og det er der en helt særlig grund til. Diversitet beriger forskningen, men er ikke et mål i sig selv.
Gør vi tingene på samme måde eller stiller de samme spørgsmål – får vi samme svar. Skal vi løse både de nutidige og fremtidens komplekse problemer, skal vi se problemerne fra flere forskellige sider.
Det er et afgørende middel til at opnå bedre forskning – og belyse de blinde vinkler.
Jan Egebjerg, forskningsdirektør, Lundbeckfonden
Det gør vi ved at kunne se de blinde vinkler. Derfor bør forskningsgrupper være sammensat af forskelligheder. Med forskellighed mener jeg diversitet, der dækker over blandt andet køn, fagligheder, nationalitet og alder.
Ledelse af diversitet stiller høje krav til forskningslederne. Det er en langt større ledelsesopgave at lede en divers gruppe af forskere, end en mere ensartet gruppe som har samme ønsker, udfordringer og behov. Men det er den vej, vi skal, hvis vi skal blive klogere og udvikle den omfattende viden, vi har om for eksempel hjernen.
Læs mere: Ridder og RUC-rektor: – Drop den snorlige vej og vær en anderledes leder – uden at være mand
Med Scientific Enrichment-prisen fejrer vi en forskningsleder, som beriger forskning på højt niveau ved systematisk at inddrage forskellige perspektiver gennem en divers sammensætning af sin forskningsgruppe, der har fokus på, hvordan der kan blive udviklet en positiv gruppedynamik, så forskellighederne blandt forskerne resulterer i bedre forskning og deler ud af sin viden, så den kan komme andre til gavn.
Med prisen ønsker vi i Lundbeckfonden at bidrage til, at tanker om diversitet bliver integreret i den måde forskningsledere sammensætter deres forskningsgrupper på.
Lundbeckfonden ser ikke diversitet som et mål i sig selv. Det er et afgørende middel til at opnå bedre forskning – og belyse de blinde vinkler.
Forsiden lige nu:

Styrelse overvejer at trække støtte fra forskningsinstitutions klimaværktøj
Offentlig støtte til udvikling af et værktøj til livscyklusvurdering (LCA) af byggerier kan være i strid med EU’s statsstøtteregler. Uden støtte er det tvivlsomt, om værktøjet kan fortsætte.

Danske Space Explorers går sammen i banebrydende partnerskab
31 danske universiteter, virksomheder og andre rumaktører har etableret et samarbejde der skal udvikle dansk rumforskning.

Ekstraordinære neurotalenter tiltrækkes af dansk forskningscenter
Forskningscenteret Dandrite tilbyder som noget helt unikt 9-årige forløb til forskningstalenter inden for neurovidenskab. Det giver talenterne mulighed for langsigtet ”high risk – high gain”-forskning.
Seneste artikler:

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.