Den nye liste over fondenes magt i Danmark toppes af A.P. Møller fonden.
På 2. og 3. pladsen følger Realdania og Carlsbergfondet, og generelt afspejler fondenes størrelse deres placering på listen. Der er dog enkelte undtagelser, f.eks. Novo Fonden der er helt nede på en femte plads, når det kommer til indflydelse, på trods af at de er suverænt størst på uddelingsområdet.
Det skyldes at listen, som er lavet af netmediet Altinget.dk, tager højde fra andre faktorer end bare volumen af uddelinger. F.eks. er politisk indflydelse og fondenes formænd/forkvinders synlighed regnet ind som en del af magtanalysen.
Hos Carlsbergfondet er Flemming Besenbacher en meget tydelig formand og en del af grunden til at fondet er så højt placeret på listen. Han bryder sig ikke om at tale om Carlsbergfondets magt, i stedet kalder han det indflydelse:
– For mig er indflydelse noget, der foregår i en dialog, hvor man forsøger at engagere de mennesker, man har omkring sig. Magt handler om at tvinge andre til at gøre det, du gerne vil have dem til, siger Flemming Besenbacher til Altinget.
Fondenes magt stiger
Uanset om der er tale om indflydelse eller magt, viser kortlægningen at fondene får mere af det.
Det skyldes tre faktorer. For det første er uddelingerne generelt i vækst, det vil sige at der er flere penge at udøve indflydelse med. Samtidig er de statslige bevillinger faldende, så fondenes penge bliver endnu mere efterspurgte. Den tredje faktor er, at fondene er blevet tydeligere på hvad de gerne vil med deres penge og i højere grad bruger dem strategisk.
Fondenes stigende magt bør få fondene selv til nøje at overveje hvordan de handler, hvad de bruger pengene på og hvordan de generelt agerer. Det mener Thomas Boje, der er professor på Roskilde Universitet:
– Der er tale om private fonde, som har en meget stor indflydelse på, hvad der foregår i det danske samfund. Deres prioriteringer og afgørelser om støtte er uigennemsigtige og foretages af en begrænset personkreds – og der er ingen krav om begrundelser. Fondenes beslutningsprocesser er uden demokratisk forankring, siger han til Altinget.
De 25 mest magtfulde fonde: 1. A.P. Møller Fonden
2. Realdania 3. Carlsbergfondet 4. Augustinus Fonden 5. Novo Nordisk Fonden 6. Egmont Fonden 7. Velux Fonden 8. NordeaFonden 9. Lego Fonden 10. Bikubenfonden 11. TrygFonden 12. Lundbeckfonden 13. Ny Carlsbergfondet 14. Det Obelske Familiefond 15. Industriens Fond 16. Aage V. Jensens Naturfond 17. Hempel Fonden 18. Knud Højgaards Fond 19. Lauritzen Fonden 20. Villum Fonden 21. Købmand Herman Sallings Fond 22. Aage og Joh. Louis-Hansens Fond 23. Aarhus Uni. Forskningsfond 24. OJD Fonden 25. Oticon Fonden Kilde: Altingets magtanalyse |
Læs hele Altingets artikel her
Forsiden lige nu:

Politikerne har lyttet: Pengepulje skal sikre arbejdskraft til life science
Uddannelses- og Forskningsministeriet åbner pulje til udvikling af life science-uddannelser og kompetenceudvikling. Det er første svar på branchens opråb om politisk handling.

Øget fokus og nye mål skal løfte “overset perle”
Danmark bruger 640 millioner kroner om året på ni internationale forskningsfaciliteter. Med en ny rapport udarbejdet af Uddannelses- og Forskningsministeriet og National Udvalg for Forskningsinfrastruktur vil Danmark med fire overordnede temaer have endnu mere gavn og udbytte af faciliteterne og samarbejdet.

AI og kunstigt væv kan overvåge vores sundhed og sætte turbo på behandling indefra
FREMTIDENS AI. Forskningsfeltet cyberorganik integrerer AI med bioimplantater, avancerede proteser og hjerneteknologi . Det åbner nye døre og dilemmaer for forskere og sundhedsvæsnet, mener DTU-professor Alireza Dolatshahi-Pirouz.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.