Den nye liste over fondenes magt i Danmark toppes af A.P. Møller fonden.
På 2. og 3. pladsen følger Realdania og Carlsbergfondet, og generelt afspejler fondenes størrelse deres placering på listen. Der er dog enkelte undtagelser, f.eks. Novo Fonden der er helt nede på en femte plads, når det kommer til indflydelse, på trods af at de er suverænt størst på uddelingsområdet.
Det skyldes at listen, som er lavet af netmediet Altinget.dk, tager højde fra andre faktorer end bare volumen af uddelinger. F.eks. er politisk indflydelse og fondenes formænd/forkvinders synlighed regnet ind som en del af magtanalysen.
Hos Carlsbergfondet er Flemming Besenbacher en meget tydelig formand og en del af grunden til at fondet er så højt placeret på listen. Han bryder sig ikke om at tale om Carlsbergfondets magt, i stedet kalder han det indflydelse:
– For mig er indflydelse noget, der foregår i en dialog, hvor man forsøger at engagere de mennesker, man har omkring sig. Magt handler om at tvinge andre til at gøre det, du gerne vil have dem til, siger Flemming Besenbacher til Altinget.
Fondenes magt stiger
Uanset om der er tale om indflydelse eller magt, viser kortlægningen at fondene får mere af det.
Det skyldes tre faktorer. For det første er uddelingerne generelt i vækst, det vil sige at der er flere penge at udøve indflydelse med. Samtidig er de statslige bevillinger faldende, så fondenes penge bliver endnu mere efterspurgte. Den tredje faktor er, at fondene er blevet tydeligere på hvad de gerne vil med deres penge og i højere grad bruger dem strategisk.
Fondenes stigende magt bør få fondene selv til nøje at overveje hvordan de handler, hvad de bruger pengene på og hvordan de generelt agerer. Det mener Thomas Boje, der er professor på Roskilde Universitet:
– Der er tale om private fonde, som har en meget stor indflydelse på, hvad der foregår i det danske samfund. Deres prioriteringer og afgørelser om støtte er uigennemsigtige og foretages af en begrænset personkreds – og der er ingen krav om begrundelser. Fondenes beslutningsprocesser er uden demokratisk forankring, siger han til Altinget.
De 25 mest magtfulde fonde: 1. A.P. Møller Fonden
2. Realdania 3. Carlsbergfondet 4. Augustinus Fonden 5. Novo Nordisk Fonden 6. Egmont Fonden 7. Velux Fonden 8. NordeaFonden 9. Lego Fonden 10. Bikubenfonden 11. TrygFonden 12. Lundbeckfonden 13. Ny Carlsbergfondet 14. Det Obelske Familiefond 15. Industriens Fond 16. Aage V. Jensens Naturfond 17. Hempel Fonden 18. Knud Højgaards Fond 19. Lauritzen Fonden 20. Villum Fonden 21. Købmand Herman Sallings Fond 22. Aage og Joh. Louis-Hansens Fond 23. Aarhus Uni. Forskningsfond 24. OJD Fonden 25. Oticon Fonden Kilde: Altingets magtanalyse |
Læs hele Altingets artikel her
Forsiden lige nu:

Styrelse overvejer at trække støtte fra forskningsinstitutions klimaværktøj
Offentlig støtte til udvikling af et værktøj til livscyklusvurdering (LCA) af byggerier kan være i strid med EU’s statsstøtteregler. Uden støtte er det tvivlsomt, om værktøjet kan fortsætte.

Danske Space Explorers går sammen i banebrydende partnerskab
31 danske universiteter, virksomheder og andre rumaktører har etableret et samarbejde der skal udvikle dansk rumforskning.

Ekstraordinære neurotalenter tiltrækkes af dansk forskningscenter
Forskningscenteret Dandrite tilbyder som noget helt unikt 9-årige forløb til forskningstalenter inden for neurovidenskab. Det giver talenterne mulighed for langsigtet ”high risk – high gain”-forskning.
Seneste artikler:

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.