Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Andre skriver

A.P. Møller Fonden er Danmarks mest magtfulde

De danske fondes magt er kortlagt. A.P. Møller fonden ligger helt i top

Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla er formand for Danmarks mest magtfulde fond.

Den nye liste over fondenes magt i Danmark toppes af A.P. Møller fonden.

På 2. og 3. pladsen følger Realdania og Carlsbergfondet, og generelt afspejler fondenes størrelse deres placering på listen. Der er dog enkelte undtagelser, f.eks. Novo Fonden der er helt nede på en femte plads, når det kommer til indflydelse, på trods af at de er suverænt størst på uddelingsområdet.

Det skyldes at listen, som er lavet af netmediet Altinget.dk, tager højde fra andre faktorer end bare volumen af uddelinger. F.eks. er politisk indflydelse og fondenes formænd/forkvinders synlighed regnet ind som en del af magtanalysen.

Hos Carlsbergfondet er Flemming Besenbacher en meget tydelig formand og en del af grunden til at fondet er så højt placeret på listen. Han bryder sig ikke om at tale om Carlsbergfondets magt, i stedet kalder han det indflydelse:

– For mig er indflydelse noget, der foregår i en dialog, hvor man forsøger at engagere de mennesker, man har omkring sig. Magt handler om at tvinge andre til at gøre det, du gerne vil have dem til, siger Flemming Besenbacher til Altinget.

Fondenes magt stiger
Uanset om der er tale om indflydelse eller magt, viser kortlægningen at fondene får mere af det.

Det skyldes tre faktorer. For det første er uddelingerne generelt i vækst, det vil sige at der er flere penge at udøve indflydelse med. Samtidig er de statslige bevillinger faldende, så fondenes penge bliver endnu mere efterspurgte. Den tredje faktor er, at fondene er blevet tydeligere på hvad de gerne vil med deres penge og i højere grad bruger dem strategisk.

Fondenes stigende magt bør få fondene selv til nøje at overveje hvordan de handler,  hvad de bruger pengene på og hvordan de generelt agerer. Det mener Thomas Boje, der er professor på Roskilde Universitet:

– Der er tale om private fonde, som har en meget stor indflydelse på, hvad der foregår i det danske samfund. Deres prioriteringer og afgørelser om støtte er uigennemsigtige og foretages af en begrænset personkreds – og der er ingen krav om begrundelser. Fondenes beslutningsprocesser er uden demokratisk forankring, siger han til Altinget.

De 25 mest magtfulde fonde:

1. A.P. Møller Fonden
2. Realdania
3. Carlsbergfondet
4. Augustinus Fonden
5. Novo Nordisk Fonden
6. Egmont Fonden
7. Velux Fonden
8. NordeaFonden
9. Lego Fonden
10. Bikubenfonden
11. TrygFonden
12. Lundbeckfonden
13. Ny Carlsbergfondet
14. Det Obelske Familiefond
15. Industriens Fond
16. Aage V. Jensens Naturfond
17. Hempel Fonden
18. Knud Højgaards Fond
19. Lauritzen Fonden
20. Villum Fonden
21. Købmand Herman Sallings Fond
22. Aage og Joh. Louis-Hansens Fond
23. Aarhus Uni. Forskningsfond
24. OJD Fonden
25. Oticon Fonden

Kilde: Altingets magtanalyse

Læs hele Altingets artikel her

Forsiden lige nu:

Øget fokus og nye mål skal løfte “overset perle”

Danmark bruger 640 millioner kroner om året på ni internationale forskningsfaciliteter. Med en ny rapport udarbejdet af Uddannelses- og Forskningsministeriet og National Udvalg for Forskningsinfrastruktur vil Danmark med fire overordnede temaer have endnu mere gavn og udbytte af faciliteterne og samarbejdet.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.