På universiteterne ligger frafaldet op mod de 20% indenfor det første år viser tal fra Forskningsministeriet og ca. 30% set på hele uddannelsesforløbet. Det koster samfundet og institutionerne penge, og det koster de studerende tid.
En vej til at undgå det, er at indføre adgangskvotienter, som man nu gør på Science and Technology på AU, der for fremtiden vil kræve, at studerende har mindst syv i snit:
– Med det nye optagelsessystem sætter vi fokus på at hjælpe de studerende med at afklare deres studievalg og få dem ind på det rette studie. Det er med til at mindske frafaldet og sikre, at de undgår unødige nederlag og studieskift, når de er bedre klædt på i forhold til det, der venter dem på studierne. Det er spændende verdener, der åbner sig via vores fag, men det er vigtigt, at man ved, at det ikke altid er lette fag at give sig i kast med, ” siger prodekan for uddannelse Finn Borchsenius i en pressemedelelse fra Aarhus Universitet.
Adgangskvotienter flere steder
Med de nye adgangskvotienter lægger Aarhus Universitet sig op af en rapport fra EVA, der lavede en analyse af det store frafald tilbage i 2015, og hvor det bl.a. hedder:
– Når universiteterne anvender karaktergennemsnittet som adgangsbegrænsning bidrager det til, at mindske frafaldet og dimittendledigheden og øge det faglige niveau, sammenlignet med hvis universiteterne så bort fra karaktergennemsnittet. Analysen viser dermed, at anvendelse af karaktergennemsnit fra en gymnasial uddannelse har en række positive konsekvenser i forhold til de studerendes succes på universitetet.
I øvrigt også en tendens også KU har taget op med adgangskvotienter på langt de fleste uddannelser fra 2018 på 6.0.
På AU er formålet ud over at mindske frafaldet også at få fat på de ”rigtige” ansøgere:
– Formålet er ikke at uddanne færre, men at finde de rigtige. Vi vil forsat gerne uddanne alle der har evnerne og motivationen til at gennemføre vores uddannelser. Målet er at styrke kvaliteten i vores uddannelser og skabe bedre dimittender. Det opnår vi blandt andet ved at sikre, at de studerende har både lyst og evner til at give sig i kast med vores uddannelser, siger Niels Chr. Nielsen, dekan på Science and Technology
I første omgang er rammer adgangskvotienten kvote 1 søgende i fysik (hvor der ikke var nogen adgangskvotient i 2017), IT og datalogi. Men fra 2019 vil der være adgangskvotient på alle fakultets uddannelser, og desuden et krav om mindst 7.0 i Matematik A. De erfaringer man høster fra de tre fag, skal i 2019 bruges til at udforme optagelsen for de øvrige fag.
Forsiden lige nu:

Aarhus Universitet lander banebrydende samarbejdsaftaler om arbejdskraft og iværksætteri
Aarhus Universitet har i netop underskrevet samarbejdsaftaler med Ikast-Brande kommune og Samsø kommune. Aftalerne skal styrke indsatserne inden for arbejdskraft, iværksætteri, klima, bæredygtighed og socialøkonomi.

Forskningstrio og industrimastodonter indgår nyt partnerskab i kampen mod plastspild
Det nye partnerskab Cirkulær Industriplast (CIP) samler industriens virksomheder og videnspartnere om for at skabe en ny platform for plastgenanvendelse og øge genanvendelsen af industriplast med 20 procent inden 2025.

Novo Nordisk Fonden uddeler 10 mio. kr. til ukrainske forskere
Novo Nordisk Fonden har givet 10 mio. kr. til stipendieprogrammer, der gør det muligt for ukrainske forskere at få ansættelse ved en forskningsinstitution i Polen eller Danmark.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
