På universiteterne ligger frafaldet op mod de 20% indenfor det første år viser tal fra Forskningsministeriet og ca. 30% set på hele uddannelsesforløbet. Det koster samfundet og institutionerne penge, og det koster de studerende tid.
En vej til at undgå det, er at indføre adgangskvotienter, som man nu gør på Science and Technology på AU, der for fremtiden vil kræve, at studerende har mindst syv i snit:
– Med det nye optagelsessystem sætter vi fokus på at hjælpe de studerende med at afklare deres studievalg og få dem ind på det rette studie. Det er med til at mindske frafaldet og sikre, at de undgår unødige nederlag og studieskift, når de er bedre klædt på i forhold til det, der venter dem på studierne. Det er spændende verdener, der åbner sig via vores fag, men det er vigtigt, at man ved, at det ikke altid er lette fag at give sig i kast med, ” siger prodekan for uddannelse Finn Borchsenius i en pressemedelelse fra Aarhus Universitet.
Adgangskvotienter flere steder
Med de nye adgangskvotienter lægger Aarhus Universitet sig op af en rapport fra EVA, der lavede en analyse af det store frafald tilbage i 2015, og hvor det bl.a. hedder:
– Når universiteterne anvender karaktergennemsnittet som adgangsbegrænsning bidrager det til, at mindske frafaldet og dimittendledigheden og øge det faglige niveau, sammenlignet med hvis universiteterne så bort fra karaktergennemsnittet. Analysen viser dermed, at anvendelse af karaktergennemsnit fra en gymnasial uddannelse har en række positive konsekvenser i forhold til de studerendes succes på universitetet.
I øvrigt også en tendens også KU har taget op med adgangskvotienter på langt de fleste uddannelser fra 2018 på 6.0.
På AU er formålet ud over at mindske frafaldet også at få fat på de ”rigtige” ansøgere:
– Formålet er ikke at uddanne færre, men at finde de rigtige. Vi vil forsat gerne uddanne alle der har evnerne og motivationen til at gennemføre vores uddannelser. Målet er at styrke kvaliteten i vores uddannelser og skabe bedre dimittender. Det opnår vi blandt andet ved at sikre, at de studerende har både lyst og evner til at give sig i kast med vores uddannelser, siger Niels Chr. Nielsen, dekan på Science and Technology
I første omgang er rammer adgangskvotienten kvote 1 søgende i fysik (hvor der ikke var nogen adgangskvotient i 2017), IT og datalogi. Men fra 2019 vil der være adgangskvotient på alle fakultets uddannelser, og desuden et krav om mindst 7.0 i Matematik A. De erfaringer man høster fra de tre fag, skal i 2019 bruges til at udforme optagelsen for de øvrige fag.
Forsiden lige nu:

Styrelse overvejer at trække støtte fra forskningsinstitutions klimaværktøj
Offentlig støtte til udvikling af et værktøj til livscyklusvurdering (LCA) af byggerier kan være i strid med EU’s statsstøtteregler. Uden støtte er det tvivlsomt, om værktøjet kan fortsætte.

Danske Space Explorers går sammen i banebrydende partnerskab
31 danske universiteter, virksomheder og andre rumaktører har etableret et samarbejde der skal udvikle dansk rumforskning.

Ekstraordinære neurotalenter tiltrækkes af dansk forskningscenter
Forskningscenteret Dandrite tilbyder som noget helt unikt 9-årige forløb til forskningstalenter inden for neurovidenskab. Det giver talenterne mulighed for langsigtet ”high risk – high gain”-forskning.
Seneste artikler:

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
