I sidste uge løftede Alternativet sløret for et helt nyt regeringsprogram, som partiet – der går efter regeringsmagten – går til valg på. I udspillet var forskning ikke til at spore, og det undrede flere ordførere, at forskning tilsyneladende var gledet helt ud af Alternativets plan for Danmark.
Partiets forskningsordfører Pernille Schnoor lovede dog, at der ville være ”masser af forskning”, når partiet præsenterede det fulde udspil to dage senere.
I fredags kom så det fulde udspil med en ambition om ”et markant løft til forskning og uddannelsesområdet”, fortæller Pernille Schnoor.
Milliardløft til grøn energiforskning
Alternativet vil investere 1,5 mia. kroner om året i grøn energiforskning frem mod 2022. Investeringerne ligger i tråd med, at partiet med den grønne dagsorden vil gøre Danmark fossilfrit og omstille samtlige af samfundets sektorer til minimal klimabelastning senest i 2035 som det første industrialiserede land i verden. Derudover foreslår Å at opføre, hvad der svarer til én stor havvindmøllepark om året frem mod 2030.
Derfor skal forskning i grønne og innovative løsninger opprioriteres markant.
Partiet vil desuden stoppe besparelser på forsknings- og uddannelsesområdet, og samtid styrke grundforskning og fri forskning med 1,5 mia. kroner i perioden 2019-2022.
Tvungen donation fra medicinalindustrien
Der er brug for en mere saglig og gennemsigtig prioritering af ressourcerne i sundhedssystemet – særligt når det gælder medicinudgifterne, mener Alternativet. Derfor vil partiet stille krav om, at medicinalindustrien donerer en given procentdel af deres omsætning til en uafhængig forskningsfond, fortæller Pernille Schnor.
– Den forskning, der er nu inden for medicinudvikling, er så kommerciel og markedsdrevet, at der er områder, der slet ikke bliver udviklet medicin til, fordi industrien ikke vil forske i det, siger ordføreren.
Derfor vil Alternativet altså tvinge industrien til at give nogle penge tilbage til en uafhængig forskningsfond.
Hvordan det i praksis skal tvinges igennem, eller hvor stor en procentdel, der stilles krav om, har partiet dog ikke taget stilling til, oplyser Pernille Schnoor.
