Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Forside

Brug af facebook kan mindske sygdomsudbrud

Epidemier kan begrænses, hvis man kan målrette vaccinationer til nøglepersoner

I øjeblikket er flere danskere indlagt med influenza end på noget tidspunkt de seneste fem år. Mange hoster og smitter og oplever dynens varme som eneste udholdelige stoppested frem mod at blive rask. Men udbredelsen kunne måske være begrænset, hvis man havde vaccineret ”de rigtige”, da udbruddet var på vej.

For at undgå en epidemi kan man enten vaccinere rigtig mange – hvilket et omkostningsfuldt – eller identificere nøglepersoner, som fx har social kontakt til en stor personkreds og dermed smitter mange. Det vil være langt billigere, men indtil nu har man manglet viden om, hvordan man bedst identificerer nøglepersonerne. Men et nyt forskningsprojekt på DTU har måske fundet en løsning på problemet:

-Data fra Facebook og mobiler kan bruges til at identificere personer, som kan vaccineres for at stoppe et sygdomsudbrud”, fortæller lektor Sune Lehmann fra DTU Compute og medforfattere i artiklen som blev bragt for nylig i Journal of the Royal Society Interface til dtu.dk

I den publikation beskriver forskerne, hvordan de testede hvorvidt de digitale teknologiske netværk som Facebook og mobiladfærd kunne bruges til at identificere de mennesker som er ”nøglesmittebærere”.

Fantastisk datasæt

Omkring år 2015 gik DTU i gang med et epokegørende projekt – ”Sensible DTU”. SensibleDTU er et dataindsamlingsprojekt, som ikke var set mage til før i verden, hvor 1000 DTU-studerende fik udleveret en smartphone med software, der kunne logge telefonens placering i tid og rum. Desuden loggede den alle sociale interaktioner foretaget med telefonen: e-mails, sms’er, telefonsamtaler og aktiviteter på online netværk som Facebook og LinkedIn. Dermed fik forskerne et fantastisk indblik i sociale netværk til brug i forskning. Data fra Sensible DTU har blandt andet ledt til ny viden om så forskellige ting som søvn og trafikmønstre. Og med baggrund i 534 deltagere fra projektet nu også i viden om, hvordan man bedre kan lave målrettet vaccination for at undgå epidemier:

-Hvis du er central i den forstand, at du har mange kontakter på din mobil eller på Facebook, hvilket gør dig til bindeled mellem forskellige sociale grupper, er chancerne meget store for, at du også vil være bindeled mellem samme grupper i tilfælde af en epidemi, såsom influenza. Ved at få overblik over online-kontakter kan vi identificere personer, som er centrale i sociale grupperinger og som vi kan bruge til sygdomsbekæmpelse, når der er begrænsede ressourcer til vaccination, forklarer Enys Mones, der er medforfatter på artiklen til dtu.dk.

En ulempe ved studiet kan dog være, der kun er tale om data fra studerende:

-Disse individer har måske andre sociale kontraktmønstre end resten af befolkningen, inklusive ældre og børn, hedder det i artiklen, som fortsætter:

-Vi anerkender at de deltagende måske ikke er repræsentative for ”befolkningen”, de repræsenterer en enkelt specifik population.

På trods af det mener forskerne at resultaterne peger i retning af en fremtidig metode til at lave bedre målrettet vaccination. Med datasættene fra ”Sensible DTU” har forskerne regne sig frem til at vaccination af disse “centrale” individer, ville være næsten lige så effektiv som de mest optimale (eksisterende) vaccinationsstrategier, der findes i dag.

Læs hele studiet her http://rsif.royalsocietypublishing.org/content/15/138/20170783

Forsiden lige nu:

– Alle ved det, men ingen siger det højt

Forskeres vidnesbyrd om kritisabel rekruttering og tavhedskultur udstiller en forkert præmis, huller i praksis og behov for mere støtte til opdelte karriereveje, mener organisationer.

CBS og kapitalfond vil nytænke kapitaltung grøn industri

CBS og Nordic Alpha Partners indgår partnerskab, der gennem forskning og praksis skal udvikle det finansielle økosystem og styrke danske HardTech-virksomheder. Det skal sikre dansk føring i milliardindustri.

Dansk professors forskning passede ikke til Harvard University

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved SDU, stopper sit mangeårige virke som adjungeret professor på Harvard University. Det sker angiveligt, fordi Harvard University ønsker at distancere sig fra hans forskning i fluorid.

Seneste artikler:

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner

Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.