Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Carlsbergfondets Forskningspriser 2017 er uddelt

Carlsbergfondets forskningspriser 2017 går til prof. i kirkehistorie og prof. i kemi

Overrækkelse af Carlsbergfondets Forskningspriser 2017. Fra venstre præsident i Videnskabernes Selskab Mogens Høgh Jensen, uddannelses- og forskningsminister Søren Pind, prismodtager Mette Birkedal Bruun, HKH Kronprinsessen, prismodtager Karl Anker Jørgensen, bestyrelsesformand i Carlsbergfondet Flemming Besenbacher og generalsekretær i Videnskabernes Selskab Lars Arge Foto: Martin Juul.

I går lagde Ny Carlsberg Glyptotek rammen om en festlig begivenhed, da Carlsbergfondet hædrede signifikante forskere ved den årlige uddeling af fondets forskningspriser.

Mette Birkedal Bruun, professor i kirkehistorie på Københavns Universitet, løb af med den ene pris for sin forskning i middelalderens munkevæsen, der har ført til nye indsigter af almen kirkehistorisk og kulturhistorisk betydning.

Blandt årsagerne til hendes fortjeneste, lød vurderingen:

– Mette Birkedal Bruuns forskning er kendetegnet ved dels en stadig interesse for spændingen mellem religiøs afsondring og samfundsmæssigt engagement, dels af nytænkning af metode og arbejdsform. Mette Birkedal Bruuns teologisk forankrede, men tværfagligt perspektiverede forskning har således åbnet for væsentlige nye indsigter i tidlig-moderne europæisk historie med potentiale til at belyse og gøre os klogere på aktuelle samfundsmæssige udviklinger.

Den anden prismodtager, professor i kemi på Aarhus Universitet, Karl Anker Jørgensen, blev anerkendt for sin banebrydende forskning inden for homogen katalyse med fokus på specielt metalkatalyserede oxidationsreaktioner og asymmetrisk katalyse.

Han er den højst citerede danske kemiker i dag, og motivationen for at tildele ham prisen for sin forskning i organisk kemi udsprang blandt andet af resultaternes gavnlige effekt for samfundet:

– Karl Anker Jørgensens resultater inden for kemi udspringer af grundforskning på højeste niveau. Hans forskning har ikke alene akademisk interesse; hans resultater bliver også brugt af store medicinal- og agrokemiske virksomheder, der udvikler produkter til gavn for menneskeheden.

Hver især modtog de 1 mio. kr., hvoraf er 250.000 kr. en personlig hædersgave, mens de øvrige 750.000 kr. går til at støtte et nyt forskningsprojekt.

Carlsbergfondets bestyrelsesformand, Flemming Besenbacher havde sammen med H.K.H. Kronprinsessen og uddannelses- og forskningsminister Søren Pind, glæden af at overrække prisen:

– Mette Birkedal Bruun og Karl Anker Jørgensen nyder stor respekt og anerkendelse for den fremragende internationale forskningsindsats, de hver især leverer inden fagområderne kirkehistorie og organisk kemi. Ikke bare har de gennem årene stået bag enestående videnskabelige resultater, der har udvidet vores forståelse af såvel middelalderens kultur og klostervæsen samt kemiske reaktionsmekanismer. De har tilmed helt i Carlsbergfondets ånd en særlig ”Semper Ardens”- tilgang (”passioneret, altid brændende”) til deres forskning, siger Flemming Besenbacher.

Forsiden lige nu:

Sådan tiltrækker du forskningskonferencer

De færreste forskere ved, hvordan man tiltrækker konferencer, selvom de betyder meget for både værtsforskerens karriere og universiteters evne til at hente udenlandske topforskere.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.