– En virksomhed kan i dag tjene penge på at være socialt ansvarlige, og det er helt acceptabelt. Men sådan har det ikke altid været, fortæller Jeremy Moon, som er professor i virksomheders bæredygtighed ved CBS.
I tirsdags vandt han Academy of Management Decade Paper Award for årtiets mest citerede artikel, og den handler om udviklingen af virksomheders sociale ansvar (CSR) på tværs af lande.
– CSR var i udgangspunktet baseret på frivillige aktiviteter eller gaver, som ikke var økonomisk forbundet med virksomheden. Men i de sidste 20 år er det blevet mere forbundet med økonomi og kan ligefrem være en meget bevist del af en virksomhedens strategi, forklarer Jeremy Moon.
Jeremy Moon har forsket i CSR siden 1980’erne, og ifølge ham selv er det netop forståelsen for udviklingen af CSR på tværs af lande, der har gjort artiklen til den mest citerede de sidste ti år:
– Den tilbyder en analyseramme for at forstå CSR i forskellige nationale og internationale sammenhænge. Den tager højde for de dynamiske træk CSR har gennemgået, og den giver en forståelse for, hvorfor europæiske og andre ikke-amerikanske virksomheder har vedtaget deres egne CSR-strategier i løbet af det sidste årti eller deromkring.
Bæredygtighed kan være en del af fremtidens forretningsmodel
Udviklingen skyldes blandt andet globaliseringen. I efterkrigstiden var CSR en del af amerikanske virksomheders politikker, og efterhånden som de store firmaer spredte sig til Europa kom CSR også på europæiske virksomheders dagsorden.
– Inden for de sidste ti år har spørgsmålet om, hvordan og hvorfor virksomheder har et socialt ansvar fået mere opmærksomhed. Både fordi store virksomheder spreder sig på tværs af landegrænser, men også fordi NGO‘er, sociale og traditionelle medier holder virksomhedernes ansvarlige, fortæller Jeremy Moon.
Som et eksempel på dette nævner Jeremy Moon ulykken i 2013 på tøjfabrikken Rana Plaza i Bangladesh. Tøjfabrikken styrtede sammen og dræbte over 1.100 ansatte. Efter ulykken blev spørgsmålet om tøjindustiens sociale ansvar og bæredygtighed diskuteret hefter i medierne og blandt forbrugere verden over .
Det er dog ikke altid at forbrugerne kræver, at en virksomhed lever op til sit sociale ansvar. For langt de fleste forbrugere er forholdsvis neutrale og illoyale, når det kommer til at vælge brand. De er i højere grad bevidste om prisen. Det ændrer sig måske i fremtiden, mener Jeremy Moon:
– CSR er blevet folkeligt kendt. Det er en del af de fleste handelsuddannelser, og måske vil det skabe en ændring i købsvanerne for den næste generation. Det kræver dog, at virksomhedernes sociale ansvar får mere opmærksomhed gennem kulturelle ledere som film- eller musikstjerner.
Derfor er der også nogle firmaer som for eksempel The Body Shop, der har deres sociale mission, som en bærende del af deres forretningsmodel.
Adspurgt om CSR i fremtiden nævner Jeremy Moon, at bæredygtighed kan blive en vigtig del af mange virksomheders branding og forretningsmodel.
– Virksomheders sociale ansvar og deres økonomi kan godt være forenelige.
Jeremy Moon har skrevet artiklen sammen med Dirk Matten, professor på Schulich School of Business, York Universitet.
Den er gennem de sidste ti år citeret 1.195 gange, hvilket er 62 gange mere end gennemsnittet for en artikel inden for fagområdet virksomhed, ledelse og regnskab.
Artiklen er udgivet af Academy of Management, som er en faglig organisation for forskere i ledelse og organisation. Artiklen kan findes her.
Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag
I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa
DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

I top 10: Danmark river bevillinger hjem fra Det Europæiske Forskningsråd
Hver femte danske ansøger får bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Med støtte til 14 danske forskere, lander Danmark i top ti over højest antal bevillinger.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
