Når det gælder fødevarer, ligger der store udfordringer foran os som klode. Vi bliver flere og flere mennesker, der også i fremtiden skal sikres sund mad. I øvrigt i en verden der i større og større grad bliver præget af klimatisk uforudsigeligt vejr. En af de største udfordringer for det nye center bliver at løse den gordiske knude med at producere flere fødevarer til en større global befolkning på det samme areal, som vi i dag har til rådighed.
Det kræver naturligvis nye teknologiske løsninger, men også en omstilling af de varer, vi er vant til. De fleste af os har hørt, hvor ”energi og klima-dyrt” kød er som næring. Et af de områder centret vil arbejde med, er at skabe flere plantebaserede fødevarer, der skal være et nemt valg og være at finde i fremtidens supermarked.
Men også områder som fødevaretillid og bæredygtighed skal tænkes sammen.
Tværfaglighed nødvendig
Den store opgave kalder i sagens natur på kompetencer fra mange faggrene, og derfor giver det også god mening, at iFOOD er tværfaglig – i øvrigt et af flere tværfaglige centre som dekan Niels Chr. Nielsen, fra Science and Technology, har taget initiativ til. iFOOD trækker på fagligheder fra flere forskellige institutter på Science og Technology, det sundhedsfaglige fakultet samt MAPP Centret, der i forvejen arbejder med fødevaredistribution. I alt 7 institutter og 2 centre deltager.
I spidsen for centret står Lotte Bach Larsen fra Institut for Fødevarer ved AU:
– Dette område gennemsyrer alles liv på måder, vi ikke altid selv er klar over. Hverdagen er blevet mere presset for mange, så der ryger en færdiglavet ret ned i kurven i supermarkedet, når onsdagen bliver lidt for stram til at lave mad. Men hvordan er næringsværdierne i den mad? Hvilken belastning giver det længere tilbage i produktionskæden, at vores spisevaner har flyttet sig – kan landbruget følge med? Kan klimaet og naturen? Kan vores helbred?
Der er, for eksempel, ved at opstå et uholdbart forhold mellem moderne fødevarekonsumering og livsstilssygdomme og generel folkesundhed – ligesom der er grund til at fokusere på mere bæredygtige produktionsteknologier, så vi kan minimere madspild gennem f.eks. mere hensigtsmæssig emballage. Her samler vi nu fokus og faglighederne, så vi kan komme frem til ny og værdifuld viden om hele spektret i fødevareforskningen,” forklarer professor Lotte Bach Larsen i en pressemeddelelse.
Centret åbner d. 25 september.
Forsiden lige nu:

Nedlægning af engelsksprogede uddannelser rammer STEM-optagelser
Optaget på engelsksprogede STEM-uddannelser er faldet med 46 %. Flere interessenter mener, at regeringens beslutning om at nedlægge et stort antal engelsksprogede uddannelser skal genovervejes.

Ny teknologi finder de skjulte lag i antikke tekster
Digitalisering og ny teknologi skaber nye muligheder for antikforskningen, og nu har SDU modtaget en bevilling på 20 mio. kr. fra EU til at forske i antikke teksters skjulte lag.

Verdens ældste forskningsstation genåbner: Forskere strømmer til for enestående klimaforskning
Arktisk Station er et forskningsknudepunkt, der tilbyder en unik datatidsrejse gennem 100 års klimaforandringer. Nu er stationen genåbnet med ny kapacitet til at huse forskere fra hele verden, der dykker ned i løsninger på klimadommedagsprofetier, fortæller stationens ledere.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
