Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Nyt center på AU skal skabe fremtidens bæredygtige fødevarer

”iFOOD” er et tværfagligt center, der skal samtænke nye produkter med bl.a. fødevaretillid

Nyt center på AU skal skabe bæredygtige fødevarer
Flere af fremtidens fødevarer bliver plantebaserede.

Når det gælder fødevarer, ligger der store udfordringer foran os som klode. Vi bliver flere og flere mennesker, der også i fremtiden skal sikres sund mad. I øvrigt i en verden der i større og større grad bliver præget af klimatisk uforudsigeligt vejr. En af de største udfordringer for det nye center bliver at løse den gordiske knude med at producere flere fødevarer til en større global befolkning på det samme areal, som vi i dag har til rådighed.

Det kræver naturligvis nye teknologiske løsninger, men også en omstilling af de varer, vi er vant til. De fleste af os har hørt, hvor ”energi og klima-dyrt” kød er som næring. Et af de områder centret vil arbejde med, er at skabe flere plantebaserede fødevarer, der skal være et nemt valg og være at finde i fremtidens supermarked.

Men også områder som fødevaretillid og bæredygtighed skal tænkes sammen.

Tværfaglighed nødvendig
Den store opgave kalder i sagens natur på kompetencer fra mange faggrene, og derfor giver det også god mening, at iFOOD er tværfaglig – i øvrigt et af flere tværfaglige centre som dekan Niels Chr. Nielsen, fra Science and Technology, har taget initiativ til. iFOOD trækker på fagligheder fra flere forskellige institutter på Science og Technology, det sundhedsfaglige fakultet samt MAPP Centret, der i forvejen arbejder med fødevaredistribution. I alt 7 institutter og 2 centre deltager.

I spidsen for centret står Lotte Bach Larsen fra Institut for Fødevarer ved AU:

– Dette område gennemsyrer alles liv på måder, vi ikke altid selv er klar over. Hverdagen er blevet mere presset for mange, så der ryger en færdiglavet ret ned i kurven i supermarkedet, når onsdagen bliver lidt for stram til at lave mad. Men hvordan er næringsværdierne i den mad? Hvilken belastning giver det længere tilbage i produktionskæden, at vores spisevaner har flyttet sig – kan landbruget følge med? Kan klimaet og naturen? Kan vores helbred?

Der er, for eksempel, ved at opstå et uholdbart forhold mellem moderne fødevarekonsumering og livsstilssygdomme og generel folkesundhed – ligesom der er grund til at fokusere på mere bæredygtige produktionsteknologier, så vi kan minimere madspild gennem f.eks. mere hensigtsmæssig emballage. Her samler vi nu fokus og faglighederne, så vi kan komme frem til ny og værdifuld viden om hele spektret i fødevareforskningen,” forklarer professor Lotte Bach Larsen i en pressemeddelelse.

Centret åbner d. 25 september.

Forsiden lige nu:

Sådan tiltrækker du forskningskonferencer

De færreste forskere ved, hvordan man tiltrækker konferencer, selvom de betyder meget for både værtsforskerens karriere og universiteters evne til at hente udenlandske topforskere.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.