Når det gælder fødevarer, ligger der store udfordringer foran os som klode. Vi bliver flere og flere mennesker, der også i fremtiden skal sikres sund mad. I øvrigt i en verden der i større og større grad bliver præget af klimatisk uforudsigeligt vejr. En af de største udfordringer for det nye center bliver at løse den gordiske knude med at producere flere fødevarer til en større global befolkning på det samme areal, som vi i dag har til rådighed.
Det kræver naturligvis nye teknologiske løsninger, men også en omstilling af de varer, vi er vant til. De fleste af os har hørt, hvor ”energi og klima-dyrt” kød er som næring. Et af de områder centret vil arbejde med, er at skabe flere plantebaserede fødevarer, der skal være et nemt valg og være at finde i fremtidens supermarked.
Men også områder som fødevaretillid og bæredygtighed skal tænkes sammen.
Tværfaglighed nødvendig
Den store opgave kalder i sagens natur på kompetencer fra mange faggrene, og derfor giver det også god mening, at iFOOD er tværfaglig – i øvrigt et af flere tværfaglige centre som dekan Niels Chr. Nielsen, fra Science and Technology, har taget initiativ til. iFOOD trækker på fagligheder fra flere forskellige institutter på Science og Technology, det sundhedsfaglige fakultet samt MAPP Centret, der i forvejen arbejder med fødevaredistribution. I alt 7 institutter og 2 centre deltager.
I spidsen for centret står Lotte Bach Larsen fra Institut for Fødevarer ved AU:
– Dette område gennemsyrer alles liv på måder, vi ikke altid selv er klar over. Hverdagen er blevet mere presset for mange, så der ryger en færdiglavet ret ned i kurven i supermarkedet, når onsdagen bliver lidt for stram til at lave mad. Men hvordan er næringsværdierne i den mad? Hvilken belastning giver det længere tilbage i produktionskæden, at vores spisevaner har flyttet sig – kan landbruget følge med? Kan klimaet og naturen? Kan vores helbred?
Der er, for eksempel, ved at opstå et uholdbart forhold mellem moderne fødevarekonsumering og livsstilssygdomme og generel folkesundhed – ligesom der er grund til at fokusere på mere bæredygtige produktionsteknologier, så vi kan minimere madspild gennem f.eks. mere hensigtsmæssig emballage. Her samler vi nu fokus og faglighederne, så vi kan komme frem til ny og værdifuld viden om hele spektret i fødevareforskningen,” forklarer professor Lotte Bach Larsen i en pressemeddelelse.
Centret åbner d. 25 september.
Forsiden lige nu:

Dansk professors fluorid-forskning passede ikke til Harvard University
Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved SDU, stopper sit mangeårige virke som adjungeret professor på Harvard University. Det sker angiveligt, fordi Harvard University ønsker at distancere sig fra hans forskning i fluorid.

Dansk hjerneforskning får central plads i europæisk samarbejde
Det danske medlemskab af EBRAINS sætter en tyk streg under Danmarks position inden for neurovidenskab, neurologi og computerscience.

Steffen Petersen: – Min vejleder tryglede mig om at blive forsker
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Professor Steffen Petersen var aldrig blevet forsker, hvis det ikke havde været for en meget insisterende vejleder.
Seneste artikler:

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark
De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner
Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
