Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Behov for øget cyberforskning

Cybertruslen mod Danmark betyder øget behov for forskning og styrkelse af it-kompetencer

Cybertruslen mod Danmark er fortsat ’meget høj’ – det højeste trusselsniveau, Center for Cybersikkerhed arbejder med. Det fastslår en dugfrisk rapport fra Forsvarets Efterretningstjeneste. Denne uges hackerangreb mod DSB er det seneste eksempel på, hvor stort behovet er for en styrket national it-sikkerhed.

Truslen bliver heller ikke mindre af, at cybersikkerhed også er et område, hvor der kun er ganske få forskere.

– Ja, meget få, fastslår rektor på Københavns Universitet, Henrik C. Wegener.

Som Chief Science Advisor i EU-Komissionen skulle han allerede for to år siden forsøge at sætte Europas bedste eksperthold bestående af specialister inden for cyber-security. Han oplevede da, hvor få forskere, der var, fordi de bedste specialister enten var hackere eller ansat i nogle af de firmaer, som rådgiver private om cybersecurity.

– Det gør, at vi har en del ’catching up to do’ på universiteterne. Ligesom vi skaber fremtiden med de innovationer og teknologier, der udvikles hos os, lige så meget kommer vi ofte på bagkant, når det handler om at forstå og forholde os til deres konsekvenser, siger Henrik C. Wegener.

Rektoren suppleres af vicedirektør på Københavns Universitet, Jasper Steen Winkel, der konstaterer at;

– Behovet for cyberforskning er stort, og det går på tværs af alle fag.

På bagkant af DSB-angrebet har regeringen præsenteret en helt ny strategi for cyber- og informationssikkerhed, der blandt andet imødekommer behovet for mere forskning på området.

– Cybersikkerhed er afgørende for sikkerheden i vores digitaliserede samfund. Derfor styrker vi efter- og videreuddannelsesmulighederne for undervisere, vi afsætter flere midler til teknologisk forskning, som blandt andet kan gå til forskning i it-sikkerhed. Vi styrker også kompetencerne på området ved at udvikle valgfagspakker i cyber- og informationssikkerhed på erhvervsakademierne, siger uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V).

Styrkelse af kompetencer

Som en del af planen skal universiteter undervise studerende i, hvordan man beskytter sine data og er opmærksom på digitale farer på nettet. Derfor skal undervisere have styrket deres kompetencer i at undervise i digital dømmekraft, dataetik og it-sikkerhed, oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Forskningen på området skal således være med til at give mere kvalificeret undervisning i cybersikkerhed på uddannelsesinstitutionerne og vil derfor være en vigtig garant for, at fremtidens børn og unge har de nødvendige færdigheder, som efterspørges af virksomhederne.

Henrik C. Wegener er også meget opmærksom på, at de studerende skal være rustet til en digital fremtid.

– Der er brug for, at vi handler hurtigt, sådan at de kandidater, vi udklækker, er fremtidssikret, siger rektoren på Københavns Universitet og fastslår, at:

– Vi skal have indbygget nogle kompetencer i de studerende, der gør, at de passer til fremtidens arbejdsmarked.

Cybertruslen bekymrer erhvervslivet som aldrig før, blandt andet fordi et cyberangreb i gennemsnit koster en dansk virksomhed knap 1 mio. kroner, viser revisionsfirmaet PwC’s seneste undersøgelse.

Status quo på arbejdsmarkedet er også, at to ud af tre virksomheder har været udsat for en form for cyberangreb henover det seneste år. Og det er langt fra alle, der har det nødvendige it-beredskab på plads, så de kan imødegå konsekvenserne. Det fastslår Ingeniørforeningen IDA i en helt ny undersøgelse.

– Omfanget af cyberkriminalitet er stærkt stigende. Det gælder alt fra unge hackere til koordinerede angreb fra fremmede stater, og derfor er det ekstremt vigtigt, at it-sikkerhed kommer øverst på dagsordenen både i private virksomheder og i det offentlige, fastslår Kåre Løvgren i udmeldelsen.

Mere forskning i det digitale

Behovet for mere cyberforskning har før været i fokus. Forskningsmæssigt har Danmark nemlig langt fra kunnet følge  med den vedvarende cybertrussel, som Gert Læssøe Mikkelsen, leder af Security Lab på Alexandra Instituttet, tidligere har beskrevet over for Science Report.

Med regeringens nye nationale strategi afsættes der 1,5 milliarder kroner, idet kampen mod cyberangreb både involverer myndigheder, virksomheder og borgere. Regeringen vil således også etablere et døgnbemandet cybercenter, der fremover skal overvåge cybersikkerheden i hele landet.

Når Danmark har et udtalt behov for mere cybersikkerhed og -forskning, er det først og fremmest fordi, vi er et af de absolut mest digitaliserede samfund i verden.

– Der er et kæmpe behov for, at vi får forsket i det digitale, fastslår Henrik C. Wegener og fortsætter;

– Alt influeres af digitaliseringen, og derfor er det utrolig vigtigt, at universiteterne både er med til aktivt at drive udviklingen, men også er med til at hjælpe samfundet med at forstå og forholde sig til udviklingen. Fordi hvis vi mister fornemmelsen af, at vi selv kan styre den, så er vi rigtig ildestedt.

Fordi det digitale element påvirker alle fagområder vil der i forbindelse med Københavns Universitets nye strategi blive taget initiativer i forhold til at digitalisere uddannelser, arbejde med big data på alle fagområder og styrke forskning i data science, oplyser vicedirektør Jasper Steen Winkel desuden.

Forsiden lige nu:

Stor forskningsbevilling skal få danskerne op af sofaen

Forskere fra Syddansk Universitet har modtaget støtte fra Nordea-fonden til at videreføre den nationale måling ’Danmark i Bevægelse’ og blive klogere på børn, unge og voksnes bevægelsesvaner. Målet er at skabe et mere fysisk aktivt Danmark.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.