Robotterne har for alvor gjort deres indtog i industrien og flere tusinde jobs i Danmark er relateret til robotbranchen. Nu skal en ny europæiske ”robot union” sætte mere fut under udviklingen.
Projektet har modtaget over 8 mio. euro og vil i løbet af de næste tre år udvælge 40 startups eller små og mellemstore virksomheder, der skal udvikle innovative robotprojekter inden for fire industrisektorer: Fremstilling, agro-fødevarer, sundhed og civil infrastruktur.
Fra Danmark deltager Teknologisk institut, MADE og Odense kommune, som er godt på vej til at blive en internationalt kendt robotkluster. En position der nu bliver styrket:
-Det er virkelig stærkt, at det lokalt forankrede robotinvestornetværk nu får en europæisk dimension, som er med til at understrege vores ambition om at være førende inden for robotteknologi på verdensplan, siger Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel, om projektet i en pressemeddelelse.
Glæde hos stor robotvirksomhed
Projektet med robot ”unionen” vækker da også glæde hos en af Danmarks største robotvirksomheder, der netop er placeret i Odense:
-Hos Universal Robots ser vi Odense som et af verdens bedste steder at lave robotter, og stedet er ved at blive et kendt navn i robotverdenen, så vi synes jo kun det er superfedt, der kommer endnu mere kul på kedlerne. Hvis vi kan samle mere viden med flere kompetencer og mere aktivitet og få det centreret her i Odense, er det godt. Så vi er helt for! Forklarer Esben Østergaard, der er CTO i en af landets store robotvirksomheder “Universal Robots”.
Hver af de 40 SMV der bliver udvalgt, vil modtage op til 223.000 euro – godt 1,6 mio. kr. Men hjælpen er ikke kun økonomisk. Hvis ens virksomhed bliver udvalgt, hvilket sker på baggrund af to open calls, får man også adgang til støtte i form af viden, det kan fx være ph.d er eller mentorhjælp fra europæiske teknologicentre – her i Danmark Teknologisk Institut. Endelig får man tilsagn om adgang til forskningsfaciliteter over hele Europa. Og netop den europæiske vinkel er vigtig, mener Esben Østergaard:
-Jo flere “fingre” vi kan have ude og absorbere de gode ideer rundt omkring fra i Europa, des bedre kan vi holde os foran her, og vi skal jo ikke bare sidde med dørene lukkede – vi er nødt til at følge med i hvad, der sker ude omkring. Så sådan noget som det her, er med til vi kan holde os med fremme.
De 8 bedste virksomheder få ud over støtte og ekspertise yderligere 7,5 mio. kr. i ekstern venture funding.
Har fokus på to hovedudfordringer
Unionen skal især adresserer to hovedudfordringer, som er med til at forhindre udviklingen og markedsoptagelsen af robotteknologier: De stigende omkostninger ved udvikling af en prototype og manglen på bevidsthed omkring det store potentiale, som robotteknologi repræsenterer for entreprenører og startups. Og det er netop udfordringer man godt kan genkende hos Universal Robots:
-”Kendskab” er en af vores store blokkere for yderligere salg. Når vi besøger virksomheder ,er det sjældent, de ikke kunne have gavn af vores robotter, så den primære begrænsninger er, de ikke kender til robotterne.
Forsiden lige nu:

Eksperterne har talt: Det skal vi med kunstig intelligens
FREMTIDENS AI. Debatserien om kunstig intelligens har nået sin ende. Vi tager en rundtur i svarene på, hvad vi egentlig skal med kunstig intelligens – og hvordan vi gør det bedst.

Politikerne har lyttet: Pengepulje skal sikre arbejdskraft til life science
Uddannelses- og Forskningsministeriet åbner pulje til udvikling af life science-uddannelser og kompetenceudvikling. Det er første svar på branchens opråb om politisk handling.

Øget fokus og nye mål skal løfte “overset perle”
Danmark bruger 640 millioner kroner om året på ni internationale forskningsfaciliteter. Med en ny rapport udarbejdet af Uddannelses- og Forskningsministeriet og National Udvalg for Forskningsinfrastruktur vil Danmark med fire overordnede temaer have endnu mere gavn og udbytte af faciliteterne og samarbejdet.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.