Robotterne har for alvor gjort deres indtog i industrien og flere tusinde jobs i Danmark er relateret til robotbranchen. Nu skal en ny europæiske ”robot union” sætte mere fut under udviklingen.
Projektet har modtaget over 8 mio. euro og vil i løbet af de næste tre år udvælge 40 startups eller små og mellemstore virksomheder, der skal udvikle innovative robotprojekter inden for fire industrisektorer: Fremstilling, agro-fødevarer, sundhed og civil infrastruktur.
Fra Danmark deltager Teknologisk institut, MADE og Odense kommune, som er godt på vej til at blive en internationalt kendt robotkluster. En position der nu bliver styrket:
-Det er virkelig stærkt, at det lokalt forankrede robotinvestornetværk nu får en europæisk dimension, som er med til at understrege vores ambition om at være førende inden for robotteknologi på verdensplan, siger Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel, om projektet i en pressemeddelelse.
Glæde hos stor robotvirksomhed
Projektet med robot ”unionen” vækker da også glæde hos en af Danmarks største robotvirksomheder, der netop er placeret i Odense:
-Hos Universal Robots ser vi Odense som et af verdens bedste steder at lave robotter, og stedet er ved at blive et kendt navn i robotverdenen, så vi synes jo kun det er superfedt, der kommer endnu mere kul på kedlerne. Hvis vi kan samle mere viden med flere kompetencer og mere aktivitet og få det centreret her i Odense, er det godt. Så vi er helt for! Forklarer Esben Østergaard, der er CTO i en af landets store robotvirksomheder “Universal Robots”.
Hver af de 40 SMV der bliver udvalgt, vil modtage op til 223.000 euro – godt 1,6 mio. kr. Men hjælpen er ikke kun økonomisk. Hvis ens virksomhed bliver udvalgt, hvilket sker på baggrund af to open calls, får man også adgang til støtte i form af viden, det kan fx være ph.d er eller mentorhjælp fra europæiske teknologicentre – her i Danmark Teknologisk Institut. Endelig får man tilsagn om adgang til forskningsfaciliteter over hele Europa. Og netop den europæiske vinkel er vigtig, mener Esben Østergaard:
-Jo flere “fingre” vi kan have ude og absorbere de gode ideer rundt omkring fra i Europa, des bedre kan vi holde os foran her, og vi skal jo ikke bare sidde med dørene lukkede – vi er nødt til at følge med i hvad, der sker ude omkring. Så sådan noget som det her, er med til vi kan holde os med fremme.
De 8 bedste virksomheder få ud over støtte og ekspertise yderligere 7,5 mio. kr. i ekstern venture funding.
Har fokus på to hovedudfordringer
Unionen skal især adresserer to hovedudfordringer, som er med til at forhindre udviklingen og markedsoptagelsen af robotteknologier: De stigende omkostninger ved udvikling af en prototype og manglen på bevidsthed omkring det store potentiale, som robotteknologi repræsenterer for entreprenører og startups. Og det er netop udfordringer man godt kan genkende hos Universal Robots:
-”Kendskab” er en af vores store blokkere for yderligere salg. Når vi besøger virksomheder ,er det sjældent, de ikke kunne have gavn af vores robotter, så den primære begrænsninger er, de ikke kender til robotterne.
Forsiden lige nu:

Aarhus Universitet lander banebrydende samarbejdsaftaler om arbejdskraft og iværksætteri
Aarhus Universitet har i denne uge underskrevet samarbejdsaftaler med Ikast-Brande kommune og Samsø kommune. Aftalerne skal styrke indsatserne inden for arbejdskraft, iværksætteri, klima, bæredygtighed og socialøkonomi.

Novo Nordisk Fonden uddeler 10 mio. kr. til ukrainske forskere
Novo Nordisk Fonden har givet 10 mio. kr. til stipendieprogrammer, der gør det muligt for ukrainske forskere at få ansættelse ved en forskningsinstitution i Polen eller Danmark. Foto: Novo Nordisk Fonden.

Forskning afslører: Trafikstøj øger risikoen for sygdomme mere og før, end vi troede
Professor Mette Sørensen deler ny forsknings afsløringer af, hvordan trafikstøj øger risikoen for sygdomme i en langt højere grad, end vi tidligere troede.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.