Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Forside

Danmark fra rummet

Så smukt tog Danmark sig ud fra den internationale rumstation i februar i år. Den svæver 350 km over jorden og bærer på masser af dansk forskning

Danmark set fra den internationale rumstation 17 februar 2017. (c) NASA

Da besætningen ombord på Apollo 17 i 1972 på deres vej mod månen, vendte linsen mod Jorden og tog et billede af planeten svævende alene i det mørke univers, gav skønheden almindelige mennesker en forståelse af kloden som unik, og et sted vi bør passe på.

Det ikoniske billede af Jorden taget på Apollo 17 missionen. (c) NASA 

Helt så langt kan man ikke strække den, når man kigger på billedet af et skyfrit Danmark taget af en af astronauterne på den internationale rumstation ISS d. 17 februar i år. Men smukt er det.

ISS blev bygget som et puslespil af mindre moduler. Det første blev sendt op i 1998 af russerne og gennem tiden har rumstationen haft 220 forskellige beboere, fra over 20 forskellige nationer. Danmark er som medlem af den europæiske rumfartsorganisation ESA partner i projektet, og har derfor også forskning ombord på rumstationen, der med sine godt 350 km over jordens overflade er blevet kaldt det mest ekstreme laboratorium i verden.

De ”danske” lyn

Da Andres Mogensen på sin korte færd på ISS i 2015 i en hvilepause filmede en særlig type lyn, kaldet blå jets, bragte han vores forståelse af fænomenet mile vidt fremad. De særlig lyn, der går opad, rækker så langt som 40-50 km op i atmosfæren, og filmen viste de kunne pulsere, hvilket forskerne ikke havde nogen ide om på forhånd.

Den nye viden kan give os en bedre forståelse af atmosfærens opbygning, og de ændringer den gennemgår.

Mere end atmosfæreforskning ombord

Danmark har haft en tradition med at lave mange humanfysiologiske forsøg på ISS. Når astronauterne motionerer kan de således meget vel svede for at være med i dansk ledede forsøg. Og i øvrigt også svede dansk udviklede motionscykler. Der har gennem tiden således været lavet danske forsøg med blandt andet knogleskørhed og hjertekarsygdomme. Den manglende tyngdekraft ombord på rumstationen giver en enestående mulighed for at teste, hvordan kroppen bliver påvirket, når den mangler. Og dermed også en forståelse af hvordan tyngdekraften nede på jorden påvirker os.

Vil du se flere billeder fra ISS, så klik ind her

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.