”Lyd” er et fænomen, som nyder megen opmærksomhed i disse år: Digitaliseringen giver nye, spændende muligheder for, hvad man kan gøre med lyd – og lydforskningen er i vækst.
Timingen kunne derfor ikke være bedre for at give dansk innovation i lyd et ordentligt skub bagi.
… Og dét er præcis, hvad det ambitiøse samarbejde ”Sound Hub Denmark” vil gøre.
En unik Sound Hub skal give Danmark førertrøje
– Hvis vi kigger rundt i verden, findes dét, vi vil lave her, ikke andre steder. Så når forskere og virksomheder finder ud af, at det er attraktivt at være her – så vil vi have noget, som ingen andre i verden har!
Den begejstrede udmelding kommer fra Peter Petersen, tidligere teknologidirektør i Bang & Olufsen og nuværende CEO i ”Sound Hub Denmark” – en national klynge af lydentusiastiske forskere – og virksomheder.
Hub´en er lige nu under opbygning i Struer Kommune – og står det til Peter Petersen, skal det brede udbud af virksomheder og forskere, samlet ét sted, gøre Danmark til frontløber inden for innovation i lyd.
– Vi tror på, at hvis vi koncentrerer arbejdet med lyd ét sted, vil dansk lydforskning – og virksomheder kunne skaffe flere investeringer, også internationalt, forklarer Peter Petesen.
Dansk lyd har i forvejen et solidt globalt fundament: En analyse af den danske lydindustri fra 2017 viser, at adskillige danske lydvirksomheder, bl.a. Bang & Olufsen (B&O), har en fremtrædende – eller endda ledende position internationalt.
Derfor er Sound Hub Denmark et rigtig godt initiativ, mener prodekan for forskning på Det Tekniske Fakultet for IT og Design på Aalborg Universitet, Torben Larsen:
– I Danmark har vi meget stærke kompetencer inden for audio, billedbehandling, virtual reality, gaming, høreapparater osv., og det skal vi udnytte.
B&O var faktisk også lidt af en katalysator for ideen til Sound Hub Denmark. I 2017 skulle lydmastodonten – som har til huse i Struer – nemlig forlade nogle af virksomhedens lokaler.
” Vi bliver den eneste accelerator i verden, som har et specielt forløb for lydvirksomheder”
Dét var Peter Petersen ikke sen til at udnytte, og Sound Hub´en er nu etableret som et samarbejde mellem Struer Kommune, Aalborg Universitet og B&O, fortæller han.
– Vi har indgået en række partnerskaber, hvor alle yder noget i Sound Hub´en: Kommunen byder ind med driftsstøtte og lejekontrakt; AAU er til stede med forskere og studerende – og B&O vil yde mentorstøtte, og har også ladet en række værdifulde faciliteter stå i de lokaler, der nu er vores.
På udkig efter forskere og virksomheder
Samarbejdet skal bane vejen for, at Sound Hub Denmark bliver et attraktivt miljø for danske lyd-entusiaster:
– Vi vil gerne etablere 100+ videnarbejdspladser i selve vores bygninger, og så vil vi gerne tiltrække forskere og virksomheder til området, forklarer Peter Petersen.
Virksomheder, der gerne vil være en del af klyngen, får derfor mulighed for at leje sig ind i Sound Hub´ens bygninger. Og så kan de være med i et såkaldt ”accelerator-forløb”, hvor de i 4-8 måneder vil få hjælp til at skalere deres virksomheder.
– Vi bliver den eneste accelerator i verden, som har et specielt forløb for lydvirksomheder, påpeger Peter Petersen.
Selve selskabet Sound Hub Denmark A/S blev officielt etableret d. 12. april i år – og har på nuværende tidspunkt fået investeringer for i alt 50 millioner kroner.
Samarbejdet er derfor lige nu på udkig efter virksomheder, der kan være med til at udvikle Sound Hub´en – og som har noget på hjerte:
– Det er innovation, der skal foregå her – så overordnet er vi interesserede i virksomheder, som vil prøve noget nyt. Når dét er sagt, så definerer vi lyd meget bredt, og virksomhederne kunne arbejde inden for alt fra højttalere og audio, musik-streaming, rumakustik – til fx musikterapi.
Og så skal virksomhederne selvfølgelig have mod på at rykke teltpælene til Struer, der siden 2012 har været brandet som ”Lydens By”.
– Pga. B&Os – og også lydvirksomheden Harmanns – aktiviteter er ”Lydens by” virkelig et brand med indhold – og derfor syntes vi, det var helt naturligt, at Sound Hub´en skulle ligge i Struer, siger Peter Petersen.
Dén beslutning glæder borgmester i Struer Kommune, Niels Viggo Lynghøj:
– Det giver os nogle fantastiske muligheder, at vi får et så spændende miljø etableret, og det får stor betydning for både jobskabelse og iværksætteri i Struer Kommune. Det er i høj grad et gennembrud på erhvervssporet i hele Lydens By projektet, understreger han.
Der er dog lige lidt benarbejde, der skal gøres i den kommende tid, før gennembruddet kan blive en realitet:
– På nuværende tidspunkt har vi den basale økonomi og de basale partnerskaber på plads. Nu skal vi så opgradere lokalernes faciliteter og indretning, og så skal vi ud og markedsføre Sound Hub Denmark, slutter Peter Petersen.
Forsiden lige nu:

Styrelse overvejer at trække støtte fra forskningsinstitutions klimaværktøj
Offentlig støtte til udvikling af et værktøj til livscyklusvurdering (LCA) af byggerier kan være i strid med EU’s statsstøtteregler. Uden støtte er det tvivlsomt, om værktøjet kan fortsætte.

Danske Space Explorers går sammen i banebrydende partnerskab
31 danske universiteter, virksomheder og andre rumaktører har etableret et samarbejde der skal udvikle dansk rumforskning.

Ekstraordinære neurotalenter tiltrækkes af dansk forskningscenter
Forskningscenteret Dandrite tilbyder som noget helt unikt 9-årige forløb til forskningstalenter inden for neurovidenskab. Det giver talenterne mulighed for langsigtet ”high risk – high gain”-forskning.
Seneste artikler:

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.