”Lyd” er et fænomen, som nyder megen opmærksomhed i disse år: Digitaliseringen giver nye, spændende muligheder for, hvad man kan gøre med lyd – og lydforskningen er i vækst.
Timingen kunne derfor ikke være bedre for at give dansk innovation i lyd et ordentligt skub bagi.
… Og dét er præcis, hvad det ambitiøse samarbejde ”Sound Hub Denmark” vil gøre.
En unik Sound Hub skal give Danmark førertrøje
– Hvis vi kigger rundt i verden, findes dét, vi vil lave her, ikke andre steder. Så når forskere og virksomheder finder ud af, at det er attraktivt at være her – så vil vi have noget, som ingen andre i verden har!
Den begejstrede udmelding kommer fra Peter Petersen, tidligere teknologidirektør i Bang & Olufsen og nuværende CEO i ”Sound Hub Denmark” – en national klynge af lydentusiastiske forskere – og virksomheder.
Hub´en er lige nu under opbygning i Struer Kommune – og står det til Peter Petersen, skal det brede udbud af virksomheder og forskere, samlet ét sted, gøre Danmark til frontløber inden for innovation i lyd.
– Vi tror på, at hvis vi koncentrerer arbejdet med lyd ét sted, vil dansk lydforskning – og virksomheder kunne skaffe flere investeringer, også internationalt, forklarer Peter Petesen.
Dansk lyd har i forvejen et solidt globalt fundament: En analyse af den danske lydindustri fra 2017 viser, at adskillige danske lydvirksomheder, bl.a. Bang & Olufsen (B&O), har en fremtrædende – eller endda ledende position internationalt.
Derfor er Sound Hub Denmark et rigtig godt initiativ, mener prodekan for forskning på Det Tekniske Fakultet for IT og Design på Aalborg Universitet, Torben Larsen:
– I Danmark har vi meget stærke kompetencer inden for audio, billedbehandling, virtual reality, gaming, høreapparater osv., og det skal vi udnytte.
B&O var faktisk også lidt af en katalysator for ideen til Sound Hub Denmark. I 2017 skulle lydmastodonten – som har til huse i Struer – nemlig forlade nogle af virksomhedens lokaler.
” Vi bliver den eneste accelerator i verden, som har et specielt forløb for lydvirksomheder”
Dét var Peter Petersen ikke sen til at udnytte, og Sound Hub´en er nu etableret som et samarbejde mellem Struer Kommune, Aalborg Universitet og B&O, fortæller han.
– Vi har indgået en række partnerskaber, hvor alle yder noget i Sound Hub´en: Kommunen byder ind med driftsstøtte og lejekontrakt; AAU er til stede med forskere og studerende – og B&O vil yde mentorstøtte, og har også ladet en række værdifulde faciliteter stå i de lokaler, der nu er vores.
På udkig efter forskere og virksomheder
Samarbejdet skal bane vejen for, at Sound Hub Denmark bliver et attraktivt miljø for danske lyd-entusiaster:
– Vi vil gerne etablere 100+ videnarbejdspladser i selve vores bygninger, og så vil vi gerne tiltrække forskere og virksomheder til området, forklarer Peter Petersen.
Virksomheder, der gerne vil være en del af klyngen, får derfor mulighed for at leje sig ind i Sound Hub´ens bygninger. Og så kan de være med i et såkaldt ”accelerator-forløb”, hvor de i 4-8 måneder vil få hjælp til at skalere deres virksomheder.
– Vi bliver den eneste accelerator i verden, som har et specielt forløb for lydvirksomheder, påpeger Peter Petersen.
Selve selskabet Sound Hub Denmark A/S blev officielt etableret d. 12. april i år – og har på nuværende tidspunkt fået investeringer for i alt 50 millioner kroner.
Samarbejdet er derfor lige nu på udkig efter virksomheder, der kan være med til at udvikle Sound Hub´en – og som har noget på hjerte:
– Det er innovation, der skal foregå her – så overordnet er vi interesserede i virksomheder, som vil prøve noget nyt. Når dét er sagt, så definerer vi lyd meget bredt, og virksomhederne kunne arbejde inden for alt fra højttalere og audio, musik-streaming, rumakustik – til fx musikterapi.
Og så skal virksomhederne selvfølgelig have mod på at rykke teltpælene til Struer, der siden 2012 har været brandet som ”Lydens By”.
– Pga. B&Os – og også lydvirksomheden Harmanns – aktiviteter er ”Lydens by” virkelig et brand med indhold – og derfor syntes vi, det var helt naturligt, at Sound Hub´en skulle ligge i Struer, siger Peter Petersen.
Dén beslutning glæder borgmester i Struer Kommune, Niels Viggo Lynghøj:
– Det giver os nogle fantastiske muligheder, at vi får et så spændende miljø etableret, og det får stor betydning for både jobskabelse og iværksætteri i Struer Kommune. Det er i høj grad et gennembrud på erhvervssporet i hele Lydens By projektet, understreger han.
Der er dog lige lidt benarbejde, der skal gøres i den kommende tid, før gennembruddet kan blive en realitet:
– På nuværende tidspunkt har vi den basale økonomi og de basale partnerskaber på plads. Nu skal vi så opgradere lokalernes faciliteter og indretning, og så skal vi ud og markedsføre Sound Hub Denmark, slutter Peter Petersen.
Forsiden lige nu:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Poker og kapløb: Nobelvinder afslører enkel hemmelighed til succes
Nobelpristager og kræftforsker William G. Kaelin Jr. deler ud af erfaringer fra det internationale forskningsmiljø og giver råd til, hvordan forskere kan brænde igennem kapløb og konflikter for at opnå en plads i verdenseliten og på nobelprispodiet.

Fond hædrer fire for banebrydende forskning og behandling
Bagger-Sørensen Fondens fire priser gik i år til en professor, en klinisk forsker, en læge og en fodterapeut.
Seneste artikler:

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.

Serge Belongie: Leder et af de førende centre for kunstig intelligens og blev tiltrukket af den danske work-life balance
DERFOR VALGTE JEG DANMARK: Serge Belongie har været med til at udvikle et værktøj, som lærer en computer at identificere fuglearter. Nu er han bosat i Danmark, hvor han leder et pionercenter for forskning i kunstig intelligens.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.