Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Dansk forskning kan få knap 400 mio. kr. mere i 2018

Regeringen afsætter flere penge til dansk forskning, men der er mere tale om en regulering

Regeringen lover flere penge til dansk forskning i 2018 men fastholder forskningsbudgettet på 1% af BNP

Regeringen vil med finanslovsforslaget løfte det offentlige forskningsbudget for 2018 med 377 mio. kr. i forhold til 2017. Med det fastholder regeringen sin hidtidige målsætning om at investere 1% af BNP i forskning. Det svarer til samlet 22,2 milliarder kroner.

I industrien møder udspillet ikke synderlig begejstring, da beløbet blot følger stigningen i BNP og ikke er udtryk for et prioriteret, procentuelt løft.

Dansk Industri (DI) og CO-industri har denne sommer lanceret en fælles appel om at øge det offentlige forskningsbudget fra 1% til 1,5% henimod 2025. Det svarer til 9 mia. kr. ekstra til fri forskning. Udspillet lagde blandt andet op til en omfordeling af forskningskronerne, så andelen til teknisk forskning øges fra 14% til 20% af den samlede pulje, skriver Ingeniøren.

Uddannelses- og forskningsminister, Søren Pind, afviser kritikken og mener, at udspillet er positivt og ambitiøst:

– Hvis vi skal være klar til at gribe fremtiden, så spiller videregående uddannelser og forskning i verdensklasse en helt central rolle. Den store investering, vi foretager i dansk forskning, skal vi være stolte af. Regeringen arbejder for økonomisk vækst, og det giver muligheder for at bruge flere penge på forskning, siger han til Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.

Af pressemeddelelsen fremgår det, at regeringen vil afsætte penge til at styrke forskningen i grøn vækst, bedre sundhed og nye teknologiske muligheder samt udviklings- og demonstrationsprogrammer inden for miljø-, fødevare- og energiområde. Derudover ser regeringen gerne, at en del af beløbet bruges til forskning i uddannelseskvalitet og til at øge basisforskningsmidlerne på udvalgte universiteter.

Regeringen forventes at fremlægge sit udspil til finansloven for 2018 i morgen:

– Jeg ser frem til at tage hul på forhandlingerne med Folketingets partier om, hvordan vi skal bruge forskningsreserven. Fremtiden er ikke kun noget, vi skal forudsige – vi skal selv skabe den, og her er ny og visionær forskning afgørende, siger Søren Pind.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.