Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Forside

Dansk forskning kan få knap 400 mio. kr. mere i 2018

Regeringen afsætter flere penge til dansk forskning, men der er mere tale om en regulering

Regeringen lover flere penge til dansk forskning i 2018 men fastholder forskningsbudgettet på 1% af BNP

Regeringen vil med finanslovsforslaget løfte det offentlige forskningsbudget for 2018 med 377 mio. kr. i forhold til 2017. Med det fastholder regeringen sin hidtidige målsætning om at investere 1% af BNP i forskning. Det svarer til samlet 22,2 milliarder kroner.

I industrien møder udspillet ikke synderlig begejstring, da beløbet blot følger stigningen i BNP og ikke er udtryk for et prioriteret, procentuelt løft.

Dansk Industri (DI) og CO-industri har denne sommer lanceret en fælles appel om at øge det offentlige forskningsbudget fra 1% til 1,5% henimod 2025. Det svarer til 9 mia. kr. ekstra til fri forskning. Udspillet lagde blandt andet op til en omfordeling af forskningskronerne, så andelen til teknisk forskning øges fra 14% til 20% af den samlede pulje, skriver Ingeniøren.

Uddannelses- og forskningsminister, Søren Pind, afviser kritikken og mener, at udspillet er positivt og ambitiøst:

– Hvis vi skal være klar til at gribe fremtiden, så spiller videregående uddannelser og forskning i verdensklasse en helt central rolle. Den store investering, vi foretager i dansk forskning, skal vi være stolte af. Regeringen arbejder for økonomisk vækst, og det giver muligheder for at bruge flere penge på forskning, siger han til Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.

Af pressemeddelelsen fremgår det, at regeringen vil afsætte penge til at styrke forskningen i grøn vækst, bedre sundhed og nye teknologiske muligheder samt udviklings- og demonstrationsprogrammer inden for miljø-, fødevare- og energiområde. Derudover ser regeringen gerne, at en del af beløbet bruges til forskning i uddannelseskvalitet og til at øge basisforskningsmidlerne på udvalgte universiteter.

Regeringen forventes at fremlægge sit udspil til finansloven for 2018 i morgen:

– Jeg ser frem til at tage hul på forhandlingerne med Folketingets partier om, hvordan vi skal bruge forskningsreserven. Fremtiden er ikke kun noget, vi skal forudsige – vi skal selv skabe den, og her er ny og visionær forskning afgørende, siger Søren Pind.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel

Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.