Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Naturvidenskabelige forskere er blevet bedre til at samarbejde internationalt

Danske forskere producerer i dag bedre artikler med mere samarbejde, end de gjorde i 2015

female hand holding hand over scientific article

På Nature Index opgør de hvert år hvor mange artikler, der publiceres som internationale samarbejder i en stribe forskellige lande. På den nyeste rangliste holder Danmark sin placering fra 2015, men der er pil op i flere af kategorierne.

Indenfor naturvidenskab publicerede danske forskere for eksempel  4% flere artikler med internationalt samarbejde i 2016 end de gjorde året før. Til sammenligning kan nævnes at den svenske produktion af artikler i samme kategori er faldet med lige over 7%.

Sammenlagt ligger Danmark nummer 21 på listen – men kigger man alene på Europa, ligger Danmark på en 11.-plads over antal publicerede naturvidenskabelige artikler med samarbejde, viser de nye tal.

Nature Index, er en database over netværk mellem institutioner og forfattere til videnskabelige artikler. Den årlige listen kan bruges til at se hvorvidt et land har meget eller lidt samarbejde med andre institutioner eller lande, og da der kun medregnes top publikationer i opgørelsen, fortæller den også noget om den kvalitet, et land eller universitet leverer.

På verdensplan ligger Danmark på en samlet 21.plads med 1.044 udgivne artikler med mindst én dansk forfatter bag. Listen viser også at danske forskere samarbejder mest med forskere fra USA, Tyskland, UK og Frankrig.

Placeringen er ikke den mest prangende, men den skal ses i lyset af, at der i undersøgelsen ikke er taget højde for antallet af forskere i de forskellige land

Placeringen er ikke den mest prangende, men den skal ses i lyset af, at der i undersøgelsen ikke er taget højde for antallet af forskere i de forskellige lande. Der er altså tale om uvægtede tal. Det er også en af grundene til, at USA, Kina, Tyskland, Frankrig og Storbritannien ligger i toppen med flest udgivne videnskabelige artikler.

Derfor er det også bemærkelsesværdigt, at Danmark ligger over meget mere befolkningstunge lande i Europa som Polen, og Østrig – f.eks. har Polen godt 4 gange så mange ansatte forskere og ingeniører som Danmark.

Nature Index rangerer desuden forskningsinstitutioner internt i landene, målt på antallet af udgivne artikler.

I Danmark ligger Københavns Universitet ikke overraskende øverst med 620 medregnede artikler på ét år, mens Aarhus Universitet tager andenpladsen med 270 artikler. DTU og SDU tager tredje- og fjerdepladsen med hhv. 204 og 83 udgivne artikler.

Læs mere om rangeringen af lande og rangeringen af institutioner i Danmark.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.