På Nature Index opgør de hvert år hvor mange artikler, der publiceres som internationale samarbejder i en stribe forskellige lande. På den nyeste rangliste holder Danmark sin placering fra 2015, men der er pil op i flere af kategorierne.
Indenfor naturvidenskab publicerede danske forskere for eksempel 4% flere artikler med internationalt samarbejde i 2016 end de gjorde året før. Til sammenligning kan nævnes at den svenske produktion af artikler i samme kategori er faldet med lige over 7%.
Sammenlagt ligger Danmark nummer 21 på listen – men kigger man alene på Europa, ligger Danmark på en 11.-plads over antal publicerede naturvidenskabelige artikler med samarbejde, viser de nye tal.
Nature Index, er en database over netværk mellem institutioner og forfattere til videnskabelige artikler. Den årlige listen kan bruges til at se hvorvidt et land har meget eller lidt samarbejde med andre institutioner eller lande, og da der kun medregnes top publikationer i opgørelsen, fortæller den også noget om den kvalitet, et land eller universitet leverer.
På verdensplan ligger Danmark på en samlet 21.plads med 1.044 udgivne artikler med mindst én dansk forfatter bag. Listen viser også at danske forskere samarbejder mest med forskere fra USA, Tyskland, UK og Frankrig.
Placeringen er ikke den mest prangende, men den skal ses i lyset af, at der i undersøgelsen ikke er taget højde for antallet af forskere i de forskellige land
Placeringen er ikke den mest prangende, men den skal ses i lyset af, at der i undersøgelsen ikke er taget højde for antallet af forskere i de forskellige lande. Der er altså tale om uvægtede tal. Det er også en af grundene til, at USA, Kina, Tyskland, Frankrig og Storbritannien ligger i toppen med flest udgivne videnskabelige artikler.
Derfor er det også bemærkelsesværdigt, at Danmark ligger over meget mere befolkningstunge lande i Europa som Polen, og Østrig – f.eks. har Polen godt 4 gange så mange ansatte forskere og ingeniører som Danmark.
Nature Index rangerer desuden forskningsinstitutioner internt i landene, målt på antallet af udgivne artikler.
I Danmark ligger Københavns Universitet ikke overraskende øverst med 620 medregnede artikler på ét år, mens Aarhus Universitet tager andenpladsen med 270 artikler. DTU og SDU tager tredje- og fjerdepladsen med hhv. 204 og 83 udgivne artikler.
Læs mere om rangeringen af lande og rangeringen af institutioner i Danmark.
Forsiden lige nu:

Pionerforskere vinder verdens største hjerneforskningspris for molekylære afsløringer
Tre internationale pionerforskere vinder The Barin Prize 2023 for at have afsløret de molekylære mekanismer bag hjernens udvikling og plasticitet. Det understreger basalforskningens store betydning, fremhæver Lundbeckfondens forskningsdirektør og sidste års danske prisvinder.

IDA: Medlemskabet af det europæiske forsvar skal give forskningen den ekstra milliard
Danmark er blevet en del af Det Europæiske Forsvarsagentur, og det bør kaste en milliard ekstra kroner af til dansk forskning i det kommende forsvarsforlig, mener IDA.

’Det danske forskningsmirakel’ er på tilbagetog
Forskningskonference og ny rapport har taget temperaturen på dansk forsknings internationale gennemslagskraft. Konklusionen er entydig: Temperaturen falder.
Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark
De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
