Vi google os i stigende grad frem til de videnskabelige resultater, som passer til vores fordomme og synspunkter. Det skriver tænketanken Mandag Morgen, som selv har lavet en undersøgelse om indstillingen til sundhedsautoriteter sammen med Trygfonden. Undersøgelsen viser blandt andet, at 30 pct tvivler på læger og forskeres viden om sundhed, hvilket er en markant stigning i forhold til 2011, hvor kun 19 pct var skeptiske overfor sundhedsautoriteter.
Endnu mere radikal har ændringen været for holdningen til den omtalte HPV-vaccine. Hvor 79% af piger fra årgangen 1998-2000 fik vaccinen, er kun 18% af pigerne fra 2003 blevet vaccineret. Og det er laveste niveau nogensinde, siden man indførte og fejrede den første vaccine mod kræft.
Ifølge David Budtz Pedersen som er professor i videnskabskommunikation ved Aalborg Universitet, er udviklingen bekymrende.
-Hvis folk mister tilliden til videnskaben, vil de ikke bare stoppe med at vaccinere deres børn og finde på egne teorier om, hvordan verden hænger sammen, det er også første skridt på vej mod et mindre demokratisk samfund, fortæller han til Mandag Morgen.
Også professor i idéhistorie ved Aarhus Universitet Mikkel Thorup mener, at den stigende skepsis har betydning for samfundet, men påpeger samtidig at det ikke skyldes en modvilje til videnskab.
-Jeg ser, at fakta, ekspertise og videnskab fylder mere end nogensinde før, og det skyldes, at videnskabelige udsagn er rykket ind der, hvor ideologierne tidligere stod, siger han til Mandag Morgen
-Der synes at være en tiltagende tendens til at anvende en strategisk antividenskab – om ikke direkte for at forhindre, så i hvert fald for at skabe forvirring og usikkerhed om, hvad vi ved. Det har vi set med tobaksindustriens forsøg på, at så tvivl om konsekvenserne ved rygning. Og vi har set det med olieindustriens forsøg på at udsætte det tidspunkt, hvor man skrider til handling over for klimaforandringerne, siger Mikkel Thorup til Mandag Morgen.
Forsiden lige nu:

Aarhus Universitet lander banebrydende samarbejdsaftaler om arbejdskraft og iværksætteri
Aarhus Universitet har i denne uge underskrevet samarbejdsaftaler med Ikast-Brande kommune og Samsø kommune. Aftalerne skal styrke indsatserne inden for arbejdskraft, iværksætteri, klima, bæredygtighed og socialøkonomi.

Novo Nordisk Fonden uddeler 10 mio. kr. til ukrainske forskere
Novo Nordisk Fonden har givet 10 mio. kr. til stipendieprogrammer, der gør det muligt for ukrainske forskere at få ansættelse ved en forskningsinstitution i Polen eller Danmark. Foto: Novo Nordisk Fonden.

Forskning afslører: Trafikstøj øger risikoen for sygdomme mere og før, end vi troede
Professor Mette Sørensen deler ny forsknings afsløringer af, hvordan trafikstøj øger risikoen for sygdomme i en langt højere grad, end vi tidligere troede.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.