Der er meget der tyder på, at Danmarks Frie Forskningsfonds (DFF) har ramt rigtigt med sin snart ti år gamle elitesatsning, Sapere Aude.
En pilotevaluering viser nemlig, at forskningsledere der har modtaget støtte hurtigere bliver professorer og sidenhen modtager markant flere bevillinger end andre forskere.
Sapere Aude er målrettet yngre forskningsledere og i 2017 var der afsat 150 mio. kr. til satsningen.
Evalueringen, som er lavet for Danmarks Frie Forskningsfond af IRIS group, er baseret på 400 surveys og en stribe kvalitative interview og den er opmuntrende læsning.
Fx. viser den at næsten halvdelen (42 procent) af de Sapere Aude modtagere der er lektorer når de modtager støtte sidenhen bliver professorer. Den viser også at deres hjemtag af europæiske forskningsmidler fra ERC stiger markant efter bevillingerne.
Samlet set betoner Sapere Aude modtagerne at bevillingen markant løfter deres muligheder for at få bevillinger fra anden side.
Evalueringen er lavet for at kortlægge effekterne af Sapere Aude for både forskningen og samfundet. Bestyrelsesformand i DFF, Peter Munk Christiansen, glæder sig over resultatet af evalueringen:
– Evalueringen viser, at vi har formået at ramme nogle af de dygtigste forskere. Det indebærer, at den frie forskningsidé, som de har søsat og sat lederskab bag, får fodfæste i systemet og baner vejen for rigtig mange gode ting for dansk forskning og samfundet bredt, siger han.
Han hæfter sig blandt andet ved, at Sapere Aude modtagerne ofte arbejder med original frontløber forskning og er med til at løfte talentkulturen i dansk forskning. Men der er også sten i skoen. Blandt andet viser evalueringen at over halvdelen af de deltagende forskerledere efterlyser bedre tilbud om uddannelse i forskningsledelse.
– Der er mange eksempler på, at Sapere Aude initiativet fostrer kommende centerforskningsledere og bidrager til at igangsætte løfterig forskning inden for f.eks. big data og kvanteteknologi. Men der er basis for yderligere dialog fonde og universiteter imellem med henblik på at gribe den nye forskning og forskningslederne endnu bedre i et mere finmasket system, siger Peter Munk Christiansen.
Et andet sted evalueringen viser, at der er plads til forbedring er når det kommer til kønsfordelingen.
Evalueringen peger nemlig på, at der mangler kvinder på forskningslederniveau:
– Vi så gerne, at flere kvindelige forskere bliver forskningsledere. Netop fordi Sapere Aude initiativet så markant understøtter karrieregearing, er det vigtigt at opfordre flere kvinder til at søge fondens elitesatsning. Diversitet i fondens bevillingsprofil er en væsentlig komponent til at sikre excellence og originalitet i dansk forskning, siger bestyrelsesformand Peter Munk Christiansen.
Forsiden lige nu:

Politikerne har lyttet: Pengepulje skal sikre arbejdskraft til life science
Uddannelses- og Forskningsministeriet åbner pulje til udvikling af life science-uddannelser og kompetenceudvikling. Det er første svar på branchens opråb om politisk handling.

Øget fokus og nye mål skal løfte “overset perle”
Danmark bruger 640 millioner kroner om året på ni internationale forskningsfaciliteter. Med en ny rapport udarbejdet af Uddannelses- og Forskningsministeriet og National Udvalg for Forskningsinfrastruktur vil Danmark med fire overordnede temaer have endnu mere gavn og udbytte af faciliteterne og samarbejdet.

AI og kunstigt væv kan overvåge vores sundhed og sætte turbo på behandling indefra
FREMTIDENS AI. Forskningsfeltet cyberorganik integrerer AI med bioimplantater, avancerede proteser og hjerneteknologi . Det åbner nye døre og dilemmaer for forskere og sundhedsvæsnet, mener DTU-professor Alireza Dolatshahi-Pirouz.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
