– Udgangspunktet er, at alle studerende har brug for et fælles fundament af dannelse, skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Indtil 1971 skulle danske studerende bestå et filosofikum (”den almindelige filosofiske prøve”) for at kunne læse videre på universitetet. Det fungerede som en indledning til filosofi, der blandt andet omfattede psykologi, logik og filosofihistorie.
Op gennem 1960’erne blev filosofikumordningen belastet med et stærkt øgende antal studerende på universiteterne, og blev derfor ophævet. Men nu skal det tilbage på banen, mener Uddannelses- og Forskningsminister, Søren Pind:
– Det handler om dannelse, som der mere end nogensinde er brug for, sagde ministeren til Berlingske tidligere på året.
Ikke bare et skud humaniora
– Målet er at indføre et fælles dannelsesforløb på universiteterne, der bygger videre på klassiske byggesten inden for filosofi, historie og etik, står der i ministeriets pressemeddelelse.
Men det er ikke tanken, at alle uddannelser bare skal have et skud humaniora. En af inspirationsgruppens opgaver er, at finde ud af hvordan f.eks. teknologi og naturvidenskab kan inddrages i et nyt filosofikum.
– Det handler om at binde uddannelserne sammen og skabe en fælles bund, sagde Søren Pind til Berlingske.
Rektor for RUC og medlem af inspirationsgruppen, Hanne Leth, mener, at tværfagligheden kan gavne de studerende:
– Kunsten er at understøtte dannelse for fremtidens kandidater, med fokus på dyb tværfaglig forståelse og fri kritisk tænkning, siger hun i RUC’s pressemeddelelse.
Professor emeritus fra CBS og medlem af inspirationsgruppen, Per Øhrgaard, siger, at det endnu er for tidligt at udtale sig om arbejdet med at genindføre filosofikummet.
Det samme mener prorektor for Aarhus Universitet, Berit Eika, og tilføjer:
– Men jeg ser frem til samarbejdet med en gruppe af dygtige folk.
Inspirationsgruppen afslutter arbejdet før sommeren 2018.
Læs mere hos Uddannelses- og Forskningsministeriet
Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag
I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa
DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

I top 10: Danmark river bevillinger hjem fra Det Europæiske Forskningsråd
Hver femte danske ansøger får bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Med støtte til 14 danske forskere, lander Danmark i top ti over højest antal bevillinger.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
