Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Forside

Filosofikum skal tilbage på universiteterne

Inspirationsgruppe skal finde ud af, hvordan filosofikum kan genindføres på universitetet

old books , old legal books

– Udgangspunktet er, at alle studerende har brug for et fælles fundament af dannelse, skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Indtil 1971 skulle danske studerende bestå et filosofikum (”den almindelige filosofiske prøve”) for at kunne læse videre på universitetet. Det fungerede som en indledning til filosofi, der blandt andet omfattede psykologi, logik og filosofihistorie.

Op gennem 1960’erne blev filosofikumordningen belastet med et stærkt øgende antal studerende på universiteterne, og blev derfor ophævet. Men nu skal det tilbage på banen, mener Uddannelses- og Forskningsminister, Søren Pind:

– Det handler om dannelse, som der mere end nogensinde er brug for, sagde ministeren til Berlingske tidligere på året.

Ikke bare et skud humaniora
– Målet er at indføre et fælles dannelsesforløb på universiteterne, der bygger videre på klassiske byggesten inden for filosofi, historie og etik, står der i ministeriets pressemeddelelse.

Men det er ikke tanken, at alle uddannelser bare skal have et skud humaniora. En af inspirationsgruppens opgaver er, at finde ud af hvordan f.eks. teknologi og naturvidenskab kan inddrages i et nyt filosofikum.

– Det handler om at binde uddannelserne sammen og skabe en fælles bund, sagde Søren Pind til Berlingske.

Rektor for RUC og medlem af inspirationsgruppen, Hanne Leth, mener, at tværfagligheden kan gavne de studerende:

– Kunsten er at understøtte dannelse for fremtidens kandidater, med fokus på dyb tværfaglig forståelse og fri kritisk tænkning, siger hun i RUC’s pressemeddelelse.

Professor emeritus fra CBS og medlem af inspirationsgruppen, Per Øhrgaard, siger, at det endnu er for tidligt at udtale sig om arbejdet med at genindføre filosofikummet.

Det samme mener prorektor for Aarhus Universitet, Berit Eika, og tilføjer:

– Men jeg ser frem til samarbejdet med en gruppe af dygtige folk.

Inspirationsgruppen afslutter arbejdet før sommeren 2018.

Læs mere hos Uddannelses- og Forskningsministeriet

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel

Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.