Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Filosofikum skal tilbage på universiteterne

Inspirationsgruppe skal finde ud af, hvordan filosofikum kan genindføres på universitetet

old books , old legal books

– Udgangspunktet er, at alle studerende har brug for et fælles fundament af dannelse, skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Indtil 1971 skulle danske studerende bestå et filosofikum (”den almindelige filosofiske prøve”) for at kunne læse videre på universitetet. Det fungerede som en indledning til filosofi, der blandt andet omfattede psykologi, logik og filosofihistorie.

Op gennem 1960’erne blev filosofikumordningen belastet med et stærkt øgende antal studerende på universiteterne, og blev derfor ophævet. Men nu skal det tilbage på banen, mener Uddannelses- og Forskningsminister, Søren Pind:

– Det handler om dannelse, som der mere end nogensinde er brug for, sagde ministeren til Berlingske tidligere på året.

Ikke bare et skud humaniora
– Målet er at indføre et fælles dannelsesforløb på universiteterne, der bygger videre på klassiske byggesten inden for filosofi, historie og etik, står der i ministeriets pressemeddelelse.

Men det er ikke tanken, at alle uddannelser bare skal have et skud humaniora. En af inspirationsgruppens opgaver er, at finde ud af hvordan f.eks. teknologi og naturvidenskab kan inddrages i et nyt filosofikum.

– Det handler om at binde uddannelserne sammen og skabe en fælles bund, sagde Søren Pind til Berlingske.

Rektor for RUC og medlem af inspirationsgruppen, Hanne Leth, mener, at tværfagligheden kan gavne de studerende:

– Kunsten er at understøtte dannelse for fremtidens kandidater, med fokus på dyb tværfaglig forståelse og fri kritisk tænkning, siger hun i RUC’s pressemeddelelse.

Professor emeritus fra CBS og medlem af inspirationsgruppen, Per Øhrgaard, siger, at det endnu er for tidligt at udtale sig om arbejdet med at genindføre filosofikummet.

Det samme mener prorektor for Aarhus Universitet, Berit Eika, og tilføjer:

– Men jeg ser frem til samarbejdet med en gruppe af dygtige folk.

Inspirationsgruppen afslutter arbejdet før sommeren 2018.

Læs mere hos Uddannelses- og Forskningsministeriet

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.