Ifølge hjemmesiden academia.edu er der nærmest ingen grænser for, hvor meget godt det kan gøre for ens karriere som forsker, hvis man vælger at lægge sine publikationer på platformen. Bl.a. kan man regne med at citationerne af ens arbejde stiger med 69 procent i løbet af de første fem år.
Platformen, som udover at love markant højere citations rater end man ellers får, giver også forskere mulighed for at dele og diskutere det uploadede materiale. I følge en undersøgelse fra starten af januar har 24.000 danske forskere fundet mulighederne så attraktive, at de har oprettet en profil på sitet.
Men academia.edu er nu løbet ind i skarp kritik. Det skriver Magisterbladet.
Kritikken går bla. på at academia.edu har tilføjet en stribe nye funktioner, som alle er med til at øge klassedelingen af forskere. Blandt de nye funktioner er muligheden for at få notifikationer, hvis en forsker rangeret i top fire procent besøger din profil, og udvidede muligheder for dataanalyser, som kun er tilgængelige for premium medlemmer, som har valgt at betale omkring 50 kroner om måneden.
De nye funktioner har fået den amerikanske historiker Sarah Ford til at opfordre brugere til at lukke deres konti:
– I takt med at private platforme som Academia.edu forsøger at tjene stadigt flere penge på videnskabelige udgivelser, må forskere, videnskabsfolk og akademikere over hele kloden nu overveje alternativer til proprietære virksomheder, der har til formål at drage fordel af vores arbejde, og som tilbyder minimal gennemsigtighed, skriver hun i følge Magisterbladet, og konkluderer:
– Med andre ord: Det er tid til at slette din Academia.edu-konto.
Men hos academia.edu forstår de ikke kritikken. Ifølge direktør Richard Price arbejder han og hans folk for én ting, og det er at gøre videnskabeligt arbejde frit tilgængeligt for så mange som muligt:
– Vi kræver ikke penge for åbne adgangsfunktioner såsom at dele forskning, finde artikler eller downloade artikler. Vores Premium-funktioner – som f.eks. sporing af, hvem der har citeret dig, at se hvem der har læst dine artikler eller brug af avancerede søgefiltre – giver dig mulighed for at måle din indflydelse, fremme din karriere eller få ekstra muligheder og bekvemmelighed. Vores Premium-funktioner er populære (akademikere fra over 7.000 institutioner betaler for adgang) og finansierer vores mission, skriver Richard Price til Magisterbladet.
Academia.edu har på verdensplan ca. 47 mio. brugere og heraf er omkring 24.000 danske.
En søgning foretaget i starten af januar viser, at de danske brugere fordeler sig som følger:
Københavns Universitet – 6.755
Aarhus Universitet – 5.303
Aalborg Universitet – 3.757
CBS – 2.827
Syddansk Universitet – 2.284
Roskilde Universitet – 1.754
DTU – 1.661
Forsiden lige nu:

Styrelse overvejer at trække støtte fra forskningsinstitutions klimaværktøj
Offentlig støtte til udvikling af et værktøj til livscyklusvurdering (LCA) af byggerier kan være i strid med EU’s statsstøtteregler. Uden støtte er det tvivlsomt, om værktøjet kan fortsætte.

Danske Space Explorers går sammen i banebrydende partnerskab
31 danske universiteter, virksomheder og andre rumaktører har etableret et samarbejde der skal udvikle dansk rumforskning.

Ekstraordinære neurotalenter tiltrækkes af dansk forskningscenter
Forskningscenteret Dandrite tilbyder som noget helt unikt 9-årige forløb til forskningstalenter inden for neurovidenskab. Det giver talenterne mulighed for langsigtet ”high risk – high gain”-forskning.
Seneste artikler:

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
