Ifølge hjemmesiden academia.edu er der nærmest ingen grænser for, hvor meget godt det kan gøre for ens karriere som forsker, hvis man vælger at lægge sine publikationer på platformen. Bl.a. kan man regne med at citationerne af ens arbejde stiger med 69 procent i løbet af de første fem år.
Platformen, som udover at love markant højere citations rater end man ellers får, giver også forskere mulighed for at dele og diskutere det uploadede materiale. I følge en undersøgelse fra starten af januar har 24.000 danske forskere fundet mulighederne så attraktive, at de har oprettet en profil på sitet.
Men academia.edu er nu løbet ind i skarp kritik. Det skriver Magisterbladet.
Kritikken går bla. på at academia.edu har tilføjet en stribe nye funktioner, som alle er med til at øge klassedelingen af forskere. Blandt de nye funktioner er muligheden for at få notifikationer, hvis en forsker rangeret i top fire procent besøger din profil, og udvidede muligheder for dataanalyser, som kun er tilgængelige for premium medlemmer, som har valgt at betale omkring 50 kroner om måneden.
De nye funktioner har fået den amerikanske historiker Sarah Ford til at opfordre brugere til at lukke deres konti:
– I takt med at private platforme som Academia.edu forsøger at tjene stadigt flere penge på videnskabelige udgivelser, må forskere, videnskabsfolk og akademikere over hele kloden nu overveje alternativer til proprietære virksomheder, der har til formål at drage fordel af vores arbejde, og som tilbyder minimal gennemsigtighed, skriver hun i følge Magisterbladet, og konkluderer:
– Med andre ord: Det er tid til at slette din Academia.edu-konto.
Men hos academia.edu forstår de ikke kritikken. Ifølge direktør Richard Price arbejder han og hans folk for én ting, og det er at gøre videnskabeligt arbejde frit tilgængeligt for så mange som muligt:
– Vi kræver ikke penge for åbne adgangsfunktioner såsom at dele forskning, finde artikler eller downloade artikler. Vores Premium-funktioner – som f.eks. sporing af, hvem der har citeret dig, at se hvem der har læst dine artikler eller brug af avancerede søgefiltre – giver dig mulighed for at måle din indflydelse, fremme din karriere eller få ekstra muligheder og bekvemmelighed. Vores Premium-funktioner er populære (akademikere fra over 7.000 institutioner betaler for adgang) og finansierer vores mission, skriver Richard Price til Magisterbladet.
Academia.edu har på verdensplan ca. 47 mio. brugere og heraf er omkring 24.000 danske.
En søgning foretaget i starten af januar viser, at de danske brugere fordeler sig som følger:
Københavns Universitet – 6.755
Aarhus Universitet – 5.303
Aalborg Universitet – 3.757
CBS – 2.827
Syddansk Universitet – 2.284
Roskilde Universitet – 1.754
DTU – 1.661
Forsiden lige nu:

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne
GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Ny formand for ph.d.-råd skal kombinere forskning og folkeskole
Professor Nikolaj Elf træder til som ny formand for Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning, som årligt uddeler 30 millioner kroner til ph.d.’er.

Nye bevillinger skal finde konkrete løsninger på aktuelle samfundsudfordringer
Fra konstruktiv klimajournalistik til indsats for hjemløse. Fem nye forskningsprojekter har modtaget bevillinger fra Velux Fondens HUMpraxis-program.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
