Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Forskere, der rejser ud, har større gennemslagskraft

Ny undersøgelse viser, at det gavner forskningskarrieren at arbejde på tværs af grænser

"US visa, vintage map and passport background"

En ny undersøgelse viser, at forskere, der forsker uden for deres hjemland, har størst gennemslagskraft.

Analysen bygger på 14 mio. forskningsartikler fra tæt på 16 mio. forskere, der udgav artikler mellem 2008 og 2015. I perioden havde kun 4% af analysens forskere tilknytninger til mere end ét land eller område i forbindelse med deres arbejde, de såkaldte mobile forskere. Til gengæld blev de mobile forskere citeret omkring 40% mere end ikke-mobile forskere uanset hvor de tog hen eller hvor de kom fra.

Dansk Harvard topforsker: Sådan når du dit mål

Men det er ikke altid lige til at tage ud i verden for at forske videre andetsteds, og det kan være et problem for både forsker, værtsnation og videnskaben selv. Forskning afhænger nemlig mere og mere af internationalt samarbejde og begrænsninger af mobiliteten vil have en negativ påvirkning på den, viser rapporten i Nature.

Politiske beslutninger som Brexit og den amerikanske præsident Trumps indrejseforbud er med til at gøre forskningssamarbejder på tværs af landegrænser besværlige

Politiske beslutninger som Brexit og den amerikanske præsident Trumps indrejseforbud er med til at gøre forskningssamarbejder på tværs af landegrænser besværlige, og de kan hindre forskere i at få ordentlig skub i deres forskning.

For eksempel opnår forskere fra det centrale og vestlige Asien (herunder nationaliteter, der er ramt af USA’s indrejseforbud) mest gennemslagskraft med det arbejde, de udfører i Nordamerika og Europa. Men hvis de ikke har adgang til USA eller Storbritannien, er det et tab for både nationerne og forskerne selv.

Undersøgelsen viser desuden, at størstedelen af mobile forskere ikke bryder forbindelsen til det land, hvor de begyndte at arbejde. I stedet bygger de nye netværk og binder nationer sammen. I modsætning til ”brain drain” (områder som ’mister’ forskere til andre lande) og ”brain gain” (områder som ’vinder’ forskere fra andre lande), bruger rapporten udtrykket ”brain circulation”, hvor ingen områder taber eller vinder, men alle drager nytte af nye tilknytninger.

Rapporten konkluderer, at internationalt mobile forskere viser den største gennemslagkraft over hele verden, men når mulighederne for udveksling af forskere bliver begrænset, skader det hele det videnskabelige system.

Læs mere her

Forsiden lige nu:

Øget fokus og nye mål skal løfte “overset perle”

Danmark bruger 640 millioner kroner om året på ni internationale forskningsfaciliteter. Med en ny rapport udarbejdet af Uddannelses- og Forskningsministeriet og National Udvalg for Forskningsinfrastruktur vil Danmark med fire overordnede temaer have endnu mere gavn og udbytte af faciliteterne og samarbejdet.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.